Szerző: Koi Tamás

2013. július 5. 10:04

Szigorúbb büntetések Európában kiberbűnözésért

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén elfogadta az Európai Unió kiberbűnözéssel kapcsolatos szankcióiról és intézkedéstervéről szóló korábbi direktívájának módosítását. Az új szabályozás több ponton szigorít, emellett első ízben foglalkozik a botnetek problémakörével.

HIRDETÉS

Szigorúbb elbírálás, komolyabb büntetési tételek és gyorsabb reakcióidő - többek közt ezek az alappillérei az Európai Parlament által tegnap elfogadott, a kiberbűnözés visszaszorítását célzó direktívájának. Az új direktíva többek közt szigorúbban szankcionálja, ha a támadók a kritikus fizikai infrastruktúrákat, közműhálózatokat üzemeltető cégeket támadják, emellett a botnetek létrehozóira és üzemeltetőire is keményebb büntetési tételek várnak.

Az új szabályozás értelmében a számítógépes betörésért minimálisan két év szabadságvesztés szabható ki, míg az a kiberbűnöző, aki közművekre, közlekedési hálózatokra, vagy bármilyen kormányzati infrastruktúrára irányuló támadást hajt végre, legalább öt év börtönre számíthat. Az Európai Unió 28 tagállamában jelenleg eltérő mértékben szankcionálják ezeket az elkövetőket, az új direktíva életbe lépésétől azonban a nemzetközösségen belül egységessé válik a büntetési gyakorlat.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A most elfogadott direktíva egyik leglényegesebb pontja, hogy szigorúan, immár nevesítetten bünteti, ha valaki olyan eszközöket gyárt és értékesít, melyek nagyszabású támadások végrehajtására, illetve illetve adatgyűjtésre alkalmasak. Ez az új szabályozási elem konkrétan a kiberbűnözők kezében lévő egyik legnépszerűbb eszköz, a botnetek ellen irányul, melyeket újabban bérbe is adnak, vagy eladnak az irányítók. Biztonságtechnikai szakértők szerint ettől a szabályozástól ugyanakkor a botnet-alapú visszaélések jelentős visszaszorítására nem lehet számítani, hiszen ezeket a zombihálózatokat javarészt Ázsiában, netán Oroszországban vagy Ukrajnában működő bűnözői csoportok irányítják.

Az új direktíva a fentieken túl szorosabbá fűzi a tagállamok bíróságai és rendvédelmi szervei közti együttműködést is az esetek gyorsabb felderítése és a szükséges biztonsági óvintézkedések gyors meghozatal érdekében. Így a tagállamoknak egy másik EU-s ország felől érkező megkeresése legkésőbb nyolc órán belül reagálniuk kell, a támadásokról pedig részletes adatbázist kell vezetni, amit a tagállamoknak meg kell osztaniuk egymással.

Az Európai Unió döntéshozó szerve által megszavazott új direktívában szereplő tételek nemzeti jogrendszerbe történő átültetésére mostantól két évük van a tagállamoknak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 06:24

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.