Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 15. 13:52

Harmadszor frissül a Windows Phone 8

Újra frissíti a Windows Phone 8 platformot a Microsoft, ezúttal is apróbb új képességek jelentek meg és bővült a támogatott hardverek listája. A várva várt értesítési rendszer most nem került sorra.

Apró lépésekben frissítgeti tovább mobilos operációs rendszerét a Microsoft, immár a harmadik nagyobb kiadás érkezik a Windows Phone 8-ból. Az egyszerűen csak Update 3 névre keresztelt új kiadás (korábban GDR3-ként emlegették) a következő hetekben-hónapokban lesz elérhető minden Windows Phone 8-at futtató készülékre, természetesen ingyenesen. Újdonság, hogy ezúttal a fejlesztőknek nem kell várni, a szolgáltatói teszteket átugorva saját hatáskörben telepíthetik a rendszert készülékeikre.

Mik az újdonságok?

A frissítéssel számos pontos változik a rendszer viselkedése, használhatósága. Például a csengőhangok immár nem csak a bejövő hívások, hanem egyéb értesítések esetén is lehetnek egyediek, Bluetooth-kapcsolaton keresztül is megosztható a telefon internetkapcsolata, és zárolható az automatikus elforgatás. Megjelent a natív fájlkezelés és végre be lehet zárni a háttérben futó alkalmazásokat. Ez utóbbinak egyébként sok értelme nincs, de a felhasználói igényekre reagálva azért implementálta a Microsoft - a háttérben lévő appok eddig is csak memóriában léteztek és csak addig, amíg nem kellett a hely más alkalmazásnak.

Megjelent emellett az autós üzemmód, amely lekapcsol bizonyos értesítéseket és automatikus választ tud küldeni bejövő hívásokra és SMS-ekre, hogy azok ne zavarják a sofőrt - az üzemmód automatikusan aktiválódik, ha a készülék Bluetooth-kihangosítóhoz kapcsolódik. A rendszer része immár a felolvasó, amely a kijelzőn megjelenő szöveget képes hangos formában tolmácsolni, látási problémákkal küszködők számára fontos ez az újítás.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Kibővült a támogatott hardverek listája is, a rendszer fut Full HD (1080p) felbontású kijelzőkön és megjelent a Qualcomm Snapdragon 8974 négymagos processzor támogatása is - ilyen dolgozik például a Galaxy S4-ben és az Xperia Z1-ben is. Javult a rendszer skálázódása nagyobb méretű kijelzőkön, így az 5-6 hüvelykes óriástelefonokon több élő csempe jelenik meg és némileg más elrendezést kaptak a beépített alkalmazások is, amelyek így jobban kihasználják a nagyobb kijelzőket.

A Microsoft szinte minden szoftvere frissült idén az új egyéves fejlesztési ciklusnak köszönhetően, a Windows, a Windows Server, a Visual Studio is kapott új kiadást, ahogy az online szolgáltatások is. A Windows Phone esetében a szoftverház apróbb, de sűrűbb lépésekben halad, az egy őszi frissítés helyett immár a harmadik kisebb funkcióbővítő csomagot kapja a rendszer megjelenése óta.

Az áttörés küszöbén?

A Kantar Worldpanel okostelefonos felmérése szerint egyébként Európában már az áttöréshez közelít a Windows Phone részesedése, az eladásokat tekintve több országban is 10 százalék fölé került a platform részesedése a június-augusztus időszakban. A piackutató szerint elsősorban a Nokia Lumia 520 és 620-as modelljei leltek sikerre, a legalacsonyabb árszegmensben induló darabok a 14-24 és 35-49-es korosztályban is nagyon jól szerepeltek.

A Kantar adataival egybevágnak az Adduplex eredményei is, a Windows 8 és Windows Phone reklámplatformként működő szolgáltatás adatai szerint világszinten megdöbbentő, 23 százalékos a Lumia 520 részesedése a telepített bázison (WP7-tel együtt). Érdemes megjegyezni, hogy a Nokia részesedése a 90 százalékot közelíti (a telepített bázison), a legnépszerűbb nem-Nokia windowsos telefon pedig a HTC 8X és ez is csak a tizedik helyre fér be, apró, 3,1 százalékos részesedéssel. Az adatokhoz annyit érdemes hozzátenni, hogy az Adduplex csak azokat a telefonokat látja, amelyek aktívan használják az alkalmazásboltot.

A teljes telepített bázison a Windows Phone részesedése még mindig nagyon alacsony, és a kritikus piacnak számító Egyesült Államok és Kína továbbra sem vevő a telefonos Windowsra, a globális adatok azonban elfedik a tényt, hogy kontinensünkön a Nokia vezetésével a Windows Phone részesedése már összemérhető az Apple iOS-szel - a Kantar által vizsgált öt európai országban az iOS részesedése 16,1 százalék, a Windows Phone-é pedig 9,2 százalék. Magyarországon az IDC friss statiszikái szerint nagyjából ugyanannyi Windows Phone-t futtató telefont adnak el mint iPhone-t, mindkét rendszer részesedése 6-7 százalék közötti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról