:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 30. 10:14

Mindennapos lehet a drónok kereskedelmi használata

Drónokat egyelőre legfeljebb a háborús híradásokban és néhány lelkes hobbista kezében láthatunk, de ez hamarosan megváltozhat. A polgári célú robotrepülőkkel foglalkozó 3D Robotics egy 30 millió dolláros befektetést követően igyekszik majd közelebb hozni a gépeket a kiterjedtebb mindennapi felhasználáshoz.

Bár a drónokról leginkább a modern háborúk sokat vitatott pilóta nélküli vadászgépei juthatnak eszünkbe, mára a repülők békésebb verzióinak polgári felhasználása is egyre inkább terjedni látszik, így a “házidrónok” egyszerű hobbiból vállalati eszközökké nőhetik ki magukat. A 3D Robotics is erre törekszik saját robotrepülőgépeivel. A cél eléréséhez mintegy 30 millió dolláros második körös befektetést kapott, több cég hozzájárulásával, úgy mint a Foundry Group, a True Ventures, az O’Reilly AlphaTech Ventures és az SK Ventures.

A vállalat múlt év decemberében, többségében ugyanezekkel a szervezetekkel első körben ötmillió dollár befektetői tőkét vonzott, az akkori vezérigazgató Chris Anderson szerint a San Franciscó-i iroda megnyitására, és a gyarapodó személyzettel járó költségekre. A 3D Robotics ezután elindította megújult webes, közösségi, közös ötletelési funkciókkal kiegészített felületét, és új termékekkel állt elő, hogy a robotok technológiája “egyszerűbb, olcsóbb és erősebb lehessen”.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 3D Robotics repertoárja jelenleg négy multikopterből, azaz három vagy többrotoros drónból, valamint egy, klasszikus merevszárnyú repülőt idéző gépből áll. A sorozat legújabb darabja az Iris egy 730 dolláros négyrotoros drón, amely a megfelelő alkalmazás segítségével PC-ről és androidos készülékről is irányítható. Az Iris továbbá a térképen előre kijelölt utakat is képes követni beépített GPS segítségével.

Andersonék a mostani befektetés segítségével azt akarja bizonyítani, hogy a drónok komoly kereskedelmi értékékkel rendelkeznek, és számos területen felhasználhatók. Ezek közé sorolta a különböző mentőakciókat, az esetleges katasztrófa sújtotta területek biztonságos, olcsó és hatékony felderítését, illetve a helyi, rövid távú szállításokat. Ez utóbbira már korábban is láthattunk példát a “TacoCopterek” prototípusaival, amelyekkel a Skycatch vállalat kísérletezik, és  mexikói ételeket hivatottak kiszállítani a megrendelőknek.

De a kis repülők nem csak az ételfutárok állását fenyegethetik, hiszen már olyan merész felhasználási ötletek is felmerültek, mint szerverek tárolása a Föld körül, alacsony pályán keringő drónokon, a NASA pedig jelenleg is alkalmaz a pilóta nélküli gépeket az atmoszférakutatásban. A technológiát már tűzoltási célokra is tesztelik, segítségével a tűzoltók gyorsabban vonhatnák ellenőrzésük alá az erdő- és bozóttüzeket a félreeső területeken. Drónok ezen felül a magától értetődő módon a legkülönbözőbb fotográfiai célokra is nagyszerűen alkalmazhatók, hiszen gyorsan - és olcsón - képesek eljutni a nehezen megközelíthető területekre, illetve viszonylag nagy magasságokba, így újságírók, sőt akár ingatlanügynökök is hasznát vehetik - ez utóbbi Los Angeles borsosabb árú ingatlanainál már bevett módszer.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.