:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 31. 10:27

Itt a Windows 8.1 nagyvállalati előzetese

Az ősszel esedékes Windows 8.1 otthoni felhasználóknak szánt előzetese már június végén bemutatkozott, most pedig elkészült az Enterprise verzió próbaváltozata is, amelyen kipróbálhatók az operációs rendszer nagyvállalatok számára elérhető képességei.

Ahogy a Windows 8 esetén, a Windows 8.1 esetén is vannak olyan funkciók, amelyek kizárólag a vállalatok számára mennyiségi licencmegállapodás keretében megvásárolható Enterprise verzióban kapnak helyet. Ezeket a funkciókat azonban egészen eddig nem lehetett kipróbálni, mivel a Microsoft nem adta ki a Windows 8.1 Enterprise előzetesét, tegnap este óta azonban letölthető a szoftver, így a céges rendszergazdák elkezdhetik a kísérletezést.

Az otthoni felhasználók számára valószínűleg a Windows 8.1 felületét érintő változások lesznek a legfontosabbak, ezekről már korábban írtunk. Röviden: lehetőség lesz egyből a desktopra bootolni, a tálca bal alsó sarkában feltűnik a Start gomb, a csempés felületen is használható a desktop háttérkép, több alkalmazás lehet egymás mellett a modern felületen, bekerülnek új csempeméretek, megváltoznak az operációs rendszerbe épített alkalmazások (pl. Mail), javul a kereső, megújul a Windows Store például. Persze céges környezetben is fontosak lehetnek ezek a fejlesztések, a Microsoft azonban a vállalati felhasználási körülményeket figyelembe véve további újdonságokat is ad a Windows 8.1-hez, amiknek a célja a biztonság növelése, a jobb felügyelhetőség, valamint a mobil és BYOD környezetek támogatása.

Az Enterprise verzió újdonságai

A kizárólag az Enterprise verzióban megtalálható képességek közé tartozik a Start Screen Control, amely lehetővé teszi a rendszeradminisztrátorok számára, hogy a felhasználóik gépén az indítóképernyőt távolról, csoportházirendből állítsák be. Meghatározhatják, milyen alkalmazások kerüljenek ide, még azt is, hogy milyen sorrendben, illetve elvehetik a jogot a felhasználóktól, hogy ezeket a beállításokat megváltoztassák. Ugyanitt érdemes megemlíteni az Assigned Accesst, ami lényegében egy kioszkká alakítja a Windows 8.1-et: az operációs rendszer csak egy Metro/Modern alkalmazás futtatására lesz képes ezzel, a felhasználó máshoz nem férhet hozzá.

A Windows 8.1 Enterprise esetén működik a modern alkalmazások "sideloadingja", vagyis anélkül telepíthetők vállalati alkalmazások az operációs rendszerre, hogy azokat a Windows piacterén publikálni kellene. Ez a lehetőség csak tartományba léptetett számítógépek esetén érhető el. Ezzel párhuzamosan a rendszergazdák korlátozhatják a hozzáférést a Windows Store-hoz, amennyiben biztonsági vagy más szempontok miatt ezt jónak látja a szervezet. Emellett rendelkezésre áll az AppLocker is az Enterprise-ban, amely segítségével egészen finoman szabályozni lehet az alkalmazásokhoz történő hozzáférést.

Az operációs rendszer sok olyan képességet kapott, ami megkönnyíti a saját eszközök alkalmazását vállalati környezetben. Az egyik legérdekesebb újdonság ezen a téren a Workplace Join. Korábban, akár a Windows 8 esetén vagy előtte egy PC vagy tagja volt egy AD tartománynak, és akkor a szervezet teljes kontrollt gyakorolhatott felette csoportházirendek segítségével, vagy pedig nem volt tag, de akkor nem férhetett hozzá céges erőforrásokhoz. A Workplace Join egy afféle arany középutat jelent, egy ilyen gép nem lesz teljes jogú tartománytag, csak bizonyos erőforrásokhoz kaphat hozzáférést, de a céges rendszergazdák sem gyakorolnak korlátlan ellenőrzést felette. a Workplace Joinhoz Windows Server 2012 R2 szükséges.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalati környezetben, vállalati adatok és alkalmazások elérésére használt privát gépek esetén jöhet jól a Remote Business Data Removal nevű képesség. Ez gyakorlatilag nem más, mint az elvesztett vagy ellopott, esetleg elbocsátott alkalmazott gépéről a céges adatok távoli törlésének lehetősége az eszköz teljes törlése (wipe) nélkül.

A Windows 8.1 Enterprise-ban található képesség az "Inbox VPN Clients": ez a külső VPN-szolgáltatók számára is lehetővé teszi az kliensük integrálását a rendszerbe, hasonlóan ahhoz, ahogy például az Adobe Flash a rendszer része lett. A Microsoft tájékoztatása szerint ez a lehetőség Windows RT-t használók számára lehet érdekes, erre az operációs rendszerre ugyanis értelemszerűen nem lehet telepíteni a különféle gyártók (pl. Cisco) által kiadott x86 VPN kliensszoftvereket. Persze a desktop Windows 8.1 esetén is kényelmes, ha a VPN kliens már eleve része az operációs rendszernek.

A Microsoft a Windows 8.1 Enterprise képességei között említi a Windows To Go Creatort, amivel  egy bootolható pendrive-ra készíthető vállalati, távolról felügyelt Windows telepítés, azt azonban nem részletezte, milyen újdonságokat hoz itt a Windows 8.1 - ez a képesség már a Windows 8-nak is része volt. Szintén Enterprise-ekluzív a DirectAccess és a Branch Cache, ami a Windows 7-ben (és a Server 2008 R2-ben) mutatkozott be, előbbi használatával nincs szükség VPN-re, a felhasználók az interneten keresztül, IPv6 és IPSec használatával ugyanúgy elérhetik a belső hálózatot, mintha ott ülnének az irodában. Szintén a telephelytől távol, például egy fiókirodában dolgozó felhasználók életét könnyíti meg a Branch Cache, ami a helyi gépre gyorsítótárazza az SMB-n és HTTP-n letöltött tartalmakat - ha nincs helyi szerver, a gyorsítótár akár egy windowsos PC is lehet.

Támogatási szempontból mint egy Service Pack

Az Enterprise verzió előzetesét bejelentő blogbejegyzésben a Microsoft azt is közölte, a Windows 8.1 támogatási ciklusa nem változik a Windows 8-hoz képest. Magyarán szólva ez azt jelenti, hogy támogatási szempontból a Windows 8.1 nem lesz önálló, új operációs rendszer, hanem szervizcsomagként tekint rá a cég. A felhasználóknak a megjelenést követően 2 éve van frissíteni Windows 8.1-re, ekkortól kezdve a Windows 8-hoz már nem jelenik meg új patch. Az operációs rendszer 2018. január végéig kap "mainstream" támogatást, ebben benne foglaltatnak az új képességek fejlesztései is, ezt követően pedig 2023. január 10-ig tart a kiterjesztett támogatási periódus, amikor már csak biztonsági patchek jelennek meg a szoftverhez, telefonos támogatást pedig csak fizető ügyfelek számára nyújt a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.