Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 6. 11:46

2022-ig marad a status quo a magyar mobilpiacon

Megállapodásra jutott egymással a kormányzat és a három magyarországi mobilszolgáltató a rövidesen lejáró frekvencialicencek egységes meghosszabbítását illetően. A szolgáltatók összesen 100 milliárd forintot fizetnek az államnak, cserébe 2022-ig használhatnak minden frekvenciát, amit most is felhasználnak a mobilszolgáltatások nyújtásához.

Stratégiai jelentőségű megállapodást írt alá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a magyar mobilszolgáltatók vezetőivel, mely gyakorlatilag a jelenleg is érvényes, frekvenciahasználatra vonatkozó szerződések módosítását jelenti. A módosítás százmilliárd forintos bevételt jelent az államnak, de a szolgáltatóknak is számos előnyt biztosít. A megállapodás értelmében a mobilszolgáltatók 2022-ig használhatják azokat a mobilfrekvenciákat, melyeken jelenleg is nyújtják mobilhang- és adatszolgáltatásaikat - derült ki a hatóság mai sajtótájékoztatóján.

Harmonikus lejárat

A megállapodás értelmében a jelenlegi 900 és 1800 MHz-es frekvencialicencek 2022 áprilisáig és októberig maradhatnak használatban a három magyar mobilszolgáltatónál. A lejárati időpontok harmonizációja kiszámítható és átlátható keretet biztosít a hazai mobilpiac fejlődéséhez, fejlesztéséhez, mondta el a sajtótájékoztatón Mátrai Gábor, az NMHH hírközlésért felelős elnökhelyettese.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mátrai hozzátette, a megkötött megállapodásokban jelen pillanatban nem érintett a 800 MHz-es, idén felszabaduló frekvenciablokkokra vonatkozó árverési eljárás. Mátrai Gábor a HWSW kérdésére közölte, a szerződés részeként minden korábbi vitás kérdést rendezett a hatóság a szolgáltatókkal, ami egyben azt is jelenti, hogy a 2011/2012-es, kudarcba fullad aukció során kiosztott frekvenciahasználati jogosultságok megmaradnak a mobilszolgáltatóknál. A hatóság ezeknek a frekvencialicenceknek a lejárati idejét is harmonizálta, vagyis az eredeti 2027-es időpont helyett ezek szintén 2022-ben járnak le.

Ez volt eddig

A korábbi hatósági szerződések alapján a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone frekvenciahasználati jogosultsága az 1800 MHz-es frekvenciasávban 2014. október 7-ig állt volna fenn, míg a 900 MHz-es sávot a Vodafone 2014. október 8-ig, a Telenor és a Magyar Telekom pedig 2016. május 4-ig használhatta volna.

Egyben a korábbi frekvenciaaukcióhoz kötődő, valamint a frekvencialicenc-lejárati idő harmonizálásával kapcsolatos összes jogvitát lezártak a felek - közölte a hatóság alelnöke (a Vodafone az egyenlő elbánás elvének sérülése miatt tavasszal beperelte a hatóságot, amitől most visszalépett).

A hosszabbítás és harmonizáció összesített, közel százmilliárd forintos összegéből a Magyar Telekom fizet ki 38 milliárd forintot, amiből 4 milliárd visszajár a szolgáltatónak a tavalyi aukción elnyert 900 MHz-es blokk lejáratának harmonizációja miatt. A szolgáltató által közzétett befektetői közlemény szerint a megállapodásnak köszönhetően éves szinten hozzávetőlegesen 3,4 milliárd forinttal csökkennek a Telekom frekvenciahasználati költségei.

Megfizetik, de visszakapják

A Telenor közleménye szerint a norvég tulajdonú operátor számára a hosszabbítás ellenértéke nettó 27 milliárd Ft. Ez nem tartalmazza azt az összeget, mely a 2012-ben elnyert frekvenciablokkok használatának az eredeti jogosultság 15 éves időtartamához képest korábbi, 2022-ben történő lejáratára tekintettel a Telenor Magyarország részére visszajár. A módosítással érintett frekvenciasávokkal kapcsolatban a Telenor Magyarországot terhelő éves díjak, frekvenciahasználati díjak a 2014-től 2022-ig tartó időtartamban évente mintegy 2 milliárd Ft-tal csökkennek. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a Vodafone nettó 35 milliárd forintot fizet az NMHH-nak, amiből szintén visszatérítésként visszakaphat néhány milliárd forintot a lejárati harmonizáció miatt.

A hatóság hírközlésért felelős alelnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a mostani megállapodáson túl az NMHH a soron következő, várhatóan még idén kíírásra kerülő frekvenciaaukción mindenképpen lehetőséget kíván biztosítani a piacbővítésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról