Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 25. 08:41

A régiós átlagnál kisebb ütemben csökkent a magyar PC-piac

Az IDC friss számadatai szerint az első negyedévben 20,2 százalékkal csökkent a PC-piac az EMEA régióban, a Magyarország közvetlen környezetét jelentő CEE (Közép-kelet Európa) piaca ennél kicsit nagyobb mértékben, 20,8 százalékkal esett. Itthon csak 15 százalékkal kevesebb gép fogyott mint egy éve.

Az EMEA régióban 21,8 millió PC fogyott az év első hónapjában, ami ötödével kevesebb mint tavaly ilyenkor. A desktopok és a notebookok forgalma egyformán 20 százalék körüli ütemben csökkent éves szinten, derül ki az IDC napokban nyilvánosságra hozott adataiból. A régióban 13,6 millió notebookot és 8,2 millió desktopot adtak el, a noteszek aránya ezzel 62 százalékra csökkent. Néhány éve az eladott PC-k majdnem háromnegyede még hordozható kivitelű volt, a gazdasági válság és a tabletek miatt azonban a lakossági PC-vásárlások erősen lecsökkentek, így megnőtt a cégek által továbbra is preferált desktop gépek aránya.

Gyenge gazdaság, no meg a tabletek

A piac első negyedéves csökkenéséért az IDC továbbra is a makrogazdasági környezetet teszi felelőssé, amely miatt az otthoni felhasználók sem vesznek új PC-ket, és az intézményi vásárlók is elhalasztják ilyen jellegű beruházásaikat. "A lakossági szegmens eredményei elmaradtak a várttól, a kereslet továbbra is gyenge az elkölthető jövedelem alacsonysága, illetve a tabletek előretörése miatt" - mondta Maciej Gornicki, az IDC elemzője. A vállalati szektorban a szállítások továbbra is visszafogottak a gazdasági nyomás miatt, emellett sok cég csak néhány éve cserélte le gépeit és tért át Windows 7-re, nekik most lényegében semmi okuk lecserélni rendszereiket.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A régiót sem kerülte el a tabletőrület, a vékony, könnyű, viszonylag olcsó érintőképernyős gépek sok felhasználói figyelmet kapnak. A Windows 8 fogadtatása egyelőre kedvezőtlen, amelyet tetéz az érintőképernyős PC-k viszonylag magas ára. A felhasználók ugyanakkor szívesen költenek tabletekre, amelyek a PC-s feladatok egy részét át tudják venni a személyi számítógépektől, ilyen például a webböngészés és a levelezés. Az IDC szerint a tabletek megjelenése az otthonokban és az üzletekben azt eredményezi, hogy a PC-csereciklusok még hosszabbra nyúlnak - ehhez persze hozzájárul az is, hogy az ezredforduló óta a PC-k teljesítménye sokat javult, egy gép még 4-5 évesen is használható.

15 százalékkal csökkent a magyar piac

Magyarországon mintegy 15 százalékkal csökkent a PC-piac az első negyedévben, a gyártók összesen 100 ezer körüli gépet szállítottak le, mondta el a HWSW-nek Bagi Bence. Az IDC elemzője szerint a piaci visszaesés egyrészt a gazdaság folyamatos, több negyedéve tartó rossz teljesítményéből fakad, mely mind a lakossági, mind a vállalati szegmensre egyaránt rányomja a bélyegét. A pénzügyi mozgástér csökkenésével az IT-költségvetéseket az elsők között csökkentik a cégek, ez a jelen negyedévben is tapasztalható volt. "A nagyobb állami megrendelések és egyedi projektek is jórészt elmaradtak, így szinte kizárólag lakossági finanszírozás révén nem volt fenntartható a piac szinten tartása, esetleges növekedése."

Hogy az intézményi PC-piac mennyire visszaesett Magyarországon, azt jól mutatja, hogy az elsősorban vállalati felhasználók körében népszerű márkák közül a HP csak a második, a Dell pedig a negyedik helyet tudta megszerezni a gyártók versenyében. Az év elején a legtöbb PC-t a magyar piacon az ASUS értékesítette, a bronzérmet pedig a Lenovo szerezte meg. Az ötödik legnagyobb gyártó a Samsung volt, amely már jó ideje stabilan őrzi helyét a vezető gyártók közt, megelőzve olyan szereplőket mint a Toshiba, a Fujitsu, a Sony, illetve az erős lakossági kitettségű, PC-piaci szárnyalását a netbookokra is alapozó Acer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról