:

Szerző: Koi Tamás

2013. április 25. 12:16

Májusban bemutatkozik az új Xbox

Május 21-én bemutatkozik a nagyközönségnek a Microsoft következő generációs Xbox játékkonzolja, mely a rivális PlayStation 4-hez hasonlóan az év végén kerülhet forgalomba.

Május második felében Redmondban bemutatkozik a Microsoft következő generációs Xbox videojáték-konzol. Az Xbox 360 széria utódjaként érkező, egyelőre csak Durango kódnéven ismert gép várhatóan az év végén kerülhet a boltokba, akárcsak a Sony új PlayStationje, a PS4. A május 21-i bemutatóra tegnap küldte ki a Microsoft a meghívókat a sajtó képviselőinek és a fejlesztői partnereknek.

Nextgen szórakozás

A meghívóban foglaltak szerint ezen a napon a Microsoft bemutatja a játékok, a szórakozás és a tévézés új generációját - ez utóbbi különösen rímel arra a korábbi spekulációra, miszerint az új Xboxból több, esetleg alapvetően különböző célokat szolgáló hardverváltozat érkezhet. Míg a drágábbik modell a korábbi típusokhoz hasonlóan elsősorban játékgépnek tekinthető, addig egy olcsóbb, médialejátszásra, online videostreamelésre kihegyezett variációt is vár a piac.


A sajtónak kiküldött meghívó

A Durango a kiszivárgott információk és pletykák szerint a PS4-hez hasonlóan x86-os architektúrára épül, vagyis lényegében egy izmosabb PC-hez hasonló hardvert készít a Microsoft - a rendszer specifikálására azt a Marc Tremblayt vette fel a cég, aki korábban a Sun Microsystems kötelékében vezette a processzorfejlesztéseket. Az új Xbox alapja az AMD nyolcmagos Fusion chipje lehet, 8 gigabájtnyi DDR3 memóriával kiegészítve. A konzol merevlemezzel és Blu-ray lejátszóval is renedlkezik, emellett várhatóan kibővített funkciókkal rendelkező Xbox Live online szolgáltatás is készül hozzá a rajtra. Fontos különbség lehet az új Xbox és a PS4 közt, hogy előbbi az előző generációs változattal teljes mértékben kompatibilis lesz, vagyis az Xbox 360-ra írt játékokat az új generációs konzol is kezelni fogja állítólag.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nem változik sokat ugyanakkor az új Xbox kontrollere, minimális finomításokról pletykálnak csupán, viszont az új Kinect gyorsabb, pontosabb és okosabb lesz, ráadásul minden korábbinál fontosabb szerepet tölthet be az Xbox életében - a Microsoft ezért is ad állítólag egyet minden konzol mellé. A Kinect 2.0 USB 3.0 interfészen csatlakozik majd a rendszerhez, a késleltetés így 60 ms lesz, miközben a kamera 30 fps mellett képes 1080p felbontású videót rögzíteni, és hat játékost tud felismerni.

Online-e vagy?

Vélhetően a május 21-i rendezvényen kiderül az is, hogy valóban kötelezően kell-e internetkapcsolat az új Xbox működéséhez. Az ezzel kapcsolatos pletykák április elején óriási vihart kavartak, ráadásul a Microsoft kifejezetten szerencsétlenül kommunikálta a helyzetet, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy időközben az ügyben érintett, ominózus twitter-posztjával a kedélyeket felkorbácsoló kreatív igazgató, Adam Orth távozott a cégtől.

A redmondi cég a május 21-i rendezvényt követően legközelebb a júniusi E3 szakkiállításon közöl újabb részleteket a konzolról. Várhatóan ugyanitt leplezi le a Sony a PS4 végleges formáját, illetve itt derülhetnek ki olyan új információk a japán cég konzoljáról, melyet a februári bemutatón nem árult el a gyártó.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.