Szerző: Dojcsák Dániel

2013. augusztus 1. 09:04

Tévéreklámok jöhetnek a Facebookra

A Facebook régen várt virágkora jöhet el, amennyiben igazak azok az iparági híresztelések, miszerint hamarosan mozgóképes, 15 másodperces reklámok lephetik el a közösségi oldalt.

A világ legnagyobb közösségi hálózata 1,15 milliárd aktív felhasználót számlál, ezzel a valaha volt legnagyobb médium is lett a világon, ami nem tisztel sem országhatárokat, sem nyelvi különbségeket, sem földrajzi távolságokat. A felhasználók úgy függnek rajta, mintha kötelező lenne, az interakciók számában és az oldalon eltöltött idő tekintetében is masszív a platform.

Az egyetlen fájdalmas pont, ami részvényárfolyamokban is erősen érezhető, hogy a felhasználói, mondhatni nézői figyelmet nem képes a cég a többi médium hatékonyságával egy szinten említhető módon bevételre fordítani. Az elmúlt két negyedévben a mobilos felület elkezdett működni, de a tévés reklámok megjelenítése még jelentősebb sorsfordító pont lehet a szolgáltató életében. A részvényárfolyamok izgatottan reagáltak a hírre, a Facebook-papírokkal jelenleg 37-38 dolláros áron kereskednek, vagyis az árfolyam már majdnem eléri a kibocsátáskori értéket.

Pénz, pénz, pénz

A Facebook stratégiája nem titkoltan az, hogy a tévés hálózatokban elköltött hirdetési pénzekből minél nagyobb szeletet tudjon magához vonzani. Eddig ennek eszköze az volt, hogy a szokásostól eltérő hirdetési formátumokkal próbálta csábítani az évtizedekig a szőnyegbombázás elvében hívő tévés szakmát, most viszont fordulhat a kocka és a jövőben a Facebook sem mindenképp akarja bizonyítani, hogy az aprólékos analitika mentén kell minden reklámnak megszületnie, hanem a már beágyazott rutinokra építene a webes felület is. Ugyanezt a kört futja a Google is akkor, amikor az amatőr videókkal csúcsra törő YouTube-ba egyre több professzionális és eredeti tartalmat töm bele, hogy a hirdetői igényeket képes legyen kielégíteni.

A Facebook most egészen odáig merészkedne, hogy az eddigi lájkokra építő relevancia helyett “főműsoridős” hirdetéseket terít: nem elképzelhetetlen, hogy az amerikai piacon időalapon is lehet majd hirdetést vásárolni. Ezzel a Facebook bezárja a kört a médiapiaci evolúciójában. Az ismerkedős-bejelölős korszak után, a Like gomb bevezetésével a Facebook befűzte magát minden egyes online tartalomszolgáltatóhoz, a hírfolyam sokszori átalakításával pedig létrejött egy interaktív, de lineárisba hajló “ki-be kapcsolható” médiacsatorna. A máshol létrehozott, de az ismerősök általi szerkesztés révén itt megjelenő tartalmakhoz pedig a klasszikus hírlapi, vagy televíziós médiafelületek kerülnek.

A televízióhoz való hasonlítás több szempontból is megáll, de ami a legfontosabb, hogy a felhasználók 61 százaléka napi gyakorisággal látogatja az oldalt, s minden ellenkező híresztelés ellenére ez a szám nem csökken, hanem stabilan nő. Az Egyesült Államokban, ahol egyesek szerint már túl van a csúcson a Facebook, minden egyes este 88-100 millió ember használja aktívan az oldalt a tévés főműsoridő alatt - mondta Sheryl Sandberg, a Facebook műszaki igazgatója.

A közösségi oldalra már most is tölthetnek fel saját videókat a cégek és azokat promotálhatják is a követőik felé, tehát technikailag lehetséges reklámfilmekkel traktálni az embereket. Az új szolgáltatás viszont konkrétan lehetőséget adna arra, hogy a hirdető bevásárolja magát egy 15 másodperces szpot erejéig a hírfolyamba. A 15 másodperc mostanság gyakran visszatér, a nemrégiben megjelenő Instagram videók maximális hossza is épp ennyi, sokak szerint nem véletlenül. A 15 másodperces blokk a legtöbb nyugati fogyasztó számára egy ismerős, megszokott terjedelem, ráadásul a hirdetőknek nem kell az online kampányaikhoz feltétlenül új kreatívokat forgatni, működnek a meglévő tévés szpotok, legfeljebb a képarányon kell változtatni.

Fogalmatlan marketingesek is elkezdhetik!

A meg nem erősített és hivatalosan nem kommentált értesülések szerint kezdetben az USA-ban elérhető kampánytípus napi alapon vásárolható majd meg és a célzás kizárólag életkor és nem alapján szűkíthető, hasonlóan, mint ahogy az a tévében is megszokott. Ez szembe menne a jelenlegi licites hirdetési rendszerrel és a tévés reklámozási módszertant másolná le egészben. A legfurább fordulat az, hogy a Facebook ugyan rendelkezik rengeteg olyan adatponttal, amivel a televízió nem, ebben az esetben ezek viszont kiesnek. A hirdetések hatékonysága ezzel nagyban romlik, cserébe a tévén szocializálódott hirdetési vezetőknek komfortosabb lesz megérteni a folyamatot.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hírek szerint ugyanazt a reklámot egy felhasználó maximum háromszor láthatja egy napon és attól függően, hogy mekkora elérést kíván a hirdető, 1-2,5 millió dollárba kerülhet egy “címlapi” megjelenés naponta. Az informátorok szerint az új reklámforma bevezetését már kétszer elhalasztotta a cég, mert Mark Zuckerberg szeretné garantálni, hogy az új reklámok nem rontják el a Facebook-élményt. A Facebook alapítója érzékeny kérdésként kezeli, hogy a felhasználók hogyan reagálnak a reklámokra - Zuckerberg szerint 20 tartalmi bejegyzésre jutna egy hirdetés, ami azt jelenti, hogy a hírfolyam 5 százaléka lenne fizetett tartalom. Ez az az arány, amivel még nem sérül az ügyfélelégedettség, ami miatt még nem sírnak a felhasználók.

Az amerikai hirdetési piacon a televíziós költés még mindig kétszerese a digitális média költéseknek. A ZenithOptimedia (Publicis Group) kutatása szerint az internetes reklámokra 36,2 milliárd dollárt, a teljes büdzsé 22 százalékát költötték a reklámozók, míg a tévében 63,9 milliárdot égettek el. Egy szintén most megjelent Nielsen-kutatás szerint viszont az amerikai 18-24 éves korosztályban a Facebook sokkal jobb elérést produkál minden este, mint a négy legnagyobb országos tévéhálózat összes csatornája együttvéve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról