Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 30. 13:15

Sellbox: fájlzsibvásár a Dropboxból

Egy webes startup érdekes lehetőséget kínál zenészeknek és app-fejlesztőknek: közvetlenül egy online fájlmegosztóból árulhatják digitális portékájukat, anélkül, hogy bármilyen piactérre vagy zenei katalógusba kellene költözniük.

A Sellbox elmélete, hogy a gyorsan növekvő online üzletek közül mindenki szeretné folyamatosan csökkenteni az infrastruktúraköltségeit, egyre kevesebb cégnek van szüksége saját szerverekre. Párhuzamosan ezekkel a folyamatokkal, egyre több magánfelhasználó, vásárló használja a nagy cloudtárhely-szolgáltatókat, nem számít ma már ördögtől valónak, ha valaki egy fájlt nem e-mailben csatolva, vagy nem ftp-n keresztül szeretne továbbítani partnereinek.

Ha a felhasználók egymás közt is Dropboxot és Google Drive-ot használnak fájlok megosztására, akkor adja magát az ötlet, hogy kereskedelmi célokra is lehessen használni ezeket a szolgáltatásokat. Maguk a tárhelyszolgáltatók nem adnak lehetőséget arra, hogy a fájlletöltések után fizettessen bárki, de úgy tűnik, ez a lehetőség nincs is kizárva.

Fájl-bolhapiac

A Sellbox ezt a lyukat próbálja betömi és a fájlmegosztási folyamat elé egy fizetési kaput illeszt, aminek segítségével a zenészek, alkalmazásfejlesztők vagy egyéb digitális alkotótevékenységet folytatók beárazhatják a katalógusban szereplő fájljaikat. A felhasználók egy rövid linket kapnak, ami a weben bárhol megosztható, persze nem a Dropbox-fájl linkje jár körbe, hanem a Sellbox kapujával felvértezett verzió.

Az eladó alkalmazásként engedélyezi a Sellboxot a Dropbox vagy Drive fiókjában, s onnantól kezdve a Sellbox kezelőfelületén is látja saját fájljait. Mindegyikhez egyedileg hozzárendelhető ár, leírás és egy előnézeti kép is, gyakorlatilag a Dropbox fiók tartalmából könnyedén kialakítható egy adhoc "webshop".

A célcsoport elsősorban a médiaiparban dolgozók, zenészek, DJ-k, művészek, de gyakorlatilag bárki, akinek vannak értékesíthető fájljai. A Sellboxba be lehet jelentkezni akár a Google-, akár a Dropbox-fiókunkon keresztül is, illetve lehet választani, hogy a Sellbox a teljes mapparendszerhez hozzáférjen, vagy csak az app saját alkönyvtárában elhelyezett fájlokat lássa. Az előbbit választva azonnal megjelenik az összes mappánk és egyesével szerkeszthetjük be az áruházban látható elemeket.

Háztáji fájltermelőknek

Ingyen is lehet adni a fájlokat, bár ennek nem sok értelme van, ha viszont egy árat állítunk be, akkor abból a Sellbox is lecsíp 5 százalékot, illetve az egyelőre egyetlen fizetési szolgáltatóként kötelezően használandó PayPal jutaléka is 3,4 százalék. Ez rettentően magas tranzakciós költség, igaz nincs konkurense, ami úgy fizettetne, hogy utána ne egy landing page-re terelné a felhasználót, hanem közvetlen letöltési linket adna. A rövid URL értelemszerűen bárhol megosztható, illetve a fájl a Sellbox felületén keresztül később is menedzselhető. A leírást, árat és egyéb részleteket később is lehet módosítani, hatórás bontásban nyomon követhetjük a látogatói statisztikákat, illetve a tranzakciókat. Sőt, egyszer vagy többször használható kuponokat is lehet gyártani a fájlokhoz.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ugyan az ötlet nagyon szimpatikus, a megoldás több sebből is vérzik. Egyrészt a fizetési tranzakció után, mivel a szolgáltatás közvetlen linket ad, a vásárló egyszerűen kimásolhatja és onnantól kezdve minden erőfeszítés nélkül tovább terjeszthető a tartalom közvetlenül az eladó Dropbox-fiókjából. A másik probléma, hogy a túl egyszerű zsibvásár hangulatú helyen biztosan megjelennek majd a kalózeladók, akik jogosítás nélkül árulnak fájlokat, ugyanis a Sellbox semmilyen előszűrést nem végez, a szabályzat mindössze annyit jelez, hogy a szolgáltatónak joga van egyes fájlokat eltávolítani a kínálatból.

A zenészeken és digitális művészeken kívül biztosak lehetünk benne, hogy a lehetőségre rámozdulnak a warez-kisiparosok is, bár a Dropbox és Drive korlátozott tárhelye miatt biztos, hogy nem ez lesz a következő fizetős fájlcsere-fellegvár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról