Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 18. 09:19

Frissítette szerverprocesszorainak roadmapjét az AMD

Nyilvánosságra hozta friss szerverprocesszor-roadmapjét az AMD. A diagram alapján idén már nem várható új technológia a kínálatba, jövőre viszont a teljes termékskála megújul.

Az AMD a közelmúltban dobta piacra Opteron X-sorozatú szerverchipjeit, amelyeket mikroszerverekbe ajánl. A vállalat által most kiadott, friss roadmap szerint ez volt az utolsó új technológia idén a szerverpiacon, új generációs chipek már csak 2014-ben érkeznek.

Warsaw: Opteron 6400?

Jövőre az AMD teljes szerverprocesszor-kínálata megújul, derül ki a frissített terméktervből. A két- és négyfoglalatos szerverek számára a Warsaw kódnevű lapkát fejleszti a cég, amely a jelenlegi Opteron 6300 és 4300 sorozat utóda lesz. A friss roadmap alapján a Warsaw foglalat szintjén kompatibilis a mostani Opteronokkal (6300, 4300), így a korábban megvásárolt szerverek frissíthetők lesznek vele, biztosítva a befektetések védelmét. A processzorok továbbra is 32 nanométeres eljáráson készülnek és kiviteltől függően 12-16 Piledriver magot tartalmaznak, ami alapján jelentős teljesítménynövekedésre nem érdemes számítani, az AMD hivatalos közleménye is a fogyasztás-teljesítmény mutató javulását emeli ki a Warsaw kapcsán, amelyet feltehetően a design és a gyártástechnológia összecsiszolásával érnek majd el a mérnökök - hasonlóan a Trinity-Richland átmenethez.

Ez ugyanakkor azt is jelenti,a 2014 első negyedévére ígért Warsaw nem lesz jobb választás olyan kereskedelmi szerverfeladatok futtatására, amelyek a processzormagok száma alapján licencelődnek. Ezzel feltehetően az AMD is tisztában van, a hivatalos roadmapen ugyan a 2P és 4P enterprise platform szerepel a megcélzott szegmensként, egy másik prezentációban azonban már privát és publikus cloudokat, valamint a HPC területet jelöli meg, mint az "Opteron 6400" célpiacát. Ezeken a területeken jellemző a nyílt forrású, illetve saját fejlesztésű kódok használata, így az Opteron nem kerül hátrányba a Xeonokkal szemben a gyenge magonkénti teljesítmény miatt.

Kaveri a szerverekbe

A kínálatban egy szintet lejjebb lépve az Opteron 3300-as chipeket találjuk jelenleg 4-8 Piledriver maggal, amelyeket az egyfoglalatos szerverek és munkaállomások számára pozicionál a cég. Ez a szegmens is megújul, a roadmap alapján 2014 elején érkezik a Berlin kódnevű processzor, amely négy "Steamroller" magot kap és grafikus gyorsítóval együtt is elérhető lesz, az Opteronok között először kínálva HSA (Heterogeneous System Architecture) képességet: ez a gyakorlatban a processzor és a GPU számára egyforma memóriaelérést jelent, amely révén a GPU-gyorsítás egyik szűk keresztmetszete, a rendszermemória és a GPU memóriája közötti adatmásolgatás megszüntethető.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az AMD szerint e felépítés révén a Berlin az Opteron 6386SE-nél nyolcszor jobb teljesítmény-fogyasztás mutatóval rendelkezik, bár ez feltételezhetően csak a GPU-val jól gyorsítható kódok alatt lesz igaz. Olyan feladatok alá, ahol a GPU-gyorsításra nincs szükség, elérhető lesz GPU nélküli Brelin-variáns is, derül ki a roadmapből. Az említésre méltó képességek között van a kétcsatornás DDR3 memóriavezérlő 1866 MT/s maximális sebességgel, valamint a PCI Express 3.0 interfész. A rendelkezésre álló specifikációk alapján egyébként a Berlin az asztali Kaveri szerverváltozata.

Az első ARM-alapú Opteron: Seattle

A legérdekesebb új fejlesztés a roadmapen a Seattle, amely a 2012-ben bejelentett ARM-alapú rendszerchip lesz szerverek számára. A Seattle a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján 8, később 16 darab, nagy teljesítményre optimalizált, legalább 2 GHz-es, 64 bites ARM Cortex-A57 magot kap, a támogatott memória maximális mérete pedig 128 gigabájt lesz. A specifikációk szerint a processzoron számos "offload engine" is helyet kap, amelyek tehermentesítik a processzormagokat és elvégeznek olyan feladatokat mint a tömörítés, titkosítás és a hálózati forgalom kezelése.

A lapka rendelkezni fog 10 GbE vezérlővel, illetve az AMD chipjei közül elsőként kapja meg a Freedom Fabric támogatást, amelyhez a társaság a Seamicro felvásárlása révén jutott hozzá. A Freedom Fabric nagy sávszélességű és alacsony késleltetésű közvetlen összeköttetést biztosít a processzorok között - a technológiát később feltehetően x86 processzorok is megkapják majd. Az AMD roadmapje szerint a Seattle első mintapéldányai 2014 elején születnek majd meg, a mostani Opteron X-sorozatú chipeknél kétszer-négyszer jobb energiahatékonysági mutatókkal rendelkező lapkák kereskedelmi forgalmazása pedig 2014 második felében kezdődik. A Seattle a Berlinhez hasonlóan 28 nanométeres eljáráson készül.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról