Szerző: Koi Tamás

2013. október 15. 08:22

Kivonulna Csehországból a Telefónica

Megválna a csehországi leányvállalatban képviselt többségi tulajdonrészétől a Telefónica, ezzel az ország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója cserélhetne gazdát.

HIRDETÉS

Eladná a Telefónica Csehországban képviselt többségi, 69 százalékos tulajdonrészét a spanyol Telefónica SA, ezzel az ország legnagyobb távközlési szolgáltatója kerülhet új kezekbe - írja több bennfentes forrásra hivatkozva a Bloomberg. A cég az így befolyó pénzt az európai konszolidációs folyamatok finanszírozására kívánja fordítani - szakértők szerint a tulajdoni hányad piaci értéke körülbelül 3,6 milliárd dollár, de ennél valamivel drágábban kelhet el a részvénycsomag.

A spanyol anyacég a kiszivárgott információk szerint két befektetési tanácsadót, a Goldman Sachs Csoportot és a Societé Generale SA-t bízta meg azzal, hogy vevőt találjon a csehországi leányvállalatban birtokolt részesedésre. A potenciális vevők közt lehet egy olyan távközlési cég, mely eddig még nem volt jelen az országban, de magánbefektetői kézbe is kerülhet a társaság - vélik a szakértők. Az viszont szinte biztos, hogy a versenyhatósági vétó miatt sem a Deutsche Telekom, sem a Vodafone nem teheti rá a kezét a cégre.

Kelet-Európa helyett Nyugat a fókusz

A Telefónica 2005-ben lépett a cseh piacra, ekkor vásárolta meg az egykori állami monopólium, a Cesky Telecom AS többségi tulajdonrészét, megközelítőleg 3,6 milliárd dollárért, vagyis a társaság piaci értéke az eltelt időben nem sokat változott. A vállalatnak Csehországban mintegy 5,1 millió mobilos és 1,4 millió vezetékes előfizetője van, emellett Szlovákiában is jelen van, körülbelül 1,4 millió mobilos ügyféllel.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az anyacég eladási szándékához bennfentesek szerint az vezethetett, hogy a Telefónica számára a kelet-európai régió egyáltalán nem számít kulcspiacnak, helyette Hollandiában és Olaszországban kíván terjeszkedni, illetve megtelepedni. A cseh leányvállalat felvásárlásával kapcsolatos első pletykák egyébként már idén januárban szárnyra kaptak, ekkor terjedt el a hír, hogy a PPF Csoport tulajdonosa, Petr Kellner cseh milliárdos feni a fogát a cégre.

A PPF végül önállóan indult azon a frekvenciaaukción, melyen a három mobilpiaci szereplő mellett egyedüli új versenyzőként lehetett jelen. Az aukciót márciusban szokatlan indokkal lefújták: a kiíró hatóság szerint a licit olyannyira magasra szökött, hogy félő volt, hogy a mobilszolgáltatások árszintjének általános drágulásához vezethet, ha az eredeti formában ér véget a licitálás.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 13:54

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.