Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 5. 14:07

Felhőszolgáltatót vett az IBM

Menő felhős szolgáltatást vásárolt az IBM. A SoftLayerrel versenyképes felhős technológiákat és piaci részesedést is szerzett a vállalat, szükség is lesz ezekre az Amazon ellen.

Megvásárolja a SoftLayer Technologies felhőszolgáltatót az IBM - jelentette be a két cég tegnap. A tranzakció részletei nem nyilvánosak, de a Wall Street Journal információi szerint mintegy kétmillárd dollárt fizetett a Nagy Kék. A SoftLayer nem tőzsdei vállalkozás, így pénzügyei nem nyilvánosak. A legfrissebb közreadott információk szerint a vállalat bevétele a 2011-es pénzügyi évben 335 millió dollárt tett ki, biztosan nem ez az adat indokolta a vastag felvásárlási ajánlatot.

A szolgáltatónak mintegy 21 ezer ügyfele van és 13 adatközpontot üzemeltet szerte a világban, az Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában. A cég kifejezetten népszerűnek számított a direkt felhős infrastruktúrán elinduló startupok körében, olyan menő szolgáltatások használják, mint a Tumblr, a SendGrid, a SlideShare vagy a Cloudant. A startupok mellett a cég erősen hajtott a nagyvállalatokra is, IaaS mellett menedzselt hostingot és dedikált gépeket is kínál.

Lassú és megfontolt

Az IBM a SoftLayert saját SmartCloud portfóliójába sorolja be, a részleg éves bevétele a cég előrejelzései szerint évi 7 milliárd dollárra nő 2015-re. Ide tartozik az IBM több, mint száz szoftverszolgáltatása, a Watson mesterséges intelligenciára épülő megoldások, valamint az SAP-val közösen nyújtott szolgáltatások is. A szép kerek előrejelzés erejéből levon, hogy számos, felhősnek legkevésbé sem nevezhető termék, szoftver és szolgáltatás is ide tartozik, például az új PureSystems rendszerek is.

IBM-es szakemberek szerint ugyanakkor a SmartCloud alá besorolt öregedő technológiák roppant nehézkesen integrálódnak, és a vásárlók szemében egyszerűen nem versenyképesek például az Amazon által kínált szolgáltatásokkal. Az IBM hagyományos kliensei számára ez nem szempont, ők nem hasonlítgatják az Amazont a SmartClouddal, az IBM azonban növekedésre vágyik, ennek érdekében pedig nyitnia kell az új számítási feladatok és új megközelítések felé is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ehhez pedig a cég vezetése szerint a SoftLayer felvásárlásán keresztül vezet a legkönnyebb út. A pletykák szerint amúgy hosszú ideig versenyben volt a Rackspace is mint felvásárlási célpont, az OpenStack oszlopos tagjaként számos kritikus felhős technológiával rendelkezik e cég is. Azt tekintve, hogy az IBM néhány hete teljes mellszélességgel az OpenStack mögé állt, érdekes, hogy nem a Rackspace lett a befutó. A SoftLayer is használ OpenStack-technológiát (a Swift tárolórendszert), de egyébként Citrix-alapokon működik.

A nyilvános felhő mindenkit kivégez?

A Morgan Stanley május végén közzétett elemzése szerint a nyilvános infrastruktúra-szolgáltatások minden hagyományos hardvergyártóra komoly veszélyt jelentenek. Sokkal meglepőbb megállapítás azonban, hogy az Amazon Web Services ma hatalmas fölényt élvez e szolgáltatások piacán, egyrészt már megszerzett részesedésének, másrészt kiérlelt technológiájának, harmadrészt az AWS-t körülvevő ökoszisztémának betudhatóan. Az elemzők szerint téves az az elképzelés, hogy az AWS csak kihívók hiányában nőtt ekkorára és a nagy nevek (IBM, Microsoft, HP, VMware) belépése teljesen átrendezi a piacot. "Az Amazon a kiskereskelemben megszokott közgazdasági elveket alkalmazza a technológiai szolgáltatások piacára, ezzel kiválóan pozicionálja magát a felhős szolgáltatások hamarosan 152 milliárd dolláros piacán" - mondják a Morgan Stanley elemzői.

Az elemzés szerint az IT-piac szereplőinek helyzetét az is súlyosbítja, hogy a helyben futtatott számítási feladatok egyre jelentősebb részét szippantja fel a nyilvános felhő, az IT-költés 3-17 százalékával együtt. Ezzel nem csak a hagyományos szervergyártók veszítenek nagyot, hanem a hálózatot és tárolókat szállító cégek is. "Várakozásaink szerint a helyben lévő szerverek piaca hosszútávon zsugorodni fog, a virtualizációnak és az új feladatok felhőbe delegálásának betudhatóan. A visszaesést részben ellensúlyozzák majd a felhős szolgáltatók nagybevásárlásai, ezekből azonban egyre nagyobb részt hasítanak ki a nem-brand, Quanta vagy Wistron által gyártott egyengépek" - mondja a Morgan Stanley.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról