Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 28. 13:57

SPARC T5-alapú SuperClustert mutatott be az Oracle

Az Oracle tegnap bemutatta legújabb generációs SuperClustert, amely SPARC T5-8 szerverekből előre megépített, fürtözött rendszer.

A SPARC Supercluster koncepcióját tekintve megegyezik az Exadatával, vagyis egy hatalmas fürtözött adatbázisgépről van szó, amely Infiniband belső összeköttetéseket és flashmemóriás cache-t használ a lehető legnagyobb teljesítmény érdekében - a szoftveres hátteret Solaris és Oracle  adatbázis biztosítja. Az Exadatához képest lényeges különbséget az jelenti, hogy a SPARC SuperClusterben nem x86-os szerverek, hanem SPARC processzoros gépek találhatók, amelyeken Linux helyett Solaris fut.

Négy helyett nyolcfoglalatos csomópontok

Az új rendszer, a SuperCluster T5-8 alapjait a tavasszal bemutatott T5-8 szerverek alkotják, amelyek kiviteltől függően 4 vagy 8 darab T5 processzort tartalmaznak. Emlékeztetőül: a SPARC T5-ben 16 darab S3 processzormag dolgozik, amelyek 8 programszál egyidejű végrehajtására képesek. A nagyobb magszám miatt a T5 kétszer akkora L3 cache-sel rendelkezik mint a T4, és a memóriavezérlők számát is megduplázta az Oracle, kettő helyett már négy található a T5-ben, amelyek DDR3-1066 szabványú memóriamodulokat kezelnek.

A SPARC T5 négy helyett már nyolc foglalatig "glueless", vagyis külön vezérlőáramkör nélkül skálázódik, így a SuperCluster T4-4 négyfoglalatos csomópontjai helyett a SuperCluster T5-8 már a legnagyobb, nyolcfoglalatos gépekre épül, a kisebbik, fél rackes kivitelű SuperCluster T5-8 rendszerben két ilyen szerver dolgozik, egyenként 4 processzorral (ami 64 processzormagot és 512 párhuzamos programszálat jelent) és 1 terabájt memóriával, amelyek egy Oracle Real Applications Cluster csomópontjaiként működnek, hibatűrést és terheléselosztást egyszerre nyújtva.

Hozzájuk Infiniband interfészen csatlakoznak az Exadatából is ismert storage szerverek, teletömve pörgő diszkekkel és flash memóriával - a fél rackes kivitelben 4 storage szerver van egyenként két hatmagos Xeon processzorral, 4x400 gigabájt flash cache-sel és 12 darab 600 gigabájtos vagy 3 terabájtos diszkkel. Előbbi konfiguráció nagyobb teljesítményt, utóbbi nagyobb kapacitást kínál. Az erősebb és drágább teljes rackes verzióban szintén T5-8 szerver dolgozik, azonban 4 helyett egyenként 8 processzorral (256 processzormag) és összesen 4 terabájt memóriával, storage szerverből pedig 4 helyett 8 található.

Gyorsan üzembe állítható

A SuperCluster is "engineered" rendszer, vagyis egyben vásárolható meg, az elemei összecsiszoltak és garantáltan jól működnek ebben a konfigurációban. Az Oracle számításai szerint ez a megközelítés egy darabokból összeépített hasonló rendszerhez képest ötször gyorsabb beüzemelést tesz lehetővé és a birtoklási költségek is jóval alacsonyabbak, mivel a teljes rendszer egyben adminiszrálható és egyben patchelhető is, az Oracle support pedig igény esetén távolról is képes hibákat elhárítani.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bejelentés alkalmából szervezett konferencián John Fowler, a hardverek fejlesztéséért felelős vezető elmondta, a fél rackes SuperCluster T5-8 teljesítménye egy 16 processzoros IBM Power 780 szerverével és flash memóriával teletömött DS8870 tárolóéval ér fel, azonban azok 6 millió dolláros listaárának tizedébe kerül - konkrét részleteket azonban Fowler nem közölt, így például nem tudni, pontosan milyen feladat alatt végezték az összehasonlítást. Az azonban kiderül belőle, hogy a fél rackes SuperCluster T5-8 listaára 600 ezer dollár körül lehet, persze szoftverek nélkül. A pontos ár egyelőre nem szerepel az Oracle árlistáján, illetve az elérhetőség dátumát sem közölte még a cég. Magyarországon a HWSW egy eladott SuperCluster T4-4-ről tud, amelyet az OTP vásárolt meg, a T5-8 változatból sem valószínű, hogy jelentősen több fogyna az életciklusa alatt.

T5: újabb teljesítményadatok

A vállalat a napokban egy TPC-H teszteredményt is nyilvánosságra hozott, amely a négyfoglalatos T5-4 tranzakciókezelési teljesítményéről ad képet. A gép 409 ezer tranzakciót hajtott végre egy perc alatt az üzleti döntéstámogatási rendszer működését szimuláló teljesítménytesztben, ami majdnem kétszerese a korábbi generációs T4-4 sebességének. A SPARC T5-4 ár-teljesítmény mutatója azonban gyakorlatilag változatlan az elődhöz képest (4,10 dollár/tpmH és 3,94 dollár/tpmH), ami azt jelenti, a kétszeres sebességhez kétszer akkora árcédula is tartozik.

A részletes benchmark-adatokból az is kiderül, hogy ha csak a szerver árát nézzük, jelentős az áremelkedés a T4-4 és a T5-4 között, a tesztek készítésének időpontjában a T4-4 konfiguráció ára nem érte el a 195 ezer dollárt, míg a T5-4 rendszeré meghaladta a 280 ezret is, a konfigurációnak ráadásul majdnem kétszer drágább tárolóhardverre volt szüksége, hogy kiadja magából ezt a teljesítményt, és a szoftverköltsége is lényegesen magasabb, mivel sokkal több CPU-magra kell az Oracle adatbázis licencét megvenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról