Szerző: Dojcsák Dániel

2013. szeptember 24. 15:45

Már nem szűri a BitTorrent szót a Google

Az online kalózkodás visszaszorítása érdekében a Google sok apróságot megtesz, többek között ilyen intézkedés, hogy a webes keresőjéből száműzte az illegális fájlcseréléshez köthető találatokat és kulcsszavakat. Most ebből a szigorból vesz vissza a cég, első alkalommal kerül ki a tiltólistából kifejezés.

A Google sok egyéb mellett tiltólistára tett rengeteg olyan szót és kifejezést, ami az illegális fájlcseréhez, letöltéshez köthető. Az online kalózkodás zsargonjának és definícióinak alapszókészletével manapság már nem sokra lehet menni a Google-ben.

A szűrést anno a Google valószínűleg azért kezdte el, mert egészen komoly és harcias támadások érték a kiadók és a jogvédők részéről, miszerint a webes kereső közvetett módon támogatja a fájlcserét és nyíltan teret enged az online kalózkodásnak. Ugyan az internetsemlegesség elvét korábban komolyan vevő Google számára nagyot kellett nyelni, de végül mégis elkezdte szűrni a találati oldalt ilyen szempontok szerint is. Ezzel nem csak a warez tartalmakat seperte ki az oldalakról, de egyben jobb pozícióba kerültek a valódi, de már nem illegális tartalmak, például rajongói oldalak, blogok is.

Két szó

A TorrentFreak szerint a Google most a szorításon engedni kezdett és visszaengedte az instant ajánlások, automata kitöltés és egyéb találatok közé a BitTorrent, torrent, uTorrent kifejezéseket és néhány hasonló kulcsszót. A két éve kezdődött mesterséges szűrés óta ez az első ilyen irányú változás. Egészen idáig ezekre a kifejezésekre egyszerűen nem működött a Google Instant, sőt, semmilyen kiegészítés nem jelent meg hozzájuk egészen addig, amíg a felhasználó végig nem gépelte a teljes kifejezést. Ugyanígy működik még a The Pirate Bay, a RapidShare, az isoHunt és sok más tulajdonnév.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Azt pontosan nem lehet tudni, hogy mi alapján kerül fel valami a tiltólistára, sőt, a kitiltott kifejezések teljes listája sem publikus, a Google ilyeneket soha nem tesz közzé. A BitTorrent és az uTorrent szavak viszont kezdettől rajta voltak, s ugyan valóban mindenki tudja, hogy a warez világ központi eszköze az említett kliens, a BitTorrent vállalat mégis sérelmezte, hogy bejegyzett márkaneveit a Google önhatalmúlag kalózkodással kapcsolatos kifejezéseknek minősítette.

Mérlegelés

A BitTorrent évek óta azt szajkózza, hogy neve nem jelent egyet a kalózkodással, illegalitással, s ezt igyekezett néhány érdekes fejlesztéssel, funkcióval is alátámasztani. A folyamatos könyörgés úgy tűnik működött, a Google levette a feketelistáról a két inkriminált kifejezést, aminek eredményeképp a cég weboldalainak forgalma szinte azonnal megugrott.

A listára érdekes módon felkerült nemrégiben a Grooveshark zenei streaming oldal, aminek problémái voltak a jogosítással éveken keresztül, de jelenleg már teljesen legálisan működik. Sokan aggódnak amiatt, hogy a Google önkényes szűrése, a túlzott blokkolás ellehetetleníthet egyes cégeket vagy márkákat, de még mindig erősebb a kiadók és főként az amerikai jogtulajdonosokat képviselő szervezetek aggodalmaskodó hangja. Szerintük a nagy keresőmotorok melegágyai a kalózkodásnak és a web komoly szereplőinek fel kell lépniük az illegális fájlcsere ellen. A Google úgy tűnik kénytelen egyensúlyozni a két véglet között.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról