Szerző: Koi Tamás

2013. május 9. 11:40

Az utolsó lehúzós éve jön az európai roamingnak

Idén nyártól ismét csökkenni fog a külföldi mobilhasználat díja az Európai Unió tagországain belül, különösen a külföldi mobilnet-használat válhat olcsóbbá. Mindez részben az európai szabályozásnak, részben a szolgáltatók körében a roaming kapcsán felélénkült versenynek köszönhető.

A tavaly megújult uniós roamingszabályozás értelmében idén júliustól ismét csökkenhet a külföldi mobilhasználat költsége az Európai Unió állampolgárai számára a nemzetközösség tagállamaiban barangolva. Az új, 2012-ben létrejött roamingrendelet leglényegesebb pontja, a roaming szétválasztás ugyanakkor csak 2014-ben lép majd életbe, a szolgáltatóknak így nagyjából egy évük maradt felkészülni a teljesen versenyalapú barangolásra.

Először száz forint alatt

Az európai szabályozási politika 2012 nyarán hozott rendelete értelmében addig is idén július elsejétől nettó 0,29 euróról 0,24 euróra csökken egy percnyi indított hívás az Európai Unió mobilhálózataiból az EU-s mobilhálózatokba, míg a fogadott hívások esetében nettó 0,08 euróról 0,07 euróra változik a hatósági tarifa. Egy roaming SMS nettó ára júliustól valamivel kisebb mértékben, 0,09 euróról 0,08 euróra csökken. Fontos, hogy a legtöbb belföldi díjcsomaggal ellentétben a szolgáltatóknak az indított hívások esetében az első 30 másodpercet követően másodpercalapú számlázást kell alkalmazniuk, míg fogadott hívásoknál az első másodperctől kezdve ezt a számlázási módszert kell alkalmazniuk.

Az EU-s roamingtarifák csökkenése ugyanakkor Magyarországon kevéssé éreztetheti a hatását, ennek elsődleges oka az árfolyamváltásból adódó különbség lehet, melynek kiküszöbölésére a jogalkotók tavaly új rendszert vezettek be. Ez alapján a honos szolgáltatóknak a roamingtarifák nettó árát három havi (március, április, május) euróárfolyam-átlag alapján kell meghatározniuk. Ez ugyanakkor csak a hirtelen árfolyammozgások hatását tudja korrigálni, az év során tartósan gyengült nemzeti valutával rendelkező országok lakosai számára az árcsökkentés kisebb mértékben jelentkezhet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az árfolyamgörbe figyelembe vételével valószínűleg ez az eset áll majd fent hazánkban is július 1-től, vagyis attól az időponttól, amikor a három magyar szolgáltatónak már az új tarifákat kell alkalmazniuk. Míg a tavalyi árváltozáskor az átlagos átváltási árfolyam 291 forint volt, addig ez idén a HWSW kalkulációi szerint - hacsak addig nem történik valami rendkívüli, az árfolyamokat jelentősen befolyásoló esemény - nagyjából 300 forint lehet, ami kis mértékben mérsékelheti az árcsökkentés hatását mind a beszédtarifáknál, SMS-eknél és az adatroamingnál.

Növekvő adatmennyiség, csökkenő ár

A legnagyobb mértékű árcsökkentés egyébként éppen ez utóbbi területet, vagyis a mobiladat-használatot érinti majd idén júliustól. Az EU a tavalyi, új szabályozás életbe lépéséig csak az adatforgalom nagykereskedelmi árát szabta meg a szolgáltatóknak, ám ez láthatóan nem vezetett a kiskereskedelmi árak várt szintű csökkenéséhez, ezért a Bizottság a Tanáccsal és a Parlamenttel egyetértésben a kiskereskedelmi ársapkák meghatározása mellett döntött. Így idén júliustól a szolgáltatók egy megabájtnyi EU-n belül forgalmazott adat után nem kérhetnek többet nettó 0,45 eurónál, jövőre pedig még ezt az összeget is kevesebb mint a felére kell csökkenteniük a cégeknek.


*27 százalékos áfatartalommal
**becsült érték!

Az új szabályozási lépcsőfok összességében az elmúlt havi árfolyamátlagokkal kalkulálva a HWSW becslései szerint azt eredményezheti, hogy az EU-n belül indított hívások bruttó percdíja a jelenlegi 107 forintos szintről 92 forintra, a fogadott hívások percdíja 29,4 forintról 26,7 forintra, az SMS-ek darabára pedig bruttó 33,2 forintról bruttó 30,4 forintra csökkenhet. Végül egy megabájtnyi adatforgalomért a szolgáltatók július 1-től bruttó 259 forint helyett körülbelül 172 forintot kérhetnek már csupán. Akárcsak most, úgy júliustól is kötelező lesz az 1 kilobájt alapú számlázás EU-s roamingkörnyezetben.

Jövőre a további árcsökkentések mellett az EU a szolgáltatók közti verseny élénkítését is célul tűzte ki, lényegében azzal, hogy teljesen kinyitja, transzparenssé teszi a roamingszolgáltatások piacát. 2014. július 1-jétől a fogyasztóknak lehetőségük lesz arra, hogy maguk válasszák ki a legkedvezőbb ajánlatot, vagyis a barangolás céljára külön mobilszolgáltatási szerződést kössenek, akár a hazai mobilszolgáltatójuktól eltérő céggel, s eközben hívószámukat megőrizzék. Az új rendszerben valahányszor a fogyasztó átlép majd egy országhatárt, a telefonja az általa kiválasztott szolgáltató hálózatára fog kapcsolódni, anélkül, hogy ehhez bármilyen további beavatkozásra szükség lenne. A fogyasztóknak arra is lehetőségük lesz, hogy egy országba ellátogatva a helyszínen közvetlenül válasszanak mobilszolgáltatót az adattovábbításhoz.

Határokon átívelő verseny

Az uniós szakpolitika várakozásai szerint ez az intézkedés arra fogja késztetni a vendéglátó ország mobilhálózat-üzemeltetőit, hogy e szolgáltatások díját többé-kevésbé a belföldi árszinthez igazítsák, saját alacsony belföldi hálózati költségeiket alapul véve. A mobilszolgáltatók ettől függetlenül eddig is igyekeztek különféle tarifákat ajánlani saját ügyfeleiknek, a napijegyes, többnapos, vagy hetijegyes rendszerben értékesített tarifaopciók többnyire a külföldi adatforgalom árának csökkentését tűzték ki célul. Úgy tudjuk, hogy még az idén nyári szezon előtt több szolgáltató is új, kedvezőbb feltételeket kínáló roamingadat-opciót vezet be a kínálatába.

Az európai szabályozás szigorításáig éveken keresztül fejőstehénként kezelt, gyakorlatilag szabadáras roaming megbéklyózása elsősorban a nagy európai hálózattal rendelkező mobilszolgáltatók számára lehet komoly érvágás. A Wall Street Journal rövid elemzése szerint a szabályozás legnagyobb vesztese a Vodafone Csoport lehet, mely a legnagyobb kiterjedésű európai hálózatot üzemelteti ma, és amelynek éves árbevételéből 3 százalékot tesz ki csak az európai roaming.

Az EU határain kívül utazók roamingköltségeinek csökkentése kapcsán szintén eltökélt Brüsszel, itt azonban jóval bonyolultabb tárgyalási folyamatok elé nézhet az európai szabályozás. Az EU-n kívüli országokban történő barangolás árai az egységes árszabályozás hiányából fakadóan az EU-s roamingárak három-ötszörösét (percdíjak) és tízszeresét (adatforgalom), vagy akár annál magasabb szintet is elérhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról