Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 29. 13:11

Minden maradt a régiben a szerverpiacon

Nyilvánosságra hozta a szerverpiac első negyedévéről szóló gyorsjelentését a Gartner. A számok alapján elmondható, a korábbról megszokott trendek folytatódtak, a UNIX/RISC piac továbbra is zuhan, az x86 szegmens pedig stagnálásközeli állapotban van.

A Gartner friss számai szerint az első negyedévben 11,83 milliárd dolláros volt az első negyedévben a szerverek globális piaca, ami 5 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első negyedévnél. A leszállított rendszerek száma eközben 0,7 százalékkal 2,33 millió darabra csökkent.

Történt, ami szokott

Az elemzőcég szerint egyedül a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban nőttek a szervereladások, előbbi régió 7 százalékos, utóbbi pedig 1,7 százalékos fellendülést produkált éves szinten, de ez nem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozzák a világ többi részén a csökkenést. Az EMEA régió különösen rosszul teljesített az év első három hónapjában, a leszállított gépek száma 6,8 százalékkal 583 ezer darabra apadt, amihez a forgalom 9,6 százalékos esése társult. "2013 ugyanott folytatódott, ahol a kihívásokkal teli 2012 abbamaradt. A büdzsék szűkösek és a szerverinfrastruktúra fejlesztése láthatóan nem a legfontosabb a legtöbb szervezet számára" - kommentált a számokat Adrian O'Connell, a Gartner kutatási vezetője.

A piackutató által prezentált számok szerint az x86 szegmensben az eladott gépek száma stagnált, az árbevétel viszont 1,8 százalékkal emelkedett - ebbe az emelkedésbe könnyű belelátni a virtualizáció terjedését, amely általában erősebb, jobban kiépített gépeket igényel, de a drágulást okozhatta akár a memóriaárak enyhe növekedése is. A RISC/UNIX szegmens zuhanását nem tudta megállítani semmi, hiába vezette be portfóliójába a Power7+ processzort az IBM, hiába frissítette szerverkínálatát az Oracle, hiába dobott piacra új generációs Integrity szervereket az év végén a HP, a szegmens 39 százalékkal zsugorodott. Az "egyéb" kategória, amely jobbára a mainframe-eket takarja, 3,6 százalékkal bővült, feltehetően az új generációs IBM mainframe őszi piaci premierjének.

Vezetnek, akik szoktak

A gyártók rangsorát árbevétel alapján az IBM vezette az első negyedévben, a Nagy Kék bevételarányos részesedése 25,5 százalék volt a Garner szerint, így orrhosszal megelőzte a HP-t (25%). Mindkét nagy cég forgalma erősen csökkent, az IBM-é 13,6 százalékkal, a HP-é pedig 14 százalékkal. Ugyanennyit, 14 százalékot nőtt ugyanakkora Dell, amely a mezőnyben egyedül kizárólag x86 processzoros gépeket forgalmaz. A Dell részesedése ezzel 18 százalékos, a cég mára teljesen elszakadt az őt követőktől. A negyedik Fujitsu és az ötödik Oracle bevétele szintén csökkent, 7, illetve 27 százalékot, amely 4,9 százalékos, illetve 4,6 százalékos részesedés megszerzésére volt elég.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A leszállított gépek alapján továbbra is a HP a piacelső, hiába esett vissza a forgalma több mint 15 százalékkal, részesedése még mindig 25 százalék közeli. A második helyen álló Dell 2,6 százalékkal növelni tudta eladásait, részesedése ezzel 22 százalék fölé nőtt. A bronzérmes IBM eközben 13,9 százalékos visszaesést szenvedett el a szálltásokban - nem véletlen, hogy felreppentek olyan pletykák, amelyek szerint a cég megválna x86 szerverrészlegétől, és a Lenovónak adná el az üzletágat. A Fujitsu negyedik helye és 15 százalékos visszesése nem meglepetés, mint ahogy az sem, hogy mennyire jól teljesít a Cisco: az UCS-ek felfutása révén a cég 33 százalékkal növelte szervereladásait.

O'Donnell szerint 2013 hátralevő része sem tartogat rózsás kilátásokat a szervergyártók számára, a high-end eladások továbbra is zuhanni fognak, de a piac többi szegmense is "kihívásokkal teli" lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról