Szerző: Hlács Ferenc

2013. augusztus 5. 11:58

A kis halak felé nyit a YouTube

Bővíti az önjelölt producerek lehetőségeit a Google. A YouTube augusztus 2-án bejelentett frissítése már száz feliratkozó után lehetővé teszi, hogy a videókészítők élő közvetítést adjanak csatornájukon, emellett már a kapcsolódó videók listája és a thumbnailek is személyre szabhatók.

Augusztus 2-án a Google számos új opciót adott a YouTube-hoz, amelyekkel a kisebb előfizetői bázissal rendelkező feltöltőknek kedvez. A várhatóan a következő hetekben érkező frissítésnek köszönhetően, már száz feliratkozó is elég ahhoz, hogy videógyártók élő műsort közvetítsenek csatornájukon.

A Google idén májusban egyszer már csökkentette az ehhez szükséges kvótát, a határt akkor ezer előfizetőnél húzta meg a cég. Most tizedannyi is elég, hogy a gardróbból talk show-t közvetítsünk, ami rengeteg amatőr vagy fél-amatőr producer előtt nyit meg új kapukat. Az érdeklődők a fiók beállításai között már el is kezdhetnek kutatni az új lehetőség után, noha pár napra adott esetben még szükség lehet az átálláshoz.

Az élő-stream, azaz a YouTube Live ráadásul valós időben konvertálja a közvetített tartalmakat minden felbontásra, hogy az a lehető legtöbb eszközön, akár alacsony sávszélesség mellett is megtekinthető legyen. A nézők természetesen bármikor megállíthatják az adást, vagy visszaugorhatnak a műsor egy korábbi pontjára. A közvetítés emellett több kamerával is történhet, valamint hirdetések és megjegyzések is feltüntethetők rajta. A frissítés a feltöltők zsebpénzének gyarapítására is potenciális lehetőséget kínál: a megjegyzésekben ezentúl külső online áruházakba, illetve a feltöltők weboldalaira vezető hivatkozások is elhelyezhetők, ahol a videókészítők pólóikat, bögréiket és egyéb ajándéktárgyaikat árulják.

A thumbanilek mellett immár a kapcsolódó videók listája is testre szabható lett, a videókészítők így saját lejátszási listákat hozhatnak létre nézőik számára, sorozatuk epizódjaiból vagy az odaillőnek ítélt tartalmakból, ehhez elég a lejátszási listák beállításainál a "series" vagy "sorozat" opciót engedélyezni. A vállalat szerint az új lehetőségekkel gyakorlatilag mindenki YouTube-partnerré válik, aki rendelkezik megerősített fiókkal.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról