Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 20. 15:26

Áttörte az 1 terabites álomhatárt a Seagate

A Seagate a világon elsőként demózott olyan merevlemezt, amely négyzethüvelykenként 1 terabites adatsűrűséggel rendelkezik - a jelenleg kereskedelmi forgalomban hozzáférhető diszkek között a rekord 750 gigabit ugyanekkora területen.

Noha a teljesítményigényes területekről a tányérokat pörgető diszkeket egyre inkább kiszorítják a flashmemóriás meghajtók, ha nagy kapacitásról van szó, a mágneses elven történő adatrögzítésnek és a mechanikus berendezéseknek továbbra sincs párja. A HDD-gyártók folyamatosan fejlesztenek, hogy a lehető legalacsonyabb költség mellett a legnagyobb kapacitást kínálják - tárkapacitásból pedig látszólag sosem elég.

A kapacitás növelésével kapcsolatos legnagyobb probléma, hogy az egyre nagyobb adatsűrűségű médiumokon egyre kisebb terület áll rendelkezésre az adatbitek tárolására, ami ahhoz vezet, hogy a merevlemez működése során keletkező hő hatására az adatok mágnesesen instabillá válnak, azaz módosulnak vagy törlődnek. A gyártók által már jó ideje alkalmazott merőleges adatrögzítési eljárás (perpendicular recording) ezen az adatbitek médiára merőleges elrendezésével hivatott segíteni, azonban a merőleges rögzítésnek is megvannak a korlátai, egy idő után itt is fellép a szuperparamágnesesség jelensége, azaz a hőtől az adatok változnak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A HAMR eljárás során a hagyományos hordozórétegnél stabilabb mágneses jellemzőkkel bíró felületet az írás előtt lézerrel felmelegítik, majd ezután írják rá az adatokat. A lézer csupán az írandó bitek tárolására szolgáló területeket melegíti fel, amely az írás után lehűlve stabilizálja a rögzített mágneses jelet. Az eljárás kísértetiesen hasonlít a magnetooptikai meghajtókban használt technológiára, ám amíg a MO meghajtók esetében az olvasás is a lézer és egy optikai szenzor segítségével történik, a HAMR a mai merevlemezekben használatos olvasófejet használ az adatok olvasására, így a meglevő technológiákat és tapasztalatokat újra lehet hasznosítani, és a gyártás sem olyan költséges.

Ezzel a technológiával a Seagate elérte, hogy egy 1 hüvelyk hosszúságú adatsávon 2 millió bitet lehessen tárolni, a sávok sűrűségének köszönhetően pedig egy négyzethüvelyknyi területre 1 terabit (128 gigabájt) kapacitás jutott, ami jelentősen magasabb a ma kereskedelmi forgalomban elérhető legnagyobb merevlemezek adatűrűségénél. A Seagate úgy számol, hogy még ebben az évtizedben piacra kerülnek a HAMR rendszerű merevlemezek, amelyek kapacitásnövekedése a jövőben sem áll meg: a vállalat azt ígéri, 10 évvel a HAMR piaci debütálása után egy közönséges 3,5 hüvelykes meghajtó kapacitása 60 terabájtra fog emelkedni - erre valószínűleg 2020-as évek közepéig kell várni.

a címlapról