Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 8. 08:59

Az EMC World szoftveres újdonságai

A tavalyi és tavalyelőtti EMC World új termékek egész sorát hozta, az idei esemény közel sem akkora “tűzijáték”, inkább tematikus termékbejelentések érkeznek. Az idei EMC World témája a szoftver, a ViPR tárolóvirtualizációs köztesréteg is tisztán szoftveres, mint ahogy az új Isilon operációs rendszer és a Syncplicity is.

Új operációs rendszer kap az Isilon

Az Isilont még 2010-ben vásárolta fel az EMC, ezzel kezdődött a vállalatnál a big data korszak. Az Isilon kimondottan nagy mennyiségű strukturálatlan adat tárolására szolgáló megoldásokat fejlesztett, a legnagyobb vásárlói között film- és tévéstúdiók (Discovery, NBC, Paramount, Sony Pictures, Travel Channel), médiavállalatok, közösségi oldalak (Facebook, DailyMotion), illetve egészségügyi intézmények vannak. A 2001-es alapítású Isilon receptje: tömeghardverre épülő fürtözött tároló, amelyet a saját szoftver tesz okossá. Az Isilont tipikusan 100 terabájtos vagy annál nagyobb kiépítésekben telepíthetik, a legnagyobb installációk 20 petabájtosak lehetnek elméletileg.

Az EMC mostani bejelentése szerint az Isilon operációs rendszerét, a OneFS-t felkészítik deduplikációra. Ez blokkszinten dolgozik, akár könyvtárszintű, akár teljes poolszintű deduplikációra lehetőség lesz. A többszörösen tárolt adatok törlése és pointerekkel helyettesítése előre beállított időpontokban történik, hogy ne zavarja az írás-olvasás műveleteket. A deduplikáció feláras képesség, azonban az EMC elérhetővé fog tenni egy segédeszközt, amellyel a felhasználók felmérhetik, a deduplikáció bevezetésével mennyi helyet takaríthatnak meg, így informáltan dönthetnek a megvásárlásáról.

Egy másik fejlesztés a OneFS felkészítése az EMC Common Event Enabler kezelésére, amely segítségével az összes hozzáférés naplózható. Ezáltal az Isilon alkalmas lehet olyan környezetekben történő használatra, ahol törvényi megfelelőségi kötelezettségek érvényesek. A vállalat szerint az integrációnak köszönhetpk olyan riportok készíthetők az Isilonon végzett műveletekről, amelyek egy Sarbanes-Oxley vagy egy HIPAA auditon is elfogadottak – előbbi az amerikai tőzsdén jegyzett cégekre kötelező előírás, utóbbi pedig egészségügyi intézményekre vonatkozik.

Az Isilon operációs rendszerét emellett felkészíti az EMC a ViPR-rel történő együttműködésre is – ennek következtében az Isilon Amazon S3, illetve EMC Atmos API-kon keresztül, objektumtárolóként is elérhető lesz. Az OpenStack-felhasználók is örülhetnek, számukra a Swift objektum/blobtároló API-val és Cinder blokktárolóval való kompatibilitást építi be az EMC. Megjelenik továbbá a OneFS-hez a natív Hadoop File System (HDFS) 2.0 támogatás, amely a HDFS 1.0-val párhuzamosan lesz használható, így a felhasználók maguk dönthetnek az átállásról. A vállalat tájékoztatása szerint a HDFS 2.0 támogatás már elérhető, a további fejlesztések az év második részében élesednek.

Fájlmegosztás és szinkronizáció

Szintén a második félév során frissül a Syncplicity backup és fájlszinkronizációs megoldás, amely 2012 óta az EMC tulajdona – gyakorlatilag egy nagyvállalati szintű Dropbox-szerű szolgáltatásról van szó. A legfontosabb fejlesztés ezen a téren a publikus cloudok mellett a privát adattárolók támogatása: egyre nagyobb az igény a Dropboxhoz hasonló fájlszinkronizációs és fájlmegosztó szolgáltatásra a vállalatok körében, egyes szervezetek azonban nem akarják az adataikat egy publikus felhőbe vinni a kényemes megoszthatóság és szinkronizáció kedvéért.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Syncplicity új verziója képes publikus felhőkhöz és saját, helyi tárolókhoz is csatlakozni – a céges IT-részleg szabályrendszereken keresztül előírhatja, a felhasználók milyen típusú állományt hová mozgathatnak, az egyébként is nyilvános dokumentumokat például kivihetik a publikus felhőkbe, amivel a szervezet költséget takarít meg. Saját telephelyen üzemeltett tárolók közül az Isilon és Atmos mellett a VNX lesz támogatott.

A ViPR-őrület a Synplicityt sem kerülte el, a fájlmegosztó és –szinkronizáló rendszert az EMC összehozza a tárolóvirtualizációs köztesréteggel is. Ennek eredményeképp teljesen önálló életre kelhet a szabályrendszerek fejlesztése, az többé nem fog függni a konkrét tárolóktól, amelynek eredményeképp az EMC termékei mellett minden olyan storage-dzsal működni fog a Syncplicity, amely a ViPR ernyője alatt működik.

Data Protection Suite

Az EMC Worldön bemutatkozott a Data Protection Suite is. Ez nem új szoftver, hanem az EMC eddig is ismert adatmentési és visszaállítási szoftvereiből (Avamar, NetWorker, Recoverpoint, Data Domain Boost, Data Protection Advisor, SourceOne) összeállított különféle csomagokat takar, amelyeket az ügyfelek az eddiginél egyszerűbb licencelési konstrukcióban tudnak megvenni. Jelenleg négy összeállítást kínál a vállalat: Backup, Archive for files and SharePoint, Archive for email, valamint Discovery and compliance. Az első kettő ára kapacitásfüggő (terabájtonként 2500-10000 dollár a választott szolgáltatásoktól függően), utóbbi kettő pedig felhasználónként licencelhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról