Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 5. 11:01

Megnyílt a Sony Ultra HD-s tékája

Az éppen csak szárnyait bontogató Ultra HD technológia kapcsán felmerülő egyik legkomolyabb kritika az elérhető tartalom hiánya - ezen próbál a Sony segíteni a most megnyitott UHD-s videotékájával, melyből egész estés mozifilmek és tévésorozatok érhetők el a japán gyártó tévéire és médialejátszóira.

Megnyitotta Ulta HD minőségű filmeket és tévésorozat-epizódokat felvonultató online videotékáját a Sony. A japán cég a világon elsőként rukkolt elő olyan tévével, mely a Full HD-s kijelzőkhöz képest négyszer több pixelt képes megjeleníteni, illetve elsőként készített olyan médialejátszót, melyet kifejezetten Ultra HD (vagy ahogy még nevezik, 4K) tartalmak lejátszásához hoztak létre, most pedig tartalomszolgáltatói üzletágára támaszkodva elsőként nyitott olyan online videotékát, melyből az ilyen tartalmak elérhetők.

A Video Unlimited 4K-ra keresztelt szolgáltatás keretén belül egyelőre 70 egész estés mozifilm vagy tévéműsor tölthető le natív Ultra HD minőségben, a tartalom nagy része a Sony Pictures Entertainment kínálatából kerül ki. A videotékát a Sony Ultra HD-s tévékészülékeinek menüjén, illetve az FMP-X1 típusú médialejátszóval lehet elérni, emellett minden bizonnyal az év végén megjelenő PlayStation 4 játékkonzol is összekapcsolható lesz a rendszerrel és működhet 4K-s lejátszóként.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az eddig kizárólag SD- és HD-tartalmakat biztosító szolgáltatás az Ultra HD-s filmeknél és tévéműsoroknál is hasonló rendszerben működik, vagyis a tartalmat lehet kölcsönözni (24 órára 3,99 és 7,99 dollártól, a műsor jellegétől függően), illetve meg is lehet vásárolni (30 dollártól). Az Ultra HD-ban kikölcsönzött vagy megvásárolt tartalmak az adott felhasználó többi eszközén is elérhetők SD-ben vagy HD-ban.

Piacelemzők szerint az Ultra HD-s tartalmak bővülésének hatására a 4K-s, illetve Ultra HD felbontású tévék eladása komótosan indulhat a következő években. A feltörekvő technológiák közül 2016-ra az OLED várhatóan éves szinten 9 milliós eladást produkálhat, míg a 4K-s panellel ellátott tévék forgalma körülbelül ennek a fele lehet. Szakértők szerint a két technológia vegyítése kézenfekvő megoldás lehet, de az OLED esetében a nagyobb méret rendkívüli mértékben megnehezíti a gyártást, ami a nagyméretű OLED-tévék árát szintén az egekbe küldheti.

Más szakértők úgy látják, hogy az Ulta HD szinte minden szempontból túllő a célon, a magas felbontás pedig már az emberi szem fiziológiai határait feszegeti - vagyis csak igazán nagy képátlót alkalmazva érdemes egyáltalán elgondolkodni a Full HD-nél négyszer nagyobb felbontású panelek használatán. Az első Ultra HD tévék nem véletlenül a 80-90 hüvelykes méretkategóriában helyezkednek el - némelyikük már itthon is kapható.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról