Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kivonulna Csehországból a Telefónica

Koi Tamás, 2013. október 15. 08:22
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megválna a csehországi leányvállalatban képviselt többségi tulajdonrészétől a Telefónica, ezzel az ország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója cserélhetne gazdát.

Eladná a Telefónica Csehországban képviselt többségi, 69 százalékos tulajdonrészét a spanyol Telefónica SA, ezzel az ország legnagyobb távközlési szolgáltatója kerülhet új kezekbe - írja több bennfentes forrásra hivatkozva a Bloomberg. A cég az így befolyó pénzt az európai konszolidációs folyamatok finanszírozására kívánja fordítani - szakértők szerint a tulajdoni hányad piaci értéke körülbelül 3,6 milliárd dollár, de ennél valamivel drágábban kelhet el a részvénycsomag.

A spanyol anyacég a kiszivárgott információk szerint két befektetési tanácsadót, a Goldman Sachs Csoportot és a Societé Generale SA-t bízta meg azzal, hogy vevőt találjon a csehországi leányvállalatban birtokolt részesedésre. A potenciális vevők közt lehet egy olyan távközlési cég, mely eddig még nem volt jelen az országban, de magánbefektetői kézbe is kerülhet a társaság - vélik a szakértők. Az viszont szinte biztos, hogy a versenyhatósági vétó miatt sem a Deutsche Telekom, sem a Vodafone nem teheti rá a kezét a cégre.

Kelet-Európa helyett Nyugat a fókusz

A Telefónica 2005-ben lépett a cseh piacra, ekkor vásárolta meg az egykori állami monopólium, a Cesky Telecom AS többségi tulajdonrészét, megközelítőleg 3,6 milliárd dollárért, vagyis a társaság piaci értéke az eltelt időben nem sokat változott. A vállalatnak Csehországban mintegy 5,1 millió mobilos és 1,4 millió vezetékes előfizetője van, emellett Szlovákiában is jelen van, körülbelül 1,4 millió mobilos ügyféllel.

Az anyacég eladási szándékához bennfentesek szerint az vezethetett, hogy a Telefónica számára a kelet-európai régió egyáltalán nem számít kulcspiacnak, helyette Hollandiában és Olaszországban kíván terjeszkedni, illetve megtelepedni. A cseh leányvállalat felvásárlásával kapcsolatos első pletykák egyébként már idén januárban szárnyra kaptak, ekkor terjedt el a hír, hogy a PPF Csoport tulajdonosa, Petr Kellner cseh milliárdos feni a fogát a cégre.

A PPF végül önállóan indult azon a frekvenciaaukción, melyen a három mobilpiaci szereplő mellett egyedüli új versenyzőként lehetett jelen. Az aukciót márciusban szokatlan indokkal lefújták: a kiíró hatóság szerint a licit olyannyira magasra szökött, hogy félő volt, hogy a mobilszolgáltatások árszintjének általános drágulásához vezethet, ha az eredeti formában ér véget a licitálás.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.