Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 9. 13:07

Dél-Amerika megakadályozhatja a német mobilpiaci konszolidációt

Felvásárolná a KPN mobilszolgáltató maradék tulajdonrészét Carlos Slim mexikói milliárdos cége, az American Móvil, ezzel meghiúsulhat a vállalat németországi érdekeltségének eladása, melyben hetekkel ezelőtt egyezett meg a KPN és a spanyol Telefónica.

Könnyen lehet, hogy mégsem jön létre Németország legnagyobb mobilszolgáltatója a spanyol Telefónica helyi leányvállalatának és a KPN NV. németországi szolgáltatójának, az E-Plusnak az egybeolvadásával. Az American Móvil, a KPN egyik legnagyobb részvényese bejelentette, hogy a maradék részvénycsomagot a piaci árnál 20 százalékkal magasabban, részvényenként 2,4 euróért felvásárolná. Ha az üzlet létrejön, Slim szinte biztosan megakadályozza, hogy az E-Plus ügyfelei a spanyol szolgáltató kezébe kerüljenek.

Carlos Slim felvásárlási ajánlata egyébként összességében 7,2 milliárd euróról szól, míg a KPN július végén közölte, hogy 3,7 milliárd euró dollárnyi készpénzért, valamint egy 24,9 százalékos részvényopcióért cserébe adná át az E-Plust a Telefónica-nak. A tranzakció létrejöttéhez a KPN főrészvényeseinek, valamint a helyi versenyügyi hatóságok jóváhagyása egyaránt szükséges - előbbiek közt található Carlos Slim mexikói milliárdos, mely cégén, az American Móvil-on keresztül a KPN 30 százalékának tulajdonosa. A megállapodás értelmében ha az üzletet a holland cég tulajdonosai megvétózzák, a vállalat 50 millió euró kötbért köteles fizetni a Telefónicának.


Carlos Slim: többet vár Európától

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az ellenséges felvásárlási ajánlat mögött piaci szakértők szerint két fő mozgatórugó áll: Egyrészt a tulajdonosok, így elsősorban Carlos Slim kevesellte a KPN németországi érdekeltségéért fizetendő vételárat, másrészt pedig az American Móvil és a Telefónica a dél-amerikai kontinensen egymás legnagyobb riválisainak számítanak. Az E-Plus felvásárlásának potenciális megvétózása az európai piac egyik legerősebb bástyájának számító Németországban komoly érvágás lehet a spanyol szolgáltatónak, melynek a Kabel Deutschlanddel erősítő Vodafone-nal és a piacvezető Deutsche Telekommal kell farkasszemet néznie - vélik szakértők.

Az American Móvil az utóbbi időszakban fokozatosan egyre hangsúlyosabb jelenlétet épített ki magának Európában. A cég a KPN mellett a nyolc országban is jelen lévő Telekom Austria-ban is jelentős, 22 százalékos tulajdonrészt képvisel - ez utóbbival kapcsolatos érdekesség, hogy a szolgáltató több mint egynegyede, konkrétan a részvények 28 százaléka az osztrák állam tulajdonában van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról