:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 26. 13:50

Bárki fejleszthet a Nest okostermosztátjára

Nyit a fejlesztők felé az okostermosztátot fejlesztő Nest Labs. A vállalat egy webes API-t is indít, a termosztátra épülő alkalmazások fejlesztéséhez. Az otthon automatizáció stílusos megvalósítására törekvő cég ezen felül a hasonló irányultságú Control4 nevű céggel is együttműködésbe kezd.

Fejlesztői programot jelentett be a Nest okostermosztátot gyártó vállalat. Ahogy az automatikus, intelligens otthoni rendszerek egyre inkább a mindennapok részét képezik, a működésüket lehetővé tévő technológiák a fejlesztők számára is nyitottabbá kell hogy váljanak. A Nest Labs, amelyet az “iPod atyjaként” emlegetett Tony Fadell alapított, amellett hogy megnyitja kapuit a szoftverkészítők előtt, egy webes API-t is létrehozott népszerű Nest készülékéhez, amelynek segítségével a harmadik felek különböző alkalmazásokat és szolgáltatásokat hozhatnak létre a termosztát által kezelt adatok köré. A jövő év elején induló programhoz korlátozás nélkül bárki csatlakozhat.

A Nest továbbá maga is együttműködésbe kezd a népszerű Control4 otthon automatizációs rendszert gyártó vállalattal is, amitől nagy ugrást remél a háztartások felé. A Control4 a világítástól a médialejátszáson át egészen a biztonságtechnikáig tömérdek funkciót automatizál, illetve tesz elérhetővé távirányító, valamint okostelefonos vagy tabletes alkalmazás segítségével. Ebbe az ökoszisztémába nemsokára a Nest okostermosztát funkciói is integrálódnak majd. A partnerség komoly előrelépést jelent a Nest számára, ami eddig úgy tűnt, egy teljes mértékben szabadalmaztatott, zárt okosotthon-rendszert tervez létrehozni. Emiatt a geek társadalmon kívül nem sokan örültek előretörésének, hiszen egy hirtelen elterjedő, de zárt rendszer támogatása komoly kihívást vagy váratlan fejlesztési költségeket jelent az otthoni elektronikai kiegészítőket és egyéb megoldásokat gyártó többi vállalatnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A meglévő platform megnyitásán túl a vállalat a Wall Street Journal tudósítója szerint egy füstérzékelő kifejlesztésén is dolgozik. A Nest társalapítója Matt Rogers a TechCrunchnak tett korábban utalt is erre, miszerint küldetésük, hogy újra feltaláljanak “minden műanyag fehér vacakot az otthonokban”. A füstjelző, amelynek bejelentésére a közeljövőben lehet számítani, képes lesz együttműködni az okostermosztáttal, neve pedig várhatóan Protect lesz. Jessica Lessin a Wall Street Journal tudósítója elmondta, a Nest Labs egy előfizetős szolgáltatás elindítását is fontolgatja az eszközhöz, amely ha füstöt vagy tüzet érzékel távolról értesítené a felhasználót. A szolgáltatás ugyanakkor a Protect bejelentésekor nem lesz része a végleges terméknek. Azt egyelőre nem tudni, hogy a frissen megnyitott API majd a füstjelzőre és a várható további kiegészítőre is kiterjed-e, de Nest Labs várhatóan nem hagyja ki ezt a lehetőséget sem.

Az újításoktól és a Control4 integrációtól függetlenül a Nest termosztátok továbbra is üzemeltethetőek a klasszikus módon is: a tetszetős külsejű készülékek peremét elforgatva állítható be a kívánt hőmérséklet, amelyet - a beállítás időpontjával együtt - az meg is jegyez, így megtanulja az adott háztartás szokásait. Mikor a ház vagy lakás üres, csökkenti a hőmérsékletet, ha pedig a külső hőmérséklet várhatóan emelkedni fog, akkor is visszavesz a kazán teljesítményéből a barátságosabb számlák érdekében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.