Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

QR 2.0: lemásolhatatlan a mozgó kód

Dojcsák Dániel, 2013. október 08. 12:52
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A magyarországi Cellum továbbra is kiáll a biztonságos tranzakciós modellek mellett, a most bemutatott mozgó QR-kód technológiájuk könnyen használható, mégis biztonságos és kontrollálható. A MasterCard Mobile alkalmazást is fejlesztő cég újdonságát Las Vegasban, a Money2020 konferencián mutatta be.

A Cellum szerint a mozgó QR-kód komoly szerepre számíthat jövőben a mobilos, elektronikus jegyek, igazolványok piacán. Mivel a kód tizedmásodpercenként változik, ezért lemásolhatatlan és hamisíthatatlan, leolvasni viszont bárki tudja a megfelelő alkalmazással. A cég szerint a helyzet hasonló a ma ismert biztonságos papír vagy kártya igazolványokhoz, amiket olvasni, felismerni, azonosítani bárki tud, de gyártani csak a megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező speciális nyomdák képesek.

A megcifrázott QR-kód előnye, hogy több különböző, egymástól eltérő tulajdonságú adat is összeolvasztható a tizedmásodpercenként változó grafikai jelrendszerbe. Így a mostanihoz képest nem csak egy rövid szöveg vagy link ágyazható egy QR-kódba, hanem mondjuk egy komplett fényképes igazolvány a hitelesítő elemeivel együtt, de akár személyi igazolvány, koncertjegy, személyre szóló kupon vagy biometrikus adatok is elhelyezhető.

Mivel a kód folyamatosan változik, ezért egy egyszerű képernyőmentéssel nem lehet lemásolni, többszörözni, továbbküldeni, megjeleníteni csak a dedikált alkalmazás képes. Persze a teljes jelfolyam is továbbküldhető, de a csalás elkerülésére az alkalmazás ellenőrzi, hogy azon a készüléken, annál a felhasználónál történik-e a megjelenítés, ahová a jegyet kibocsátották. Az ellenőrzés offline módban is működhet, a felhasználó betölti a jegyet, amit egy arra alkalmas olvasó képes hitelesíteni. A Cellum szerint ezzel a módszerrel az okostelefon nem csak mobiltárcává, de mobil irattárcává is alakítható könnyedén.

A technológia már tesztkörnyezetben bizonyított, a vállalat célja, hogy a bemutatót követően éles üzemben is kipróbálható legyen. Az amerikai bejelentéssel egyszerre Japánban és Európában is tart demót a cég. Inotay Balázs, a Cellum alapítója elmondta, hogy a rendszer alapja az a biztonsági eljárás, amit a fizetési rendszeréhet fejlesztett ki a cég, így ezek megfelelnek a nemzetközi PCI DSS sztenderdnek, az elérhető legmagasabb szintű biztonságot nyújtva.

Kódot gyártani kizárólag az arra jogosult szerv képes, így hiába próbál valaki bérletet vagy igazolványt készíteni vagy mobilokra eljuttatni, a formátumot nem lesz képes reprodukálni. A mozgó QR-kód elvileg hordozza magában a chip-alapú azonosítás minden előnyét, miközben olcsón és egyszerűen és gyorsan előállítható.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!