Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 30. 14:51

Kapacitív festék az új NFC-alternatíva

A TouchBase technológiája úgy valósítja meg az NFC-hez hasonló interakciót, hogy ahhoz készülékoldalon nem kell semmi, ami ne lenne benne minden okostelefonban.

A szkeptikusok szerint az NFC legnagyobb baja, hogy senki nem használja. A technológia pártolói hosszú ideje lelkesen kampányolnak az érintés nélküli adatcsere mellett és egy új, egyszerűbb tranzakciós és interakciós világot rajzolnak le. A probléma mindössze annyi, hogy az NFC-hez nagyon sok iparági szereplőnek kellene együttműködnie, ami nem történik meg. Az operátorok sem igyekeznek csak NFC-képes mobilokat forgalmazni, így a gyártók sem törik magukat, hogy a néhány dollárral drágább baseband chipet és antennát beletegyék új modelljeikbe. A felhasználóknak pedig csak nagyon kis része ismeri egyáltalán a QR vagy az NFC mozaikszavakat. A mobilfizetés ugyanúgy döcög, mint az otthoni elektronikai eszközök NFC-s vezérlése.

Félúton a QR és az NFC között

A TouchBase éppen ezt a patthelyzetet használja ki és az NFC által ígért könnyű adatátvitelt olyan technológiával valósítja meg, ami ugyan bonyolultabb az előállítói oldalon, de a ma forgalomban lévő összes okostelefonnal működik. A QR-kódhoz hasonlóan analóg adatátvitel történik, nincs szükség semmilyen rádiós adatkapcsolatra, sem NFC-re, sem Wi-Fire vagy Bluetoothra. A QR-kóddal ellentétben a beolvasó egység azonban nem a kamera, hanem meglepő módon a kapacitív kijelző.

A TouchBase kártyáira a QR-kódhoz hasonló mintázatok kerülnek fel, amik láthatatlan “kapacitív festékkel” egy többujjas érintést utánoznak, amikor a kártyát vagy matricát hozzáérintik az okostelefon kijelzőjéhez. A legegyszerűbb felhasználási terület itt is a névjegykártya, amire a  látható szövegen túl ezt az extra réteget is rá lehet nyomtatni, s ezen keresztül a névjegyzékbe kerülő információk átküldhetőek a telefonra. Valójában az történik, hogy a kapacitív festékkel felvitt minta rajzolódik ki az olvasó appban, amit az visszafordít értelmes adatokká, ahogyan a QR-kód négyzeteiből vagy a sima vonalkód sávjaiból is számok és betűk fejthetőek vissza.

A kijelző az olvasó

A megoldás nagy előnye, hogy kompatibilis minden olyan készülékkel, aminek kapacitív kijelzője van, márpedig az elmúlt években már nem jelentek meg rezisztív kijelzővel mobilok, így az NFC becsült 8-25 százalékos penetrációjával szemben a lefedettsége közel 100 százalékos az érintős okostelefonok szegmensében. A fejlesztők természetesen fizetési megoldásokat, hirdetéseket és jegyek, kuponok kezelését is vizionálják a TouchBase révén. A legizgalmasabb különbség pedig az, hogy ez minden platformon működik, így az iPhone-felhasználók sem maradnának ki a mókából.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A megoldás azonban nem mentes a problémáktól, sőt, amilyen jól hangzik elsőre, annyira komolytalannak tűnik közelebbről nézve. A kapacitív minták beolvasásakor könnyedén előfordulhatnak hibák, ami jobb esetben azt eredményezi, hogy nem történik beolvasás, rosszabb esetben egy másik link nyílik meg, ami a legegyszerűbb webes hirdetéstől a jegykezelésig bárhol megengedhetetlen. A másik probléma, hogy míg a QR-kódot bármilyen nyomtatóval, sőt, akár kézzel is meg lehet festeni, addig ez a megoldás speciális nyomdatechnikai eljárást igényel, arról nem is beszélve, hogy a beolvasás sem natív folyamat, tehát a QR-kódhoz hasonlóan egy olvasót kell telepítenie minden felhasználónak a mobiljára.

Figyelembe véve a fentieket, a felhasználókban egy ilyen megoldás pontosan olyan apátiát vált ki, mint a QR-kód vagy az NFC, a különbség annyi, hogy a TouchBase mögött nem állnak erős globális vállalatok sem. Igény valószínűleg lenne egy univerzális tranzakciós technológiára, ami olcsón és hatékonyan képes lenne összekötni az okostelefonok révén az online és az offline világot, de egyelőre még senki nem tudott letenni az asztalra egy valóban működő és a felhasználók számára is elfogadható variációt. A verseny továbbra is nyitott, egyelőre a Bluetooth LE és az NFC jutott legmesszebb.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 09:06

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.