Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 13. 14:29

Óránként 3000 bejegyzés - dolgoznak a kínai cenzorok

A Kommunista Párt uralta, szigorúan ellenőrzött Kínának is megvannak a maga online felületei, ahol az ország lakói hangot adhatnak véleményüknek - legalábbis egy bizonyos szintig. Arról, hogy ezt a szintet senki ne lépje át, cenzorok serege gondoskodik.

A Reutersnek lehetősége nyílt bepillantani a Twitter kínai megfelelőjét, a Sina Weibót folyamatosan ellenőrző fiatalok világába, a vállalat Peking közelében fekvő cenzorirodájában. A Sina Weibo mikroblog-platform őrei húsz év körüli, frissdiplomás fiatalok, akikre nap mint nap óriási mennyiségű munka és szerény fizetés vár. A Sina Corp, Kína egyik legnagyobb online vállalata által működtetett Weibónak mintegy 500 millió regisztrált felhasználója van, akik tevékenységére a nap 24 órájában 150 férfi (fiú?) ügyel. A Reutersnek nyilatkozó korábbi cenzorok elmondták, a női alkalmazottak nem bírják sokáig a fokozott terhelést, az éjszakai műszakokat és azt, hogy folyamatosan offenzív tartalmaknak vannak kitéve.

Sok munkával, alacsony bérét éltetik a Weibót cenzorai

Az egykori dolgozók szerint a frissen érkezők eleinte nagyon nehezen tudják tartani az iramot, egy idő után azonban “érzéketlenné válnak” és “csak elvégzik a munkát”, amiért havi nagyjából 111 ezer forintnak megfelelő összeget kapnak, ami az asztalosok fizetéséhez közelít. Ugyanakkor azt is hozzátették, az ő munkájuk miatt élhet tovább a Weibo, ami bár erős korlátok között, de lehetőséget ad az embereknek, hogy “kiengedjék a gőzt”.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ellenőrök a blokkolt írást gyakran a szerző számára továbbra is elérhetőnek mutatják, így az nem veszi észre, hogy a közzétett tartalmat eltávolították. A cenzoriroda dolgozói továbbá folyamatosan frissítik az automatizált szűrők kulcsszó-készleteit, a mikroblog felhasználói ugyanis sokszor különböző kódszavakat és álneveket használnak az érzékeny politikai témák megvitatására. Amennyiben egy nemkívánatos bejegyzés mégis napvilágot látna, esetleg el is terjedne, a kormány, amellett hogy komoly nyomást gyakorol a Sinára annak eltávolítása érdekében, a felelős cenzort is megbüntetheti.

Az érzékeny évfordulók a legnehezebb napok

A mikroblogra naponta felkerülő irdatlan mennyiségű bejegyzés feldolgozásában a Sina rendszere is segítségükre van, ami különböző kulcsszavak alapján válogatja ki a nemkívánatos elemeket. A cenzorok csak az ellenőrzőprogram által érzékenynek ítélt bejegyzéseket olvassák el, majd döntenek további sorsáról, ám 24 óra alatt így is mintegy hárommillió poszton kell átrágniuk magukat. Egy átlagos munkanapon 40 alkalmazott figyeli a beérkező tartalmakat, 12 órás műszakokban, azaz egy óra alatt fejenként több mint háromezer bejegyzést olvasnak el. A legnehezebb napokat az olyan évfordulók jelentik, mint az 1989-es Tiananmen téri vérengzés, mikor a hadsereg a demokrácia mellett tüntető diákokra támadt. Kínában nemrég léptették életbe azt a törvényt, amely alapján ha valaki az interneten “álhíreket” terjeszt, és a tartalmat legalább ötezer felhasználó elolvasta, vagy ötszáznál többször osztották meg, annak szerzője három év börtönbüntetést is kaphat.

A Weibót ellenőrző fiatalok csupán töredékét jelentik a Kínában dolgozó cenzorok tízezreinek, akik árgus szemekkel figyelik hagyományos médiát és az internetet. “Leggyakrabban a politikai tartalmú bejegyzéseket töröljük, kiváltképp azokat amelyek a kormányt kritizálják, ugyanakkor a Sina viszonylag nagy teret enged a demokráciáról és alkotmányosságról folytatott párbeszédnek, mivel egyes vezetők azt akarják, hogy tovább folyjon a vita” - mondta az egyik cenzor a Reutersnek nyilatkozva, majd hozzátette: “Nincs arra mutató jel, hogy lazítanák a közösségi média feletti ellenőrzést, mióta Xi Jinping hatalomra jutott”.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról