Szerző: mz

2000. szeptember 11. 22:38

Műanyag tranzisztoros LCD kijelző

A Philips Research Laboratories kutatói egy 64 x 64 pixeles, folyadékkristályos (LCD) kijelzőt készítettek, melyben minden képpontot egy műanyag tranzisztor vezérelt.

A Philips Research Laboratories kutatói egy 64 x 64 pixeles, folyadékkristályos (LCD) kijelzőt készítettek, melyben minden képpontot egy műanyag tranzisztor vezérelt.
A Philips Research - nem csodálom - nem tette közzé a felhasznált polimer pontos típusát, de az alacsony költségű, hajlékony, műanyagból készült kijelzők készítésében fontos lépésnek nevezte fejlesztését.
Sajnos a műanyag tranzisztorok teljesítménye egyelőre a szilícium alapú vékonyfilmes tranzisztoroké (TFT) alatt marad, az egy panelon használható képpontok száma pedig behatárolt. A polimer alapú aktív mátrix előnye a hagyományoshoz képest alacsonyabb gyártási költsége, mivel elkészítéséhez kevesebb gyártási lépésre van szükség, illetve kevésbé szigorúak a tisztasági előírások is. Elvileg lehetőség van arra is, hogy hajlékony alapra, fóliára rányomtatva a kijelző elemeit a jelenlegieknél sokkal nagyobb megjelenítési méretű képernyőket készítsenek.
A polymer-dispersed liquid-crystal display - PDLCD, lassan érdemes lesz megtanulni a jelentését - a jelenlegi kijelzőkkel szemben hajlékony képernyő készítésére is használható. A mostani LCD kijelzőket meghajlítva nem látható a teljes képfelület, csak annak egyes részei, a nézőponttól függően.
A műanyagokban lassabban mozognak a töltéshordozók, mint a szilíciumban. Emiatt lehet, hogy korlátok lépnek fel a kijelzők méretében. A Philips mérnökei szerint még bőven van mit fejleszteni a technológián, mire azzal 64 x 64 képpontnál nagyobb megjelenítők is készülhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról