:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 8. 12:18

Google Apps: megosztás bejelentkezés nélkül

Módosított a Google Apps dokumentummegosztási funkcióján a Google, a webes irodai alkalmazáscsomagból mostantól anélkül lehet állományokat megosztani bárkivel, hogy a "címzettnek" Google-fiókra lenne szüksége a dokumentum megtekintéséhez.

A Google Apps a kényelmes csoportmunka mellett arra is lehetőséget ad a felhasználók számára, hogy dokumentumokat (pl. szövegek, táblázatok, prezentációk) a neten keresztül osszák meg ismerőseikkel, akár a cégen kívül is. Eddig ahhoz, hogy valaki egy megosztott dokumentumot meg tudjon tekinteni, Google-fiókkal kellett rendelkeznie, azonban egy friss módosításnak köszönhetően ennek vége van, mostantól elegendő egy e-mail cím, amelyre a megosztott állományra mutató link megérkezik.

A lépés örömhír azoknak a szervezeteknek, amelyek Google Appset használnak, és szeretnék az abban tárolt dokumentumokat könnyen, kényelmesen megosztani olyanokkal, akik nem rendelkeznek Google-fiókkal, vagy olyan partnerekkel, akikről nem tudják, hogy rendelkeznek-e vele. Ha valaki egy megosztott dokumentumban hozzászólási (komment) vagy szerkesztési jogosultságot kap, továbbra is be kell jelentkezzen Google-fiókjával ahhoz, hogy ezeket végrehajtsa, azonban a megtekintéshez erre nincs szükség.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A módosítás egyik következménye, hogy az e-mailben elküldött linken bárki megtalálhatja az adott iratot, és meg is nyithatja. Ha azonban a címzett belép a Google-fiókjával, vagy létrehoz egy Google-fiókot a megosztásban szereplő e-mail címmel, és azzal nyitja meg a fájl, a meghívó "lejár", ettől kezdve csak a meghívott számára lesz látható a dokumentum. A meghívott ekkor rákerül a dokumentum megosztásainak listájára, ahol a korábban megismert módszer alapján lehet a jogosultságait kiosztani - elérhetővé tehető számára a szerkesztés, a kommentelés, illetve akár vissza is vonható a megtekintési jogosultsága.

A Google Apps adminisztrátorok számára pedig az a jó hír, hogy a Google-fiók nélküli megosztás kikapcsolható, így ha egy szervezet követhetővé szeretné tenni, hogy a dokumentumaihoz milyen külsősök férnek hozzá, továbbra is kötelezővé teheti a Google-fiók használatát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.