Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 13. 13:47

A Qualcommé az okostelefon-processzor piac fele

2012-ben is a Qualcomm vezette az okostelefonos processzorok piacát, derül ki a Strategy Analytics által most kiadott jelentésből. Nagyot nőtt az Apple és a Samsung, kiszorult az elitből az NVIDIA.

Tavaly 60 százalékkal bővült az okostelefonos alkalmazásprocesszorok piaca, amely így elérte a 12,9 milliárd dollárt, derül ki a Strategy Analytics által a napokban nyilvánosságra hozott adatokból. Az IDC szerint 2012-ben összesen 712,6 millió okostelefont adtak el világszerte, vagyis egy alkalmazásprocesszor átlagos eladási ára nagyjából 18 dollárra jön ki. Az okostelefonos processzorpiac már majdnem harmadakkora mint a PC-s processzoroké, amelyek piacát 40 milliárd dollárosra becsülte tavaly az IDC.

Az okostelefonos processzorok piacának növekedési üteme némileg felülmúlta az eladott okostelefonok számának növekedését, ami az IDC szerint 44 százalék volt tavaly, vagyis az átlagos eladási ár enyhén növekedett. Ennek oka feltehetően az, hogy az alkalmazásprocesszorokba egyre több olyan alkatrész kerül be, amelyeket korábban külön kellett megvenni - ilyen például a rádiós baseband chip.

A Qualcomm uralkodik, erősít az Apple és a Samsung

A piacvezető továbbra is a Qualcomm, mégpedig toronymagasan, a vállalat bevételarányos részesedését 43 százalékra teszi a Strategy Analytics. Az amerikai cég a piac szinte összes szegmensét lefedi és gyümölcsöző kapcsolatot alakított ki a legnagyobb telefongyártókkal. A Qualcomm pozícióit erősíti, hogy elsők között kínált LTE-modullal integrált okostelefonos processzort, amely miatt az amerikai piacra szánt LTE-képes okostelefonok többségébe Qualcomm processzor kerül.

Samsung Galaxy S4: Amerikában Qualcomm processzorral

A Strategy Analytics szerint a piac második helye az Apple-é - az elemzőcég a rendelkezésére álló adatok alapján, becsléssel állapítja meg az Apple alkalmazásprocesszorok értékét, ezek ugyanis nem érhetők el a piacon, csak az iPhone-okban találhatók meg, közvetlen árbevételt tehát nem hoznak. Az Apple 16 százalékos részesedésével megelőzi a 11 százalékon álló Samsungot, amelyet szintén csak becsülni tud a Strategy Analytics  - Exynos alkalmazásprocesszor csak a Samsung saját termékeibe kerül.

A gyártói rangsor negyedik helyére a MediaTek, az ötödikre pedig a Broadcom került - mindkét cég elsősorban közép- és alsókategóriás androidos eszközökbe értékesít alkalmazásprocesszorokat, a Broadcom lapkáit például a Samsung is alkalmazza egyes termékeiben. Az Apple és a Samsug hatalmas növekedésének köszönhetően kiszorultak a legnagyobbak közül olyan cégek mint a Freescale, az okostelefonos piactól szándékosan távolodó Texas Instruments, a Marvell és a Renesas is. Nem került be az öt legnagyobb gyártó közé az NVIDIA sem, amely a Tegra 3-mal elsősorban a tabletek szegmensében brillírozott. A Strategy Analytics szerint az integrált LTE-modemet tartalmazó Tegra 4i ugyanakkor alkalmas lehet arra, hogy a céget visszaemelje a nagyok közé.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Intel minden igyekezete ellenére nem tudott értelmes részesedést szerezni ezen a piacon. Hiába állapodott meg több gyártóval is, az Atomalapú okostelefonok nem keltek el nagy számban, a legnagyobb chipgyártó részesedését mindössze 0,2 százalékra becsülte a Strategy Analytics. Az évi 60 százalékkal növekedő piac ugyanakkor még lehetővé teszi a vállalat számára, hogy javítsa pozícióit - az Intel nemrég mutatta be év végére ígért Silvermont kódnevű rendszerchipjét, amelytől nagy előrelépést vár teljesítmény és energiahatékonyság terén is.

Az NVIDIA a tabletek terén erős

A tabletes processzorok terén egyelőre az Apple uralkodik. Mivel a világon eladott tabletek jelentős része az androidos konkurencia előretörése ellenére iPad, a kaliforniai cég a tabletekbe szánt processzorok terén is meghatározó gyártó, bevételarányos részesedése 48 százalék volt az elemzőcég szerint. A második helyet az NVIDIA szerezte meg, amely számos keresett készülék, például az ASUS Google Nexus 7 számára szállítja a processzort. A Strategy Analytics úgy számol, az iPaden kívüli tabletpiac 27 százaléka van az NVIDIA kezében és a Tegra 4 megjelenését ez tovább nőhet. A vállalat majdnem megduplázta bevételarányos részesedését 2011-hez képest.

Az öt legnagyobb gyártó közé a Texas Instruments, a Samsung és az okostelefonos chipek piacát vezető Qualcomm tudta beverekedni még magát, emellett érdekes, hogy jópár kínai gyártó is komoly tényezővé tudott válni, főleg a legalsó kategóriás, "noname" termékeknek köszönhetően. A Strategy Analytics szerint az Intel és a Qualcomm átaludta a tabletpiac robbanását, a két gyártó részesedése összesen nem éri el az 5 százalékot.

Tabletből jóval kevesebb fogy mint okostelefonból, a tabletes és okostelefonos processzorok azonban nem különböznek jelentősen, így az árbevétel itt jóval kisebb, 2,7 milliárd dollár volt 2012-ben, a növekedés azonban 83 százalék volt tavalyhoz képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról