Szerző: Koi Tamás

2013. május 22. 15:12

Új kereskedelmi szövetség a gépek közti kommunikációért

Több, az iparágban érintett cég részvételével új kereskedelmi szövetség alakult a gépek közti kommunikáció, vagy M2M-kommunikáció népszerűsítésére. Az International M2M Council célja, hogy meggyőző hatástanulmányokkal bírjon rá minél több potenciális partnert az új területben rejlő lehetőségek kiaknázására.

Az ezen a héten zajló Las Vegas-i CTIA Wireless konferenciára időzítve új kereskedelmi szövetség alakult a gépek közti, vagyis az M2M kommunikáció népszerűsítésére. A számos iparági szereplőt tömörítő International M2M Council (IMC) célja, hogy a vertikális piacok számára megmutassa az M2M technológiában rejlő, eddig többnyire kiaknázatlan lehetőségeket. A területben rejlő üzleti lehetőség óriási, becslések szerint egy évtizeden belül tízmilliárdos nagyságrendben lesznek jelen olyan eszközök az életünkben, melyek valamilyen módon interneten kommunikálnak egymással.

Az IMC alapítótagjai közt egyebek mellett befolyásos távközlési szolgáltatók, szoftverfejlesztők, komponensgyártók- és integrátorok sorakoznak, az alapító elnökség tagjai közt ott ülnek a Deutsche Telekom, a Digi International, a Kore Telematics, az Oracle, valamint az ORBCOMM felsővezetői. A szervezet célja nem az újabb technológiák vagy szabványok megalkotása, hanem kifejezetten a népszerűsítés és az oktatás/képzés: az IMC több vertikális iparágban, így például az autógyártásban, egészségügyben vagy éppen az energiaszektorban érdekelt vállalatok számára kívánja megmutatni, hogy az M2M segítségével hogyan csökkenthetik költségeiket, tehetnek szert újabb bevételekre.


Az egyik legkézenfekvőbb terület az M2M kommunikációban a flottakövetés

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A most megalakult kereskedelmi szervezet mellett különböző iparági szabványalkotó tömörülések is megpróbálják meglovagolni a most kibontakozó, óriási felfutás előtt álló területet. Az OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) például nem egészen egy hónapja közölte, hogy az M2M-kommunikáció gyors és költséghatékony elterjesztéséhez nyílt iparági szabványok szükségesek - a testület szerint erre a feladatra jelenleg a legalkalmasabb az MQ Telemetry (MQTT) protokoll lehet. A rendszer fejlesztő munkacsoportban az IBM mellett a Cisco, a Red Hat és a Tibco mérnökei is részt vesznek, az OASIS szerint immár azzal a céllal, hogy a kommunikációs protokollt minél több eszköz minél kiterjedtebben használhassa.

A tét meglehetősen nagy, a gépek közti kommunikáció fellendülése több, egymástól független iparági előrejelzés szerint is - részben az egységesítési törekvéseknek köszönhetően - a következő évek egyik meghatározó trendje lehet. A GSM Association korábbi prognózisa szerint 2020-ra nagyjából 15 milliárd gép fog kommunikálni egymással az interneten keresztül, ez pedig óriási üzleti lehetőséget rejt magában az iparági szereplők számára. A Ciscónál úgy látják, hogy az M2M megoldások piaca 14 billió dolláros forgalmat érhet el erre az időszakra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról