:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 4. 11:32

Új királya van a magyar PC-piacnak

Az EMEA régióban erőteljesen visszaestek a PC-eladások a harmadik negyedévben, derül ki az IDC számaiból. Magyarországon enyhén csökkent csak a piac, de a tabletek forgalma hajszálra megközelítette a notebookokét.

Az EMEA régióban 21,4 millió PC fogyott a harmadik negyedévben az IDC piackutató cég számai alapján, ami éves szinten a globális átlagos ütemet majdnem kétszeresen meghaladó, 16 százalékos visszaesést jelent. A hordozható gépek rladásai 20,6 százalékkal 13,3 millió darabra zuhantak, a desktopoké ezzel szemben csak 7 százalékkal volt kevesebb mint egy évvel korábban. Az IDC szerint ennek oka, hogy a vállalati szektorban végre megkezdődött a PC-k cseréje, de a lakossági szegmens továbbra is gyenge, az iskolakezdés sem tudta érdemben meghúzni az eladásokat.

A kelet-közép-európai térségben az EMEA átlagánál még nagyobb mértékben, 22 százalékkal zuhantak a PC-eladások. Az IDC szerint a laptopok forgalma nem kevesebb mint 27 százalékot esett egy év alatt, az elemzőcég ennek okát a gazdasági visszaesés és az árfolyamváltozás mellett a tabletek iránti kereslet felpörgésében látja.

Picit csökkent a magyar piac

Magyarországon - szinte már szokás szerint - a globális és régiós trendektől teljesen elszakadva változott a piac. A PC-eladások mindössze 2,5 százalékkal csökkentek éves szinten, a notebookok forgalma inkább stagnált, a desktop modelleké viszont esett, tudta meg a HWSW Bagi Bencétől, az IDC elemzőjétől. Három hónap alatt összesen 126 ezer PC fogyott itthon, ebből 102 ezret tettek ki a notebookok és közel 24 ezret a desktopok. A noteszek forgalma hozzávetőleg 3 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi szintet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bagi Bence szerint a desktop szegmens 10 százalék körüli visszaesése alapvetően a nagyvállalati projektek elmaradásából fakadt. Bár több közepes volumenű projekt is be volt ütemezve a negyedévre, azok nagy része a negyedik negyedévre csúszott. Súlyosan érintette emellett a gyártókat az állami megrendelések elmaradása is. Az elemző úgy látja azonban, a negyedik negyedévben megvalósulhat néhány nagyobb állami és vállalati projekt is, így az év végi kilátások biztatóak. A magyar PC-piacnak új királya van, a Lenovo soha korábban nem állt az eladási listák élén. A cég megelőzte a két korábbi vezető Dellt és HP-t, ezeket az elsősorban lakossági szegmensre koncentráló Acer és az ASUS követte.

Tart a tabletroham

Eközben továbbra is megállíthatatlanul terjednek a tabletek, az őszi negyedév során több mint 96 ezer fogyott belőlük, vagyis a tabletpiac volumene hajszálra megközelítette a notebookokét. Az eladások éves szinten több mint 62 százalékkal emelkedtek, ami a globális átlagnál is magasabb ütemű piacnövekedést jelent. Az IDC adatai szerint Magyarországon főleg a lakossági vásárlások húzzák a tabletpiacot, és elsősorban az olcsó modellek a népszerűek. Az eladási listát a harmadik negyedévben a Samsung vezette, megelőzve a MyAudiót és a Concorde-ot, a negyedik helyen pedig az ASUS állt, felülmúlva az Apple-t.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.