:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 2. 16:25

A HP is frissíti üzleti noteszeit

Maradt a masszív fémház, a vonalzóval rajzolt éleket viszont idén kicsit lekerekítette a HP. A processzorok természetesen már Haswell generációsak, az optikai meghajtó pedig végleg búcsúzott az üzleti családtól.

A támogatott technológiákkal a HP mérnökei okosan bántak. Kikerült az új Elitebook üzleti noteszgépekből a soros port, a modem és az optikai meghajtó, maradt viszont a szintén vénnek számító, de továbbra is aktív használatnak örvendő klasszikus VGA- és Ethernet-csatlakozó. Az eredmény (különösen az optikai meghajtó mellőzése) látványos, a gépek vastagsága 40 százalékkal, tömege 28 százalékkal csökkent. A könnyítés ellenére a gépek merevsége nem változott - állítja a gyártó, mivel a ház magnéziumötvözetből készül.

A hardver mellé a HP különleges szoftvereket is fejlesztett. A Sure Start egy öngyógyító BIOS/UEFI, amely érzékeli, ha a gép a BIOS hibás beállítása vagy frissítése miatt képtelen elindulni és egy tartalék chipről tölti be a BIOS-t, így nem fordulhat elő, hogy kritikus pillanatban a laptop nem áll fel - tuningalaplapokról ismerős lehet a megoldás. A gépek egységesen Windows 8 Pro licenccel vásárolhatóak, ennek része a Windows 7 downgrade jog - ezt a gyártó ki is használja, a gépek egységesen Windows 7 Professional lemezképpel készülnek.

HP Elitebook 840 G1 - érintőkijelzővel is

Az Elitebook 800-as sorozat három méretben érhető el, a 820 G1 12,5 hüvelykes kijelzővel, a 840 G1 14-es, a 850 G1 pedig 15,6 hüvelykes panellel rendelkezik. A gépek egységesen az Intel Haswell generációs, ultraalacsony feszültségű, U sorozatú kétmagos Core processzoraira épülnek, igénytől függően i3, i5 és i7 is rendelhető. Szerencsére a konzumer gépektől eltérően itt a memória nincs az alaplapra rögzítve, így a két modul szabadon cserélhető vagy bővíthető, a maximális támogatott kapacitás 16 gigabájt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 14"-es és 15"-ös modell diszkrét GPU-val is kérhető, ezt a szerepet az AMD Radeon 8750M látja el. A háttértár merevlemez vagy SSD is lehet, és nagy szórást mutat a vezeték nélküli hálózati kártya is, a 802.11ac szabványú Wi-Fi támogatása például nem szériatartozék. Ugyanígy rendelhető státuszú a 3G-s és LTE modem is, így a notesz mobil adatkapcsolattal is kiegészíthető - elvárható módon.

Bírják a gyűrődést

Szintén hozza a mai elvárásokat a billentyűzet, amely háttérvilágítású és cseppálló. A touchpad szép nagy méretű és az újabb ThinkPadekkel ellentétben megőrizte az összes fizikai gombot - van kettő a pöcökegérhez és kettő a touchpadhez is. Nem ennyire látványos a támogatott kijelzőfelbontások skálája, az alapszintű 1366x768-as felbontás a legkisebb modellben egyáltalán nem cserélhető nagyobbra. A 14-es és 15-ös méretben azonban akár FullHD panel is kérhető, a középső modell ráadásul 1600x900-as felbontással is rendelhető.

A sokat utazók kedvence mindenképp a középső modell lesz, amelynek 24 vagy 50 wattórás akkuja további 60 wattórás lap-akkuval bővíthető, így a gyártó adatai szerint mintegy 33 órás üzemidőre képes. Ilyen kiegészítő sajnos jelen állás szerint a legkisebb modellhez nem érhető el, az csupán 26, illetve 48 wattórás kapacitással ruházható fel. Az új sorozat az Egyesült Államokban 800 dolláros árról indul, a nemzetközi rajt időpontját egyelőre nem hozta nyilvánosságra a gyártó.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.