Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 1. 14:34

Kell a Wi-Fi Európának

Rohamléptékben nő Európában a Wi-Fi-alapú vezeték nélküli internetkapcsolatok népszerűsége az okostelefon-felhasználók körében, a Wi-Fi-re ráadásul a jövőben még nagyobb szükség lesz a mobilhálózatok tehermentesítése érdekében. Az EU ezért a hotspotok és kiscellák által igénybe vehető, minél nagyobb frekvenciakeret felszabadítását javasolja.

Az Európai Bizottság egy frissen megjelent tanulmánya szerint a Wi-Fi-alapú vezeték nélküli internet népszerűsége rohamléptékben nő az európaiak körében, és ez a trend a jövőben várhatóan töretlenül folytatódni fog. 2012-ben az EU-ban a vezeték nélküli összes adatforgalom 71%-át wifikapcsolattal rendelkező okostelefonok és táblagépek generálták, és ez az arány 2016-ra várhatóan 78%-ra fog nőn, dacára az addigra szinte mindenhol elérhetővé váló mobil szélessávú hálózatoknak.

A fogyasztói szokások változása miatt a jövőben EU-szerte további frekvenciasávokat kellene felszabadítani a növekvő igények kielégítésére. A Bizottság szerint a jövőben a 3G/4G-alapú hálózatok jelenthetik a gerincét a vezeték nélküli adatkommunikációnak, a rendelkezésre álló spektrum szűkössége, valamint a drága licencelés miatt a megosztott Wi-Fi hálózatokra, illetve a szolgáltatók által üzemeltetett hotspotokra kulcsszerep hárul a jövőben. "A Wi-Finek óriási sikere van. Minden érintett szereplőnek haszna származik belőle. Gondoskodni fogok arról, hogy az Európai Bizottság a rendelkezésre álló spektrum bővítése és a szabályozás rugalmasabbá tétele révén elősegítse a vezeték nélküli helyi hálózatok további terjedését" - nyilatkozta a tanulmány kapcsán Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális portfólióért felelős biztosa.


A Wi-Fi hálózatok tehermentesítésére vonatkozó becslés a nagyobb európai piacokon
Forrás: wik consult/Európai Unió

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Wi-Fi és más (a hagyományos makrocellás mobil-bázisállomásokat kiegészítő) kiscellás infrastruktúrák együttes használata az EU szerint úgy tehermentesítheti a 3G/4G-hálózatokat, hogy ún. felhordó funkciót biztosít ezeken a hálózatokon kívül, és egyúttal minimálisra csökkenti a költségeket a hálózatüzemeltetők és a felhasználók számára egyaránt.

Ha ezek a technológiák szélesebb körben elterjednek, az üzemeltetők több ezermilliárd eurós megtakarítást tudnak elérni a fogyasztói igények kielégítését célzó hálózatbővítések során - áll a Bizottság közleményében.  A kiscellás technológia révén ráadásul a hálózati lefedettség nehezen elérhető helyeken, például nagyobb épületeken belül is megoldható. Ilyen cellákat ma még a legtöbb EU-tagországban nem alkalmaznak széles körben, elsősorban a jogi/szabályozási környezet hiányosságai miatt.

Az Európai Unió tanulmányában a mobilhálózatok kiscellás, illetve Wi-Fi-n keresztül történő tehermentesítése érdekében több ajánlást is megfogalmaz, így többek közt hangsúlyozza, hogy az 5150 és 5925 MHz közti tartományt minden tagországban elérhetővé kell tennie a szabályozó hatóságoknak a Wi-Fi-hálózatok számára. Emellett el kell érni, hogy a 2,6 GHz-es és 3,5 GHz-es sávokat mielőbb felhasználhassák a mobilszolgáltatók a kiscellás hálózatokhoz, továbbá csökkenteni kell a tehermentesítő rendszerek és a nyilvános helyen működő hálózatok kiépítésének adminisztrációs költségeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról