Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 9. 09:37

Új szervizcsomagot kapott a SUSE Linux Enterprise Server 11

Megjelent a harmadik szervizcsomag a SUSE Linux Enterprise Server 11-hez. Ez nem hoz olyan horderejű változásokat mint a tavaly tavasszal kiadott SP2, de mindenképp érdemes egy pillantást vetni az újdonságok listájára.

A Novell, illetve újabban a SUSE évente egy szervizcsomagot bocsát ki a vállalati felhasználásra szánt SUSE Linux Enterprise Server 11-hez. Az operációs rendszer még 2009-ben jelent meg a piacon, az első javítócsomag 2010-ben jelent meg hozzá, a második tavaly februárban, a harmadik pedig tegnap került fel a letöltési oldalra és vált elérhetővé az előfizetők számára.

Maradt a kernel a 3.0

A SUSE Linux Enterprise Server 11 SP2 egyik fontos újdonsága volt a rendszermag frissítése a 3,0 verzióra. Az új szervizcsomagban a fejlesztők változatlanul hagyták a kernelt, továbbra is a 3.0 verzió szolgáltatja az alapot. A csomagok azonban természetesen újak (GCC 4.3.4, glibc 2.11.3, Perl 5.10, PHP 5.3, Python 2.6.8, Ruby 1.8, MySQL 5.5, GNOME 2.28, KDE 4.3.5, X.org 7.4, stb.).

Az SP3 támogatja a legújabb generációs Intel és AMD asztali és szerverprocesszorokat, illetve a vállalati Linuxok közül egyedüliként az Itanium család tagjait is. A legnagyobb vállalati Linux-disztribútor, a Red Hat az Enterprise Linux 6-ös verziójában felhagyott az itaniumos fejlesztésekkel, de a SUSE esetében ez nem történt meg. "Az Itaniumon futó SUSE Linux Enterprise Server 11 SP3 kiadása része annak az ígéretünknek, amely szerint olyan platformot biztosítunk az ügyfeleinknek, amely tökéletes alapot nyújt a UNIX feladatok Linuxra migrálásához" - mondta Matthias Eckermann, a SUSE termékmenedzsere. "Tisztában vagyunk az egyes hardverplatformok előnyeivel és hátrányaival, de meg akarjuk adni az ügyfeleinknek a választás szabadságát abban, hogy milyen architektúrán futtassák az operációs rendszert." A szoftver emellett fut IBM POWER 7 és POWER 7+ szervereken, illetve IBM System z9, z10, z196, z114, zEC12 mainframe-eken is.

A fejlesztők továbbra is odafigyelnek az operációs rendszer skálázhatóságára, az új szervizcsomaggal a SUSE Linux Enterprise Server 11 elméletileg 4096 logikai processzorig és 16 terabájt rendszermemóriáig nyújtózhat, így konszolidációs platformként is bátran használható. A disztribúció a nyílt forrású hypervisorok közül a KVM 1.4-et és a Xen 4.2-t tartalmazza, emellett támogatja a nagy VT-d lapokat és a 256 gigabájtos osztottmemória-szegmenseket a nagyobb virtualizációs teljesítmény érdekében. A SUSE Linux Enterprise Virtual Machine Driver Pack 2.1 csomagban található driverek segítségével a Windows VM-ek közel natív sebességgel futhatnak, állítja a cég.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az SP3-mal megérkezett a SUSE vállalati operációs rendszerébe a Secure Boot, amely a Windows 8 kapcsán kapott nagy figyelmet. A SUSE Linux Enterprise Server 11 ezt az eljárást nem csak desktop környezetben, hanem a szervereken is támogatja. Ez az első vállalati disztribúció egyébként, amely képes UEFI rendszereken a biztonságos rendszerindításra. A szervizcsomaggal megérkezett az Oracle Cluster File System 2 (OCFS 2) fájlrendszer támogatása, ezzel bővült az ext3, ReiserFS, XFS és Btrfs sora - az ext4 is támogatott, azonban kizárólag read only módban.

SLES 12: jövőre

A SUSE Linux Enterprise Server 11 három évvel az elődje után jelent meg, a SLES 12-re azonban ennél hosszabb ideig kell várni, az új operációs rendszer érkezését 2014 végére ígéri jelenleg a SUSE. A következő verzió újdonságairól valószínűleg a novemberi SUSECon konferencián derül ki majd több részlet.

A SUSE Linux Enterprise Server 11 SP3 már elérhető az előfizetők számára, a kíváncsiskodók pedig egy 60 napos időkorlátos ingyenes verziót tesztelhetnek, amely itt érhető el. A harmadik szervizcsomag újdonságairól részletesen a cég weboldalán található rövid felsorolásból és a kiadási jegyzékből lehet tájékozódni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról