Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 1. 16:50

Az Ubuntu 13.10-ben érkezik a Mir grafikus réteg

A vártnál jóval korábban, már ősszel bemutatkozik az Ubuntu Linuxban a Mir - jelentette be a Canonical. A grafikus réteg jövőre része lesz a hosszútávú támogatással rendelkező verziónak is, hibrid, Mir alapokon futó X implementációként.

A következő, 13.10-es kiadású Ubuntuban a Mir grafikus kiszolgáló lesz az alapértelmezett - jelentette be az Ubuntu levelezőlistáján Olli Ries, a Unity és a Mir fejlesztési igazgatója. Az X.org grafikus réteg (Linux-terminonlógiában szerver) trónjára a GNOME és a KDE által támogatott Wayland és a Canonical-féle Mir is pályázik. A szakadás biztosnak látszik, a Canonical hosszú távon tervez a Mirrel, a tavasszal megjelenő 14.04-es LTS (long term support, hosszútávon támogatott) verzióban már ez lesz az alapértelmezett.

Tesztelik a felhasználókon

Az LTS előtt azonban szükség van egy széleskörű bevetésre, hogy a visszajelzések és diagnosztika alapján a kisebb-nagyobb hibákat ki lehessen javítani. Ennek érdekében a Mir már az októberben esedékes 13.10-es verzióban bemutatkozik, korábban, mint azt eredetileg a Canonical tervezte. A rendszerben a Mir még nem önmagában, hanem az XMir implementáció részeként jelenik meg, ez a Mir grafikus rétegen futó X és Unity7 párosát jelenti. Az implementáció a fejlesztők szerint teljeskörű X-kompatibilitással bír majd, és ebben a formájában lesz elérhető a tavaszi LTS-ben is.

A terméktervek szerint egyébként a 13.10-ben az XMir on Mir lesz az alapértelmezett, azonban ha a telepítő nem talál Mir-kompatibilis grafikus meghajtót, akkor a sima X fut majd. Ez a tartalék mód az LTS-ben nem lesz már elérhető, a Canonical teljes Mir-támogatást ígér a driver-fronton. Mivel az XMir az LTS része lesz, a szoftver implementációja szintén teljes, 5 éves támogatást kap, demonstrálandó a fejlesztők elkötelezettségét a szoftver iránt. A jövő októberben esedékes 14.10-es verzió (és az ezután következők) hozza el majd a Mir önálló kiadását, amely root nélküli X-támogatást nyújt a legacy alkalmazások számára, a telepítésnek azonban az X már nem lesz része, a kompatibilitást a Mir saját hatáskörben oldja meg.

05:04
 

Unity 7, GNOME 3, KDE, XFCE, and LXDE running on XMir on Mir on Ubuntu

Még több videó

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Olli Ries bejelentése szerint az Ubuntuból képzett disztribúciók számára a 14.04-es kiadásig semmit nem kell tenni, a rendszerrel szállított X-en fut majd, az XMir 2019-ig tartó támogatott időszaka alatt pedig lesz idejük dönteni arról, hogy milyen grafikus réteggel szeretnének hosszabb távon építkezni.

A tervek szerint a 13.10-es kiadáshoz már elérhetőek lesznek a szabad szoftveres meghajtókkal (intel, nouveau, radeon). Az olyan videokártyák esetében, amelyekhez a meghajtó nem érhető el, a rendszer tartalék módba vált és marad a Mir nélküli X-nél. A Canonical becslése szerint jövő áprilisra elkészülnek az említett grafikus meghajtók is, így a tartalék módra nem lesz szükség. Ennek érdekében együtt dolgoznak az Intel, az AMD és az NVIDIA mérnökeivel és a partnerekkel, hogy ezek a 14.04 érkeztére biztosan készen álljanak.

A Mir-stratégia

A grafikus réteg fejlesztése a Canonical középtávú stratégiájának egyik központi eleme. A Unity felhasználói felülettel együtt ugyanis azt a hozzáadott egyedi tartalmat jelenti, ami az Ubuntu PC-s, tabletes és okostelefonos rendszereket összeköti - és megkülönbözteti a piaci versenytársaktól. Ebből a szempontból érthető, hogy a vállalat igyekszik igen agresszívan bevezetni a szoftvert, függetlenül attól, hogy az a szélesen értelmezett szabad szoftveres közösség érdekeivel egybevág-e.

A Mir már most elérhető kísérleti verzióban az Ubuntu System Compositor Testing PPA-ból, innen telepíthető, kipróbálható, tesztelhető. A szoftvert a Canonical házon belül már most is széles körben használja, a fejlesztés előrehaladtával pedig a Universe repository-ból is elérhető lesz hamarosan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról