Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 18. 12:37

Megérkezett az Ubuntu 13.10

Megérkezett a legelterjedtebb Linux disztribúció legújabb verziója, az Ubuntu 13.10 más néven a Saucy Salamander. Az operációs rendszer Unity felülete és motorja is ráncfelvarráson esett át, a Mir viszont nem váltotta le az alapértelmezett X Window System grafikus réteget.

Tegnap óta letölthető az Ubuntu legújabb, 13.10-es verziója, azaz a Saucy Salamander. A rendszer elődjéhez a Raring Ringtailhez képest kívül-belül több újítással is kiegészült, a fejlesztők továbbá megkezdték a felkészülést egy későbbi egységes felület létrehozására az érintőkijelzős platformokhoz. Az újdonságok ellenére a felhasználók egy ismerős rendszert látnak viszont, azon átfogó változás nem történt, mivel a fejlesztés szinte kizárólag fókuszát élvező Mir nem lett alapértelmezett ablakkezelő.

Az Ubuntu 13.10-ban a korábbi verziókból megszokott Unity felületet találjuk, ami több új funkcióval is bővült. Ezek egyike a “Smart Scopes”, ami lehetővé teszi, hogy a Unity Dash mező a keresési eredményei között már ne csak fájlokat, programokat (és az Amazon kínálatát), de weboldalakat is megjelenítsen, valamint azokat tematikus kategóriákba ossza mint a grafika, hírek, web vagy fájlok. A Unity lencséi is között is találunk egy új darabot: a “Friends Scope”-pal a közösségi oldalak hírei között böngészhetünk, vagy tehetünk rajtuk közzé tartalmakat. Jól látszik tehát, hogy a felületi újítások elsősorban az interaktív Dash panelre koncentrálnak, a rendszer más területei a korábbi verziókhoz hasonlók maradtak.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Saucy Salamanderben továbbá megjelenik a Canonical Mir grafikus rétege, noha a korábbi hírekkel ellentétben nem cseréli le az eddig is használt alapértelmezett X Window Systemet. A Mir behozásával a fejlesztők elsődleges célja, hogy egy olyan egységes Unity felületet készítsenek elő, amely az Ubuntu későbbi verzióiban érintőképernyős eszközökön és a hagyományos asztali készülékeken is használható. A Mirrel kapcsolatos fejlesztésben azonban az utolsó métereken olyan akadályok merültek fel, ami miatt a fejlesztők fél évvel elhalasztják a grafikus réteg alapértelmezetté tételét.

A rendszer motorháztető alatt sem maradt érintetlen, 3.11-es Linux kernelt kapott, és az alapértelmezett Python verziószáma is 3.3-ra kúszott fel. A Saucy Salamander emellett a fejlesztők számára emellett egy egyelőre “developer preview” fázisban lévő 64 bites ARM architektúrára szánt portot is tartalmaz. A szerver változat cloud infrastruktúra platformja 2013.2-es Havana OpenStack, a szolgáltatásmenedzsment-keretrendszer pedig továbbra is a Juju, méghozzá annak 1.16.0-s verziója. A Saucy Salamanderben tehát több helyen is akadnak változások, eget rengető újításokról viszont nem beszélhetünk.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról