Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 21. 15:57

Kétfaktoros, NFC-alapú azonosítás az IBM-től

Kétlépcsős azonosítással igyekszik biztonságosabbá tenni a mobil eszközökről indított tranzakciókat az IBM. A megoldás a PIN megadása mellett egy azonosítókártyát is bevezet, amelyet a telefon NFC érzékelője segítségével olvashatunk be.

Új megoldással tenné biztonságosabbá az okostelefonos fizetést az IBM. A vállalat kutatói kétlépcsős azonosítást fejlesztettek ki a mobil eszközről végzett tranzakciókhoz, a vállalati felhasználásra kínált MobileFirst szolgáltatáscsomagjának részeként. Az IBM szakértőinek módszere az NFC-képes eszközök tulajdonosainak nyújt egy extra védelmi vonalat, egy biztonsági kártya segítségével. A kutatók szerint így csökkennek a mobilos online banki ügyintézésnél fellépő biztonsági kockázatok, de a rendszer emellett a privát online tárhelyekre, vagy vállalati intranetre történő bejelentkezéshez szükséges "kulcsként" is használható.

 

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kétlépcsős azonosítás már elterjedtnek mondható, banki szolgáltatások online felületétől a Google-fiókig számos esetben találkozhatunk vele. Az IBM tudósai ezt a koncepciót vitték át a telefonokra. A koncepció az adott művelethez, például tranzakció vagy intranet-bejelentkezés egy PIN-kód megadása mellett szükség van a bank, vagy a munkáltató által kiadott Smart Cardra is.

Miután a kártya a készülék NFC-érzékelője elé kerül, meg kell adni a PIN-t, majd egy egyszer használatos kódot generál, amelyet a mobil eszköz a szervernek továbbít. A vállalat technológiája end-to-end kódoláson alapszik a kártya és a szerver között, amely az AES szabványt használja. Az IBM szerint a hasonló módszert alkalmazó jelenlegi megoldásoknál többnyire szükség van egy plusz eszközre, például egy véletlenszerű kódgenerátorra, amely kényelmi és biztonsági szempontból sem előnyös. A technológia az IBM Worklight mobil alkalmazás platformra épül -  amely a MobileFirst portfólió része - és bármelyik NFC-képes, legalább 4.0-s Androidot futtató készülékkel kompatibilis. A megoldás a jövőbeni frissítésekkel a piaci trendeknek megfelelően több eszközre is elérhetővé válik.

Diego Ortiz-Yepes az IBM biztonsági kutatója szerint az AES (Advanced Encryption Standard) alapú technológia kiterjedt biztonsági megoldást jelent, ráadásul egyszerűen megtanulható és használható, amire mobil eszközökről indított tranzakciók rohamosan növekvő száma miatt egyre nagyobb szükség van. Az ABI Research nemrég kiadott jelentése szerint az NFC-képes eszközök száma 2014-ben meghaladja majd az 500 milliót, a Juniper Research felmérése alapján pedig 2017-re egymilliárd mobiltelefon-felhasználó intézi majd banki ügyeit készüléke segítségével, így a hackerek egyik legvalószínűbb áldozatává válhatnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról