Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 20. 15:26

Áttörte az 1 terabites álomhatárt a Seagate

A Seagate a világon elsőként demózott olyan merevlemezt, amely négyzethüvelykenként 1 terabites adatsűrűséggel rendelkezik - a jelenleg kereskedelmi forgalomban hozzáférhető diszkek között a rekord 750 gigabit ugyanekkora területen.

Noha a teljesítményigényes területekről a tányérokat pörgető diszkeket egyre inkább kiszorítják a flashmemóriás meghajtók, ha nagy kapacitásról van szó, a mágneses elven történő adatrögzítésnek és a mechanikus berendezéseknek továbbra sincs párja. A HDD-gyártók folyamatosan fejlesztenek, hogy a lehető legalacsonyabb költség mellett a legnagyobb kapacitást kínálják - tárkapacitásból pedig látszólag sosem elég.

A kapacitás növelésével kapcsolatos legnagyobb probléma, hogy az egyre nagyobb adatsűrűségű médiumokon egyre kisebb terület áll rendelkezésre az adatbitek tárolására, ami ahhoz vezet, hogy a merevlemez működése során keletkező hő hatására az adatok mágnesesen instabillá válnak, azaz módosulnak vagy törlődnek. A gyártók által már jó ideje alkalmazott merőleges adatrögzítési eljárás (perpendicular recording) ezen az adatbitek médiára merőleges elrendezésével hivatott segíteni, azonban a merőleges rögzítésnek is megvannak a korlátai, egy idő után itt is fellép a szuperparamágnesesség jelensége, azaz a hőtől az adatok változnak.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A HAMR eljárás során a hagyományos hordozórétegnél stabilabb mágneses jellemzőkkel bíró felületet az írás előtt lézerrel felmelegítik, majd ezután írják rá az adatokat. A lézer csupán az írandó bitek tárolására szolgáló területeket melegíti fel, amely az írás után lehűlve stabilizálja a rögzített mágneses jelet. Az eljárás kísértetiesen hasonlít a magnetooptikai meghajtókban használt technológiára, ám amíg a MO meghajtók esetében az olvasás is a lézer és egy optikai szenzor segítségével történik, a HAMR a mai merevlemezekben használatos olvasófejet használ az adatok olvasására, így a meglevő technológiákat és tapasztalatokat újra lehet hasznosítani, és a gyártás sem olyan költséges.

Ezzel a technológiával a Seagate elérte, hogy egy 1 hüvelyk hosszúságú adatsávon 2 millió bitet lehessen tárolni, a sávok sűrűségének köszönhetően pedig egy négyzethüvelyknyi területre 1 terabit (128 gigabájt) kapacitás jutott, ami jelentősen magasabb a ma kereskedelmi forgalomban elérhető legnagyobb merevlemezek adatűrűségénél. A Seagate úgy számol, hogy még ebben az évtizedben piacra kerülnek a HAMR rendszerű merevlemezek, amelyek kapacitásnövekedése a jövőben sem áll meg: a vállalat azt ígéri, 10 évvel a HAMR piaci debütálása után egy közönséges 3,5 hüvelykes meghajtó kapacitása 60 terabájtra fog emelkedni - erre valószínűleg 2020-as évek közepéig kell várni.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról