Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 23. 08:51

Start menüt kapnak a Lenovo gépei

A Windows 8.1-gyel telepített gépek sikerét szeretné előmozdítani a Lenovo, ezért a vállalat előre telepíti a rendszereire a Pokki Startot, amely a San Diegó-i SweetLabs terméke. A szoftver, ahogy a neve is mutatja, a Windows desktopra varázsol egy olyan Start menüt, amilyet a korábbi Windows-verziókon megszoktak a felhasználók.

A Microsoftot sok támadás érte a Windows 8 felhasználói interfésze miatt. A vállalat úgy alakította ki a szoftvert, hogy annak két, egymástól teljesen elkülönülő felülete legyen, azonban a hagyományos desktopról lemaradt a Windows korábbi verzióiból jól ismert Start menü, ami miatt sokan egyenesen használhatatlannak gondolják az operációs rendszert. A Windows 8 megjelenése óta sok külső gyártó adott ki saját Start menüt, amelyek többé-kevésbé pótolják az eredetit, ilyen például a StartUI, Start8, StartIsBack, Classic Shell, a Start Menu Reviver vagy a Bring Back.

A redmondi cég az ősszel érkező Windows 8.1-ből is kihagyta a hagyományos Start menüt, csak egy Start gombot helyezett el a desktop bal alsó sarkában, amely azonban a modern (Metro) felületre visz, a Start menüre vágyakozó felhasználók legnagyobb bánatára. A Lenovo úgy gondolta, a számítógépei eladhatóbbak lesznek, ha előre telepíti rájuk az egyik Start menü alkalmazást, a cég választása a SweetLabs termékére, a Pokki Startra esett, amelynet a cégvezető szerint több tízmillióan töltöttek már le.

Az egyébként ingyenesen letölthető Pokki egy hagyományos Start menüt varázsol a Windows 8/8.1 desktopjára a korábban megszokott alkalmazáscsoportosítási lehetőségekkel. A szoftvernek emellett része egy olyan felület, ahol az okostelefonok menüjéhez hasonlóan elhelyezhetők a kedvenc alkalmazások ikonjai, valamint tartalmaz egy keresőmezőt is, amely a programok és fájlok között képes keresni. A szoftver széles körben beállítható, módosítható az ikonja, rakható a tálca bal és jobb oldalára, átszínezhető, emellett kikapcsolhatók benne a Windows 8 sarkaiból előhúzható menük és lehetőség van a desktopra bootolást is kérni. A gép újraindításával, leállításával kapcsolatos parancsok is elérhetők innen.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Pokki saját alkalmazás-piactérrel is rendelkezik, ahonnan ingyenes alkalmazások érhetők el - ezek egyelőre webalkalmazások, amik a Pokki saját böngészőjében futnak, de a kínálat hamarosan desktop alkalmazásokkal bővül. A Pokki gyártója az innen letöltött alkalmazások által generált extra bevételből - például a játékokban megvásárolt tárgyakra költött pénzből - részesedik.

Nem ez az első eset, hogy egy PC-gyártó egy harmadik féltől származó szoftvert telepít a gépeire, erre korábban is számtalan példát láthattunk már – a legtöbb gyártó bőséges mennyiségű „bloatware-t” mellékel a számítógépeihez. Azonban valószínűleg ez az első eset, amikor olyan szoftver kerül a gépre, ami alapjaiban módosítja a Windows működését, a felhasználói felületet és élményt. Kíváncsian várjuk, mi lesz erre a Microsoft lépése, amelynek a Windows 8 megalkotásakor az egyik célja pont az volt, hogy a különféle kialakítású gépeken pontosan ugyanolyan élményt nyújtson.

A világ legnagyobb PC-gyártójának e lépése azt mutatja, a felhasználók a cég szerint igénylik a hagyományos Start menüt. A Pokki a tervek szerint a Lenovo összes lakossági gépére felkerül, kezdetben az Idea sorozat gépeire, később pedig akár egyes ThinkPadeken is megjelenhet.

a címlapról