:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 10. 09:53

Magyarországon a Samsung az okostelefon

A második negyedévben 639 ezer mobiltelefont adtak el Magyarországon, derül ki az IDC friss számaiból. Az okostelefonok aránya átlépte a kétharmadot, a döntő többségüket a Samsung gyártotta.

2013 második negyedévében 639 ezer mobiltelefont adtak el Magyarországon, mondta el a HWSW-nek Tóth László, az IDC elemzője. A leszállított készülékek száma 5 százalékkal esett éves összehasonlításban, a "butamobilok" iránti kereslet meredek csökkenését nem követte az okostelefonok forgalmának hasonló erősödése.

Az eladott mobilok több mint kétharmada volt okostelefon, összesen 432 ezer ilyen készülék fogyott Magyarországon három hónap alatt. Az okostelefonok forgalma éves szinten 49 százalékkal emelkedett, a butáké eközben 46 százalékkal csökkent, már csak 207 ezret adtak el belőlük.  A szolgáltatók kínálatában ma már 15 ezer forintért megkapni a legolcsóbb okostelefonokat, Tóth László szerint butamobilokat ma már szinte csak vállalati flottában adnak el, illetve olyanok vásárolnak ilyeneket, akik kimondottak kerülik az okostelefonokat, vagy meglevő okostelefonjuk mellé vásárolnak második, olcsó készüléket, amit csak beszélgetésre használnak és nem kell félteniük.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

2013-ra az okostelefonok piacán 40 százalékos növekedést vár az IDC, jövőre azonban már csak 10 százalékos lesz a bővülés, ahogy a piac eléri a telítettséget. 2014-ben még a vállalati flottákban lesz némi lehetőség, de a lakossági piacon teljes lesz az okostelefonok dominanciája. 2015-re már teljesen tele lesz a piac, az okostelefonok szegmense mindössze 1-2 százalékot növekedik majd Tóth László szerint - eddigre gyakorlatilag a teljes magyar lakosság okostelefont fog használni az előrejelzések szerint.

A harmadik negyedévben a magyar okostelefon-piacot nem meglepő módon a Samsung vezette. A koreai vállalat világszinten is a legnagyobb gyártó volt,  részesedése 30 százalék feletti. Hazánkban ennél jóval nagyobb a cég részesedése, az IDC szerint meghaladja a 60 százalékot is - három eladott okostelefonból kettő Samsung-termék. A gyártói rangsorban messze lemaradva második a Sony, amely éves szinten szépen tudta növelni eladásait, majd az Apple, az LG és a Nokia következik, ezek részesedése egyaránt 6 százalék körüli, nagyjából holtversenyben állnak a dobogón.

Az okostelefon-platformok között toronymagasan vezet az Android, az eladott mobilok közel 84 százalékán a Google operációs rendszere fut az IDC statisztikái szerint. A második helyen kvázi holtversenyben áll az iOS és a Windows Phone, mindkét rendszer részesedése 6-7 százalék közötti. A harmadik messze lemaradva a BlackBerry OS - a kanadaiak eladásai az új generációs modellek megjelenésével némi erőre kaptak, de még így is csak 2 százalék körüli piaci részesedést tudtak szerezni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.