:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 23. 11:11

Két tucat frissítőszolgáltatás lehet egy átlagos PC-n

A dán Secunia friss, 2013 elején elvégzett felmérése szerint már nem a Windows, illetve a Microsoft-szoftverek jelentik az első számú biztonsági fenyegetést a felhasználókra. Patchelni muszáj lenne, de sokan megfeledkeznek róla, a felhasználók majdnem 9 százaléka hagyja védtelenül operációs rendszerét például.

Egy 2013 elején Nagy-Britanniában elvégzett felmérés szerint egy átlagos PC-n 24 gyártó 74 különféle szoftvere van telepítve. Ezek közül 28 származik a Microsofttól, a fennmaradó 46 pedig 23 másik cég terméke. A gyártói sokszínűség azért fontos, mert a 24 szoftvercég nagyjából ugyanennyi különféle frissítési metódust jelent. A Microsoft a saját termékeit a Windows Update-en keresztül frissíteni tudja, de a felhasználóknak emellett 23 másik cég frissítési rendszerét kell ismerjék és rendszeresen használják.

A regisztrációt követően ingyen letölthető Secunia Vulnerability Review szerint az otthoni és intézményi PC-k esetében már nem a Microsoft operációs rendszerek és szoftverek jelentik az elsődleges veszélyforrást. A Windowshoz és a többi Microsoft-termékhez minden hónapban automatikusan érkeznek a frissítések, a többi szoftvert azonban sokszor nem patchelik a felhasználók, ami révén támadhatóvá válnak. A Secunia szerint 2011-ben a nem Microsofttól származó szoftverekben volt a sebezhetőségek 74 százaléka, ez 2012-re 86 százalékra emelkedett.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"A vállalatok nem hagyhatják figyelmen kívül vagy becsülhetik alul a nem Microsoft programok sebezhetőségét, amely az egész IT infrastruktúrájukat és IT biztonságukat fenyegeti" - mondta Morten Stengaard, a Secunia termékfejlesztési vezetője. "A sebezhetőségek száma nő, de számos szervezet homokba dugja a fejét, kockára téve egész IT infrastruktúráját. Elég egy sebezhetőség egy vállalat megtöréséhez és egy jó technológia vagy folyamat sem váltja ki a megfelelő védelmet."

A dén cég úgy számolja, az 50 legelterjedtebb PC-s szoftverben (operációs rendszer és alkalmazás) dokumentált sebezhetőségek száma öt év alatt majdnem kétszeresére emelkedett. 2012-ben ezekben a szoftverekben összesen több mint 1100 sérülékenységet azonosítottak - a sebezhetőségi toplistát a Google Chrome és a Mozilla Firefox vezette, de az iTunes-ban is 200 felett volt a sérülékenységek száma. A toplistán előkelő helyen van a Flash Player, a Java RE, az Adobe Air, a Windows 7, az Adobe Reader és az Internet Explorer is. Ezen sebezhetőségek majdem 80 százaléka "fontos" besorolású volt, 5 százaléka pedig "különösen kritikus" a Secunia besorolása szerint.

Jó hír, hogy a megtalált sérülékenységek 84 százaléka a publikálást követő 24 órán belül már rendelkezett javítással - a rossz hír, hogy a felhasználók nem mindegyike patcheli a gépén levő szoftvereket. A Secunia adatai alapján az automatikus frissítőszolgáltatással egyébként rendelkező Microsoft operációs rendszerek a felhasználók 8,9 százalékánál nem naprakészek, a telepített alkalmazásoknak pedig 6,4 százaléka marad frissítetlenül. Ezekhez jön hozzá az alkalmazások további 3,4 százaléka, amely már életciklusa végére ért és nem érkezik hozzá egyáltalán javítás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.