:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. április 30. 11:03

Itt a Google Now iOS-re is

A Google szép lassan az iOS-re is kiteríti az Androidon ismert funkcióit, szolgáltatásait. A teljes értékű Google Maps után most a 2012 júniusában megjelent, eddig kizárólag Androidon elérhető Google Now is érkezik.

Közel egy év Android-verzió után a Google megjelenteti “intelligens személyi asszisztens” szolgáltatását, a Google Now-t iOS-re is. Az appot egyaránt le lehet tölteni iPadre és iPhone-ra is, pontosabban nem is kell hozzá új alkalmazás hozzá, a Now integrált része a Google Search alkalmazásnak, azt kell frissíteni

A Now, ahogyan Androidon, itt is kártyákon jelenít meg hasznos információkat a felhasználó fiókjában fellelhető információk kontextusa, a helyinformációk és külső adatbázisok alapján. Itt is megjelennek a szokásos kártyák, mint az időjárás, forgalom, találkozók, repülőutak, Gmail levelek, utazások, illetve helyi közlekedési tippek. Emellett a Now igyekszik felhívni a felhasználók figyelmét a környéken található érdekes helyekre, fotózásra érdemes pontokra, mozikra és filmekre, részvényhírekre, születésnapokra, sőt, a Google Now elvileg alkalmas arra is, hogy katasztrófahelyzetben tájékoztatási rendszerként működjön.

Hangok és kártyák iPhone-on is

Az iOS-re készült Google Search a Now-n kívül tartalmazza a hangos keresést, ami ez esetben valóban a Sirivel konkurál közvetlenül. A Search app a fejlesztők szerint ráadásul sokkal gyorsabban jeleníti meg a keresési találatokat, mintha valaki a böngésző címsorából indítaná a lekérést, bár a különbség nem szemmel látható.

A kártyák megjelenését a felhasználók részletesen tudják szabályozni. Nem csak ki-be lehet azokat kapcsolni, hanem az is meghatározható, hogy melyik napszakban vagyunk kíváncsiak bizonyos értesítésekre, illetve minden kártya értelemszerű szempontok szerint testreszabható. Az időjárásnál beállítható, hogy csak onnan érdekelnek adatok minket, ahol vagyunk, vagy egy megadott város is legyen mindig a listában. A tömegközlekedésre vonatkozó tippek (indulási idők, menetrendek) akkor jönnek elő, ha egy megállóban várakozunk, a moziműsor pedig akkor, ha egy mozi környékén vagyunk.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A megjelenés valószínűségét persze befolyásolja, hogy mit csinálunk, illetve az, hogy a Google-fiókot ki mennyire aktívan használja. Egy szinte csupasz, semmire nem használt Gmail esetében nem várható el a helyes személyes relevancia, de ha valaki aktív Google+ felhasználó, a naptárát, leveleit, térképeket is Google-ben kezeli, akkor néhány hét betanítás után használható digitális "társ" fejlődik ki a Now-ból.

Appba zárva

A Google számára kötelező kör az iOS-es megjelenés, nem szoríthatja be felhasználóit az Android platformba. Ugyanakkor egy megrögzött Google-felhasználó számára az iOS kompromisszumok sokaságát jelenti. A Now kapcsán például a valódi integráció hiánya sokat elvesz az élményből. Androidon elég hosszan nyomni a home gombot és máris előttünk vannak a kártyák, míg iOS-en mindenképp egy appot kell megnyitni. A kártyák sem fognak úgy megjelenni az értesítési felületen, ahogy Androidon, illetve a Google Search appba is külön be kell lépni, ahogy minden egyes Google szolgáltatás appjába egyesével.

A mobilos fejlesztés mellett a Google háza tájáról érkeztek olyan információk, miszerint készül egy asztali verzió is, ami nem meglepő módon a Google+ dizájnját használja majd meg. A szolgáltatás egyelőre még nincs kész, de az asztali verzió megjelenésével a Now is szakít a “csak mobil” nézettel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.