Szerző: Hlács Ferenc

2013. május 31. 12:13

3D-s nyomtatókat vinne a világűrbe a NASA

Szerszámok, alkatrészek, vagy akár ételek 3D-s nyomtatókkal történő előállításán dolgozik a NASA. Az űrhivatal szerint az eljárás a szállítmány méretének csökkentése révén nagyban megkönnyítené a kozmosz távoli pontjainak felderítését. A technológia felhasználását az amerikai haditengerészet is fontolgatja.

A NASA kutatói 3D-s nyomtatók űrbe juttatásán dolgoznak, hogy az asztronauták azokkal szerszámokat, alkatrészeket, sőt ételeket is előállíthassanak a Nemzetközi Űrállomáson, valamint a Hold vagy akár a Mars felszínén is. Charles Bolden a NASA vezetője a múlt héten beszélt az eljárás felhasználásáról a jövőbeli űrkutatásban. Kiemelte, hogy a technológia kulcsfontosságú lehet a világűr távoli területeinek felfedezésében.

A végtelenbe és tovább

Bolden elmondta, azzal, hogy a NASA egyre távolabb merészkedik bolygónktól, legyen szó aszteroidák útvonalának megváltoztatásáról, vagy emberek Marsra küldéséről, szükség van olyan eszközökre, amelyek segítségével csökkenthető a rakomány tömege, és mennyisége. Amennyiben a technológia beválik, a jövőben a világűrben tartózkodó asztronauták képesek lehetnek helyben kinyomtatni a számukra szükséges eszközöket, vagy akár táplálékukat is.

A NASA már szerződést is kötött az emberi fogyasztásra alkalmas ételek 3D nyomtatóval történő előállításának vizsgálatára. Ugyanakkor elmondásuk szerint az ötlet még gyerekcipőben jár, és csak évek múlva kerülhet sor annak világűrben történő tesztelésére. Amennyiben azonban a technológia kiforrottá válik, nagyságrendekkel megkönnyítheti az űrutazást, amelynek egyik legnagyobb nehézségét a megfelelő mennyiségű élelem szállítása jelenti.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egy Made in Space nevű vállalat nemrég azt nyilatkozta, hogy jelenleg is tesztel a NASA számára zéró-gravitációs környezetben 3D nyomtatókat. A vizsgálatok a mikrogravitáció a készülékekre gyakorolt hosszútávú hatásait célozzák. A cég hozzátette, hogy már 2014-ben tervezik egy ilyen készülék feljuttatását a Nemzetközi Űrállomásra, hogy ott folytassák annak tanulmányozását.

Úszó fegyvergyárak

De a technológia extrém felhasználási területei nem merülnek ki ennyiben. Múlt héten az eljárás segítségével, a Princeton egyetem kutatóinak sikerült egy működő fület létrehozniuk, amely képes az ember számára egyébként nem hallható frekvenciák érzékelésére is. Ezen felül az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete is kacérkodik a 3D nyomtatás gondolatával, amelynek felhasználásával az anyahajókat úszó gyárakká változtathatnák, amelyek helyben állítanák elő a szükséges fegyverzetet és alkatrészeket. Ezt azonban a technológia azon korlátja egyelőre megakadályozza, hogy a nyomtatók a tárgyakat csupán egyféle anyagból képesek előállítani. A többféle alapanyagot használó készülékek fejlesztése jelenleg is tart.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról