Szerző: Koi Tamás

2013. április 25. 14:56

Újra bevezeti a forgalomkorlátot a Deutsche Telekom

A mobilnet-szolgáltatásoknál ismert, a DSL-korszak elejét jellemző forgalomkorlát újbóli bevezetése mellett döntött vezetékes szélessávú hálózatán a Deutsche Telekom helyi leányválalata. A cég az internetelérés sávszélessége alapján skálázza az adatforgalmi limitet, melynek átlépése után a szolgáltatás drasztikusan lelassulhat.

Visszahozza a vezetékes szélessávú internetszolgáltatások piacára a forgalmi limitet a Deutsche Telekom. Május elejétől a cég németországi előfizetői az internetes díjcsomagjuk által elérhető maximális sávszélesség alapján skálázva csak bizonyos mennyiségű adatot forgalmazhatnak havonta, ezt túllépve a szolgáltató töredékére lassítja az elérhető sávszélességet. Hasonló rendszerben működik ma a legtöbb mobilinternet-előfizetés, illetve a forgalmi limit a DSL-korszak kezdetére is jellemző volt, de ma már gyakorlatilag egyáltalán nem alkalmazzák a szolgáltatók.

Vissza a jövőbe

A Deutsche Telekom tegnap hivatalosan is közölte, hogy a jövő hét második felétől az új Call&Surf és Entertain szolgáltatásokra előfizető ügyfelekre új szerződési feltételek vonatkoznak majd, mely alapján a 16, 50, 100 és 200 Mbps sávszélességű vezetékes internetcsomagonkál rendre 75, 200, 300 és 400 gigabájtban húzza meg a cég az adatforgalmi limitet. Ezt a szintet túllépve az internetkapcsolat sávszélességét 384 kbps-re lassítja a cég, vagyis böngészésre még éppen alkalmas lehet a rendszer, de nagyobb mennyiségű adat kezelésére, például HD-streamingre már nem. A forgalomba csak az Entertain IPTV-szolgáltatás által generált adatmozgás nem számít bele, illetve a netmegosztáson alapuló Wireless To Go adatmennyisége, minden másra vonatkozóan ketyeg a számláló.

Az adatsapkák bevezetésének védelmében a Telekom németországi részlegének marketingigazgatója közölte, az intézkedésre azért volt szükség, hogy a cég a későbbiekben is a legjobb minőségű hálózatot tudja nyújtani ügyfeleinek. Michael Hagspihl hozzátette, a kirívóan magas forgalmat generáló ügyfeleknek ezért nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk a fejlesztésekhez, ha arányaiban az átlagnál jóval nagyobb igénybevételnek teszik ki a hálózatot. A Deutsche Telekom német hálózatán egyébként a havi átlagfogyasztás ma nagyjából 15-20 gigabájt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egy a Deutsche Welle által megszólaltatott elemző szerint a Telekom álláspontja részben védhető, az internetszolgáltatók számára ugyanis láthatóan egyre nagyobb dilemmát okoz hosszú távon biztosítani azt az infrastruktúrafejlesztést, mely lépést tart az adatforgalmi igények drámai mértékű növekedésével. Másfelől viszont ezzel a cég komoly kockázatot is vállal, hiszen jelentős ügyfélelvándorlással is járhat a lépés - a Liberty Global helyi leányvállalata, a Unitymedia már be is jelentette, hogy semmiféle hasonló korlátozást nem tervez bevezetni.

Patthelyzet

Szakértők szerint a szolgáltatók számára két lehetséges válaszút létezik a fenti probléma megoldására. A megnövekedett költségeket vagy a felhasználókkal fizettetik ki (akik viszont hallani sem akarnak a szolgáltatások árának növekedéséről), vagy azokkal az internetes vállalkozásokkal, melyeknek a termékei a forgalmat generálják (pl YouTube). Az utóbbi mellett tört pálcát nemrégiben Franciaország, ahol a Google-nek fizetnie kell az internetszolgáltatóknak a YouTube által generált forgalom után.

A Deutsche Telekom új szerződéses feltételeinek bevezetése ettől függetlenül szinte azonnal heves ellenállást váltott ki mind a német lakossági, mind kormányzati körökben. A forgalmi limit bevezetése ellen már online petíciót is szerveztek, emellett a fogyasztóvédelemért felelős miniszter és a gazdasági miniszter egyaránt szót emelt az új rendszer ellen. A fogyasztóvédelmi oldal szerint semmi nem mutat arra, hogy ebből az intézkedésből bármit is profitálhatnak majd az ügyfelek, míg a gazdasági tárca szerint az adatlimit bevezetése egyértelműen sérti a netsemlegesség elvét.

Az ügynek különös pikantériát ad, hogy a Deutsche Telekom legnagyobb részvényese a német állam.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról