Szerző: Koi Tamás

2013. július 17. 11:03

Kiutaznak a pénztárgépek adatai az országból

Mostanra több cég is megkapta a tavalyi rendeletben előírt műszaki feltételeknek megfelelő pénztárgépek üzembe helyezési engedélyét, ezzel immár minden akadály elhárult a berendezések cseréje elől. A gépek folyamatosan kommunikálnak az adóhivatallal - külföldi mobilszolgáltatón keresztül.

Mégis igaznak bizonyultak azok a korábbi híresztelések, miszerint a tavalyi pénztárgéprendeletnek megfelelő kiskasszák online kommunikációját külföldi partnerek bevonásával kénytelenek bonyolítani a hazai mobilszolgáltatók. A rendeletnek megfelelő pénztárgépek a napokban kapják meg az üzembe helyezési engedélyüket, ami azt jelenti, hogy a nyár végére - többszöri haladékot követően - minden kiskasszát üzemeltető kereskedőnél meg kell valósuljon a pénztárgépek cseréje az új előírásoknak megfelelően.

Utazó nyugták

A több szempontból is vitatott tartalmú kormányrendelet műszaki előírásai közül az egyik leglényegesebb pont, hogy az újonnan telepített kasszagépeknek tartalmazniuk kell egy új, a nyugták biztonságos tárolására alkalmas modult, ez az úgynevezett Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE), melynek folyamatos online kapcsolatban kell lennie a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervereivel. Az adatkapcsolathoz a rendelet szerint mobilinternetet kell használni, ám az előírások ennél bonyolultabb kritériumokat támasztanak a mobilkommunikáció felé.

Így többek közt fontos kikötés, hogy az AEE-kbe szerelt kommunikációs modulnak mindhárom magyarországi mobilszolgáltató hálózatával működnie kell annak érdekében, hogy a kereskedők maximális lefedettséget kapjanak az összeköttetéshez. Mivel az AEE szerves, eltávolíthatatlan része a kasszagépnek, ezért a kereskedő nem cserélhet SIM-et az egységben és nem is választhatja meg, hogy melyik szolgáltató hálózatát kívánja használni, valamint az egységbe csak egy SIM (pontosabban SIM-chip) kerülhet.


MKEH-engedéllyel rendelkező kiskassza

Így került képbe az Artisjus

Az AEE-k az előírások szerint 16 gigabájtnyi fix háttértárral kell rendelkezniük, a berendezésekbe ugyanakkor az egyszerűbb megépíthetőség és a gyártási költségek csökkentése érdekében fixen beépített SD-kártyák kerülnek.
Ezekre elvileg éppúgy meg kéne fizetni az Artisjus felé a jogdíjakat, mint minden más (számítógépes) adathordozó után, a jogvédő azonban ez esetben eltekintett ettől, mivel az SD-kártyák az AEE-k szerves, eltávolíthatatlan részei, így a nyugtákon kívül más adatok tárolására nem használhatók.

Tekintve, hogy a belföldi roaming (a segélyhívásokat leszámítva) nem megoldott jelenleg Magyarországon, ezért az AEE-kbe jobb híján külföldi mobilszolgáltatók SIM-chipjei kerülnek, melyekkel a belföldi szolgáltató megfelelő feltételekkel nagykereskedelmi megállapodást köt. Azaz a NAV rendszerével kommunikáló kasszagépek lényegében roamingolnak, vagyis az összes pénztárgép összes adata kiutazik az országból majd a külföldi szolgáltató szerverein keresztül visszaérkezik Magyarországra a NAV-hoz. A HWSW által megkérdezett szakértők szerint ez azonban semmilyen biztonsági kockázatot nem jelent a kereskedők számára, a titkosított adatokat egyedül a NAV képes visszafejteni.

A három hazai operátor a szolgáltatáshoz saját hálózatán belül választott roamingpartnert, a HWSW úgy tudja, hogy a Vodafone a cégcsoport máltai leányvállalatával egyezett meg, a Magyar Telekom a T-Mobile Ausztriát választotta, a Telenor választása pedig a vállalatcsoport M2M-szolgáltatásokra specializálódott tagjára, a svéd Telenor Connexionre esett. A szolgáltatók ugyanakkor csak az AEE-kbe épített SIM-chipeket értékesítik a gyártóknak, a végfelhasználókkal közvetlenül nem állnak kapcsolatban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kommunikációs szolgáltatás értékesítését aggregátorcégek bonyolítják, melyek közt több, frissen alakult, kifejezetten erre a célra létrejött vállalkozás is található. A cégek többnyire átalánydíjas rendszerben értékesítik az adatkommunikációt - úgy tudjuk, hogy egy kereskedő havonta néhány ezer forintos költséggel számolhat, melyet több cég beépít a karbantartás díjába. Az AEE-k és a NAV közti kommunikáció adatigénye a boltok forgalmától és nyitva tartásától egyaránt függ, a napi néhány száz kilobájttól a pár megabájtig terjedő sávban mozog.

Nincs kibúvó

Az onlinekassza-rendelet másik, a mobilhálózatokhoz köthető fontos pillére, hogy a kereskedő felelőssége az internetkapcsolat biztosítása abban az esetben, ha a kasszája olyan területen található (például pincehelyiség), ahová a rádiójel nem jut el. A műszaki előírások szerint ilyenkor a kasszákon szintén kötelező elemként jelen lévő antennacsatlakozón keresztül kell kivezetni az antennát kültérbe, vagy olyan területre, ahol már van térerő. Ha kültéri lefedettség sincs, a kereskedő kérelemre felmentést kaphat az adatok online beküldéséről, ennek a kérelemnek a jogosságát (vagyis hogy az adott telepítési címen valóban nincs semelyik szolgáltatónak térereje) Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellenőrzi.

Az augusztus 31-i határidő egyelőre csupán 200-250 ezer hazai pénztárgépet érint, a kormány a cseréhez gépenként 50 ezer forintos támogatást biztosít maximum 5 gépre. A PC-alapú kasszarendszerek AEE-vel történő ellátására az év vége a határidő, ez elsősorban a nagy áruházláncokat érintheti, ahol üzletenként több tucatnyi kasszát üzemeltetnek, többségében saját fejlesztésű informatikai háttérrel. Ezeknél a láncoknál a rendelet értelmében elég lehet egy kommunikációs csatornát fenntartani a NAV felé, vagyis nem szükséges minden kasszába SIM-chipet építeni.

Az online összeköttetéssel rendelkező kiskasszák esetében eredetileg 2013. április 1. volt a bevezetés céldátuma, ez időközben módosult június 1-re, de a NAV a módosítás értelmében augusztus 31-ig nem bünteti az átállás elmulasztását. Azok a kasszák viszont, amelyek rendelkeznek elektronikus naplóval, akár 2013 végéig is működhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról