:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 11. 10:04

WWDC: iOS 7, OS X Mavericks, Mac Pro és MacBook Air

Tegnap tartotta a Worldwide developers Conference (WWDC) megnyitóját az Apple, amely szokás szerint a nagy újdonságok leleplezésére szolgál. Az idei konferencia talán csendesebb volt a szokásosnál, elmaradtak a lélegzetelállító újdonságok, a cég inkább csak felzárkózott a konkurenciához.

A tavaly őszi nagy bejelentések (iPad mini, iPad 4, stb.) az Apple csendben dolgozott, ezért mindenki nagyon kíváncsi volt, milyen újdonságokkal rukkol elő a cég. Korábban terjedtek olyan pletykák, hogy a következő nagy dobás egy okosóra lesz (iWatch), azonban a legutóbbi negyedéves eredmények kapcsán rendezett konferenciahívás során Tim Cook elnök-vezérigazgató világosan leszögezte, ősz előtt nem várható igazi áttörés a cégtől. Ez a WWDC-vel kapcsolatos elvárásokat is lehűtötte.

A tegnapi eseményen az OS X és az iOS következő verzióját mutatta meg a vállalat. Az asztali és a mobil operációs rendszer egyaránt ráncfelvarráson esett át és funkcionális újdonságokat is kaptak, azonban az Apple semmi olyat nem tudott mutatni, amit más platformon ne láttunk volna ugyanígy vagy hasonlóan megoldva. Új hardverek is érkeztek, ahogy arra számítani lehetett, Haswell processzort kaptak a MacBook Airek, és 2 év után frissült a cég professzionális munkaállomása.

Mac Pro

A legmeglepőbb bejelentése az estének az új Mac Pro volt. A professzionális felhasználóknak szánt méregdrága munkaállomás nem a hardverével tűnik ki a tömegből, hiszen Xeon processzoros, AMD FirePro videovezérlős, PCI Express felületen csatlakozó flash háttértárat felvonultató munkaállomások más gyártók kínálatában is biztosan lesznek, azonban a Mac Pro a nagy teljesítményt teljesen újszerű formában tálalja.

A gép a megszokott hatalmas szürke (ezüst) tömb helyett kis fekete hengerré változott, teljesen megváltoztatva mindent, amit az asztali gépek, munkaállomások formájáról eddig gondoltunk. A henger palástjában vannak elhelyezve az alkatrészek, amiket a középpontban található ventilátor hűt. A kis, kompakt méret ugyanakkor azt is jelenti, a Mac Próban nem lesz optikai meghajtó, aki a gépet például videós munkára szeretné használni és az eredményt DVD-re írná vagy a nyersanyagot arról töltené be, külső meghajtót kell csatlakoztasson.

A konfiguráció érdekessége, hogy legfeljebb 3 darab 4K felbontású kijelzőt is meg tud hajtani, illetve hogy 6 Thunderbolt 2 csatlakozóval is rendelkezik. Az új Mac Prót csak megmutatta az Apple, de a gépet kapni csak ősztől lehet - az Intel hivatalosan még be sem mutatta azokat az Ivy bridge generációs Xeonokat, amelyek ennek a rendszernek az alapját képezhetik. Ennek megfelelően a pontos konfigurációk és az árak sem nyilvánosak most még.

MacBook Air

Frissült a MacBook Air is, azonban az Apple vékony laptopjai a várakozással ellentétben nem kaptak "retina" kijelzőt, a 11 hüvelykes modell maradt 1366x768 pixeles, a 13 hüvelykes verzió pedig 1440x900 pixeles felbontású. A gépekbe negyedik generációs Intel Core i5 processzorok kerülnek, ennek köszönhetően az akkumulátoros üzemidő nagyot emelkedett, a kisebbik verzió esetében 9 óra webböngészést vagy 8 óra videózást ígér az Apple egy feltöltéssel, a nagyobbik változat esetében pedig 12 és 10 órát. Említésre méltó újdonság még a 802.11ac szabványú Wi-Fi, és hogy ezt a sebességet a vevők ki is tudják használni, az Apple 802.11ac szabványú AirPortot és Time Capsule-t is kiadott.

A gépekbe a korábbinál nagyobb kapacitású SSD is került, mindkét verzió legalább 128 gigabájtos háttértárat kapott, a drágább változatokban pedig 256 gigabájt hely van. A memória alapkiépítésben 4 gigabájtos, de felárért 8 gigabájtig bővíthető. . A kisebbik MacBook Air 999 dollárba kerül az Egyesült Államokban, ez Európában 999 euróra fordul le. A drágább 11" MacBook Airért 1199 dollárt, illetve eurót kell fizetni. A 13" modell kiviteltől függően 1099, illetve 1299 dollárba vagy euróba kerül. Az új MacBook Airek azonnal rendelhetők, kaphatók, mint ahogy az AirPort Extreme és a 2, illetve 3 terabájtos Time Capsule is.

