Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 22. 10:41

Feltörték az Apple fejlesztői oldalát

Teljesen lekapcsolta fejlesztői aloldalát az Apple, miután illetéktelen behatolók hozzáfértek a fejlesztői adatbázishoz. A vállalat szerint az adatok titkosítva voltak, a jelekből ítélve azonban ezt már sikerült is visszafejteniük a támadóknak.

Sikeres támadás áldozata lett az Apple fejlesztői oldala - jelentette be a vállalat vasárnap. Az adatszivárgásra még csütörtökön került sor, a behatolók az Apple fejlesztői adatbázisához fértek hozzá, titkosított formában. Az adatok között a regisztrált fejlesztők neve, levelezési címe, email-címe is megtalálható, a jelszavakról egyelőre nincs információ.

Az incidensre adott reakcióként az Apple még csütörtökön lekapcsolta a fejlesztői aloldalt, magyarázat nélkül. "Annak érdekében, hogy megelőzzük egy ilyen biztonsági fenyegetés újbóli megtörténtét, teljesen átalakítjuk a fejlesztői rendszereinket, frissítjük a kiszolgálók szoftvereit és újraépítjük a teljes adatbázist." - áll az Apple szűkszavú közleményében a leállás indoklásaként vasárnap.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Apple szóvivője a CNET-nek elmondta, hogy a fejlesztői oldalon online fizetési adatokat a cég nem tárolt, így bankkártya-visszaélésekre a most eltulajdonított adatok nem adnak lehetőséget. A vállalat hangsúlyozza, hogy az adatokat titkosított formában tárolta, de nem zárja ki, hogy a támadók közvetlen hozzáférést nyertek a fejlesztői adatbázishoz. Erre, pontosabban a titkosítás gyengeségére utal, hogy egyes fejlesztők már kaptak automata emailt új jelszó kéréséről, tehát elképzelhető, hogy a támadók már az Apple ID-khez már hozzáfértek, és megpróbálnak hozzáférni a fiókokhoz is.

A támadás és a leállás különösen rosszkor éri az Apple-t, a vállalat mindkét operációs rendszere megújul a nyáron, ezért a fejlesztők számára hagyományosan ez a legmozgalmasabb időszak. A fejlesztői oldalon találhatóak az Apple által biztosított fejlesztői eszközök, dokumentáció és fórum, a teljes leállás emiatt komoly problémát okozhat az iOS és OS X platformokra fejlesztők számára. Sovány vigasz, hogy az előfizetéses rendszerben elérhető fejlesztői regisztrációt az Apple a kiesés időtartamával meghosszabbítja majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról