:

Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 12. 09:40

Jöhet a 100 megabites LTE a Telenornál

Jelentős versenyelőnyhöz juttathatja a Telenor Magyarországot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal megkötött új hatósági szerződés, mely a frekvencialicencek felhasználási idejének harmonizálásáról szól. A cég olyan mobilnet-szolgáltatást indíthatna akár még idén, amit senki más nem tudna az országban.

Hatalmas ziccerhelyzetbe hozta a Telenor Magyarországot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) kötött, a frekvencialicencek lejárati idejének harmonizálásáról szóló új szerződés. A norvég tulajdonban álló szolgáltató továbbra is a legnagyobb frekvenciakészlettel rendelkezik a három szolgáltató közül, a többletet azonban most már érdemes is lehet felhasználni, hiszen a mobilnet-szolgáltatásra egyre komolyabb igény mutatkozik, az okostelefonok és más terminálok közül pedig egyre több képes LTE technológiával kommunikálni.

Kétszeres előny

A Telenornak leginkább az 1800 MHz-es sávban számára odaítélt frekvenciablokkok jelenthetnek a jövőre nézve komoly megkülönböztetési lehetőséget, itt ugyanis kétszer annyi frekvenciával rendelkezik a cég, mint versenytársai. A Telenor két egymástól teljesen különböző eljárásban szerzett frekvenciahasználati jogosultságot az 1800 MHz-es frekvenciasávban. Az elsőt 1999-ben, a Vodafone magyar piacra való belépésekor tartott frekvenciaértékesítési eljárás során, amikor az 1800 MHz-es sáv először került pályáztatásra. Ekkor mindhárom pályázó egyenlő nagyságú, 15 MHz-nyi duplex spektrumot szerzett, 15 év időtartamra, azaz 2014. októberi lejárattal.

A 2004 folyamán tartott 3G (UMTS, 2100 MHz) frekvenciaértékesítési eljárás során az egyik pályázható frekvenciacsomag részét képezte a még szabadon lévő 1800-as frekvenciakészlet 14,8 MHz-nyi duplex részlete. Erre a csomagra a Telenor adta a legmagasabb ajánlatot, így elnyerte a frekvenciasáv 10 éves használati jogosultságát, amely szintén 2014 októberében jár le. Az említett lejárati időpontokat (beleértve a 900 MHz-es sávra vonatkozó licenceket) az új hatósági szerződés 2022 áprilisáig terjesztette ki, ezért cserébe a Telenor egy összegben 27 milliárd forintot fizetett, a következő kilenc évben pedig évente 2 milliárdot visszakap, a frekvenciahasználati díjak 2014 és 2022 közt ugyanis ennyivel csökkennek.


LTE-képes állomás egy hidroglóbuszon: gyors mobilnet egy kistelepülésnek

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Telenor számára hosszú távú cél, hogy a rendelkezésére álló frekvenciákat minél hatékonyabban használja ki, ráadásul most már a piac is készen áll arra, hogy azokat a szolgáltatásokat nagyobb tömegek vegyék igénybe, melyek a jelenleg szabadon álló frekvenciablokkok bekapcsolásával igénybe vehetők. Az LTE-kommunikációra képes okostelefonok számra egyre több, a Telenor éppen a hetekben tette lehetővé a hálózatán, hogy a modemek mellett ezek a készülékek is használhassák az LTE-alapú hálózatot, melynek lefedettsége egyelőre meglehetősen foghíjas, de ez már csak azért sem mérvadó, mivel a Telenor a jelenlegi lefedettségi területen nem is használ minden rendelkezésre álló frekvenciát.

Mobilnet 100 megabiten

Úgy tudjuk, hogy az új hatósági szerződés létrejöttét követően a Telenor kész 20 MHz-nyi spektrumot átcsoportosítani az 1800 MHz-es sávból az LTE-alapú mobil szélessávú szolgáltatásokra. Ezzel a frekvenciamennyiséggel, a jelenlegi technológiai alapokon elméletileg akár 100 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sávszélesség is elérhető a hálózaton, a későbbiekben pedig, az újabb készülékek megjelenésével akár 150 és 75 Mbps-re is felkúszhatnak ezek a sebességértékek. A Telenor jelenlegi LTE-hálózatán (Hipernet 4G) 86,4 és 43,2 Mbps elméleti maximális le- és feltöltési sávszélesség érhető el, míg a Magyar Telekom tavaly év elején elindult 4G-s hálózatán 60 Mbps és 22 Mbps ugyanez az érték. A Telekom szintén az 1800 MHz-es sávban biztosítja a szolgáltatást, melyet az országban elsőként indított el.

A Telenor fentiekből adódó helyzeti előnye ugyanakkor nem sokáig állhat fenn, hiszen rövidesen pályázhatnak a mobilszolgáltatók a szabadon lévő, illetve most felszabaduló 800 MHz-es és 2,6 GHz-es sávokra, melyek rádiótechnikai szempontból az 1800 MHz-es sávnál alkalmasabbak lehetnek az LTE-hálózat kiépítésére mind a vidéki régiókban, mind a nagyvárosokban. Előbbi, azaz a 800 MHz-es sáv különösen alkalmas arra, hogy országos lefedettségű mobil szélessávú hálózatot építsenek ki rajta a szolgáltatók, mely figyelembe véve, hogy a Vodafone-nal ellentétben sem a Telenor, sem a Telekom nem rendelkezik az UMTS900 technológia bekapcsolásához elegendő frekvenciakerettel, kifejezetten értékes lehet a két említett szolgáltatónak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.