OS X

Új verziót mutatott be az OS X-ből is a cég, a 10.9 verzió kódneve "Mavericks". Az Apple szakított a nagymacskákkal, a következő években olyan kódneveket használ majd, amelyek Kaliforniára utalnak - Mavericks egy főleg szörfösök körében népszerű város San Franciscótól délre, a Csendes-óceán partján. Az operációs rendszer nem kapott igazán nagy áttörő újdonságokat, az Apple olyan képességeket demózott, mint a több kijelzős konfigurációk jobb támogatása vagy a Finderben a fülek. Az OS X-ben is változott a beépített alkalmazások designja, a korábbi bőrt és papírt utánzó naptár ránézésre egy az egyben Google Calendar például. Az asztali operációs rendszer is kapott egy Notification Centert, ahol igény szerint megkaphatjuk az iOS készülékünkre küldött frissítéseket is. Az OS X a fejlesztők számára már elérhető, a végleges változat ősszel érkezik.

04:31
 

Apple previews all-new Mac OS X Mavericks

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új OS X új böngészőt is kap, a Safari más böngészőkből vesz kölcsön képességeket. Az Apple egy saját online irodai csomagot is bemutatott, amivel a Google Apps, illetve az Office 365 (web apps) versenytársa szeretne lenni. Az iWork for iCloud egy online szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt tartalmaz, Safari, Chrome és Internet Explorer böngészőben futva. A szolgáltatás a fejlesztők számára zárt béta formájában már elérhető, a nyilvános előzetes később indul.

iOS 7

A legnagyobb várakozás alighanem az iOS 7-et övezte, mindenki arra volt kíváncsi, az Apple hogyan alakítja át az operációs rendszert, és teszi naprakésszé. A látottak alapján ez sikerült is meg nem is: eltűntek a rendszerből a "szkeumorf", bőrt, üveget idéző, 3D hatású ikonok és felületek, a design friss és modern. Az Apple ezzel a lépéssel lényegében beismerte, az iOS kinézete felett elszállt az idő, a cég képviselői egyébként nem fukarkodtak az öniróniával sem a bejelentés során ("nincs több fahatású felület, ami jó a természetnek"). Ugyanakkor a működés továbbra is a régi, a nyitóképernyő még mindig statikus, nincsenek widgetek vagy élő ikonok például.

07:34
 

Apple iOS 7 Promo video

Még több videó

A funkcionális fejlesztések sem olyanok, amelyeket ne láttunk volna máshol, az Androidban, a BlackBerry 10-ben vagy a Windows Phone-ban. Van például új Control Center, amit a képernyő aljáról előhúzva a rendszer legfontosabb paramétereit állíthatjuk (Bluetooth, repülőgépes mód, fényerő, de ide került valamiért a zseblámpa is), a multitasking már minden alkalmazás számára elérhető, a futó programok előnézeti képei között pedig úgy lehet lapozni mint a HTC Sense-ben. Fontos újdonságként mutatta be az Apple azt is, hogy az iOS-re telepített alkalmazásokat a Store automatikusan frissíti - hasonlóan ahhoz, ahogy a Google Play teszi azt 2011 óta.

A Music alkalmazás megkapta a régóta pletykált rádiót, ahol a felhasználók több száz csatornából választhatnak, illetve maguk is létrehozhatnak ilyeneket a kedvenc dalaikból, stílusaikból vagy előadóikból - a koncepció hasonlít a Last.fm vagy a Pandora által meghonosítotthoz. Az iTunes Radio ingyenes, de reklámokkal támogatott, az iTunes Match előfizetők azonban nem kapnak reklámot. A szolgáltatás az Egyesült Államokban indul és később további országokban

A tolvajok életét nehezíti meg az Activation Lock: ha valaki megpróbálja kikapcsolni a "Find my Phone" funkciót a telefonon vagy tableten, vagy letörli annak a tartalmát (wipe), nem tudja újra aktiválni az eszközt, így az legfeljebb alkatrésznek lesz használható. Érdekes képesség az "iOS in the car", ami lehetővé teszi, hogy a telefon vagy tablet kijelzőjének képét közvetlenül az autó infortainment képernyőjén jelenítsük meg, így ott láthatjuk például a navigációs térképet, a keresőt, vagy beszélhetünk Sirivel. Az iOS e képességét több autógyártó is támogatja (pl. KIA, Volvo, Ferrari, Honda), az első kompatibilis modellek 2014-ben jönnek.

Az iOS 7 béta a fejlesztők számára már elérhető, a végleges verzió ősszel jelenik meg - feltehetően a legújabb iPhone-nal együtt. A régebbi készülékek tulajdonosai örülhetnek, az iOS 7 az iPhone 4-en is fut, illetve minden annál újabb modellen.

Ennyi? Ennyi!

A WWDC teljesen nélkülözte a meglepetéseket (leszámítva a Mac Prót) és a bemutatottak alapján elmondható, az Apple ebben a körben elvesztette a vezető pozíciót, az útmutató szerepet, amit az elmúlt években játszott. A fejlesztések legfeljebb arra elegendőek, hogy a cég felzárkózzon az időközben megerősödött versenytársakhoz, az OS X 10.9 és az iOS 7 hangsúlyos újdonságai mind megtalálhatók más platformokon hasonló vagy azonos formában. A bemutatott újdonságok a befektetők tetszését sem nyerték el, a Google Finance grafikonján jól látható, hogy a New York-i idő szerint délután 1-kor kezdődő, több mint 2 órás előadás végére a részvényárfolyam jó 10 dollárt csökkent, miközben a NASDAQ index enyhén emelkedett tegnap.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.