Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Benéz a BlackBerryhez a Lenovo is

Gálffy Csaba, 2013. október 21. 12:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A hardveres részleg és a szabadalmak lehetnek érdekesek a Lenovo számára, a szolgáltatásokkal foglalkozó üzletág tabu a vétójoggal rendelkező kanadai kormány szemében. A felvásárlásnak így is van értelme, jöhetnek az androidos modellek?

hirdetés

A BlackBerry feldarabolására utaló lépés lehet, hogy Reuters szerint a Lenovo titoktartás mellett hozzáférést kért a kanadai gyártó könyveléséhez. A kínaiakat elsősorban a hardvergyártás és a szabadalmi portfólió érdekelheti, a szolgáltatásokkal foglalkozó üzletághoz valószínűleg kormányzati nyomásra kénytelenek lesznek eltekinteni. A hardveres részleg azonban jó üzlet lehet, a globális piacot megcélzó Lenovónak a BlackBerry kapcsolatai és ellátási lánca kiváló ugródeszka lehet - és a márka értéke sem elhanyagolható.

Csak kínaianak ne?

A BlackBerry portfóliójának ékköve a szolgáltatásokért felelős üzletág. A vállalat ugyanis saját infrastruktúráján, saját rendszerében kínál fejlett kommunikációs szolgáltatásokat számtalan cégnek és kormányzatnak. E rendszerhez kínál saját márkája alatt hozzáférést a legtöbb mobilszolgáltató is a végfelhasználók számára. Nem mellékesen jelenleg ez az üzletág tartja felszínen a kanadai gyártót, a szolgáltatásokból származó bevétel már a teljes forgalom felét teszi ki, miután a telefoneladások összeomlottak, amin érdemben a BB10-es modellek sem tudtak javítani.

Az üzletág azonban minden bizonnyal nem lesz a Lenovóé, a kanadai kormány ugyanis mereven elzárkózik attól, hogy a nemzetbiztonság miatt kényes kommunikációt hordozó rendszer kínai kézbe kerüljön. Ezért a kormány illetékesei bejelentették, hogy a részleg ilyen felvásárlását a szabályozói oldal nem fogja jóvá hagyni, ezzel nem is érdemes próbálkozni. Mint ismeretes, a kanadaiakon kívül az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és számtalan más nyugati ország kormánya, valamint globális cégek (például a bankszektor) a BlackBerry szolgáltatását használja kommunikációjához, érthető, hogy azonnali pánikot okoz annak a gondolata, hogy ezt a rendszert egy kínai cég üzemeltesse.

A hardverre utazhatnak

A Lenovo számára a BlackBerry hardverdivíziójának felvásárlása azonban hatalmas lökést adhatna. A kínai gyártó a hazai piacán már viszonylag erős pozíciót épített ki, a kínai és néhány környező országban (Vietnám, India) már 10 millió darab fölötti értékesítést ért el a második negyedévben, ezzel a globális rangsor negyedik helyét szerezte meg a Samsung, az Apple és az LG mögött. A cég azonban egyelőre nem merészkedett ki a globális piacra, a BlackBerry pontosan ezt a kitörési pontot jelenthetné.

A jelenlegi problémái ellenére a BlackBerry még mindig viszonylag ismert márkanév, a nagyobb mobilszolgáltatókkal pedig élő kapcsolattal rendelkezik, globális logisztikai és értékesítési lánca pedig többé-kevésbé ép.  A BlackBerry egész kerek szabadalmi portfólióval is bír, amely jó kiindulás alap lenne a Lenovo számára egy teljes szabadalmi arzenál felépítéséhez. Ez utóbbi különösen a Microsoft miatt fontos, a redmondiak ugyanis minden androidos gyártótól pénzt kapnak már az okostelefonok után (az egyetlen kivételt a Google-leány Motorola jelenti), ebbe a sorba a globális rajt után minden bizonnyal a Lenovónak is be kellene állnia.

A Lenovo-BlackBerry felvásárlás kiválóan rímelne a Lenovo-IBM ügyletre, amelyben a cég a Nagy Kék PC-gyártó üzletágát vásárolta fel 2005-ben. A Think márkanevek, a gyártási kapacitás és az ellátási lánc átvétele hatalmas sikertörténet a Lenovo számára, a cég okosan manőverezve csökkentette a gyártási költségeket, de megtartotta a csúcskategóriás gépekhez kapcsolódó presztízst és vállalati ügyfeleket, illetve ennek farvizén felépítette a Lenovo brandet és a legnagyobb PC-gyártóvá vált. A Lenovo BlackBerry telefonokkal analóg módon tervezhet a gyártó. Ez esetben nagy kérdés, hogy marad-e a BB10, mint operációs rendszer, vagy androidos alapokon jönnének az újabb modellek.

Nézni szabad

Az iparági pletykák szerint a BlackBerry iránt legalább felületesen több cég is érdeklődött, a Cisco, a Google és az SAP is betekintést kért a cég pénzügyeibe. A cégeket elsősorban a BlackBerry kommunikációs szolgáltatása érdekelheti, amely például a Cisco nagyvállati és kormányzati kommunikációs platformja számára is egész jó kiegészítés lenne, az SAP portfóliójában pedig fontos űrt töltene be.

Az ilyen betekintés nem jár ajánlattételi kötelezettséggel, azonban szerves része a vevőkeresési folyamatnak, így minden legitim potenciális vevő számára nyitott. Ez egyébként a Dell magántőkés kivásárlása esetében is így volt, a texasi PC-gyártó könyvelésébe is számtalan piaci szereplő kért betekintést. Az egyetlen fontos kitétel ilyenkor, hogy az érdeklődőnek titoktartási szerződést kell aláírnia, a megszerzett pénzügyi információkat harmadik félnek nem adhatja ki, amennyiben ez mégis megtörténne, komoly kártérítést kell fizetnie.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.