Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 19. 14:06

Nagyot esett az IBM hardverrészlege

Csökkent az IBM bevétele az első negyedévben, minden részleg kevesebb forgalmat bonyolított mint egy éve. Az eredmények elmaradtak az elemzői várakozásoktól, a cég az értékesítőcsapatokat és az árfolyammozgást okolja.

Az év első három hónapjában 23,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolított az IBM, amely 5 százalékkal alacsonyabb mint egy éve és elmarad az elemzők 24,6 milliárdos előrejelzésétől. A cég az árfolyamhatás mellett az értékesítőcsapatokat okolja, Mark Loughridge pénzügyi vezető szerint a negyedév végéhez közeledve számos nagy ügyletet nem sikerült nyélbe ütni - ezeknek a hatása a második negyedévben fog jelentkezni majd. Az IBM becslései szerint 400 millió dollár értékű ügylet csúszott át tavaszra.

Kevesebb bevétel, de kevesebb kiadás is

A cég üzemi eredménye 3 százalékkal 3,4 milliárd dollárra nőtt, köszönhetően a költségcsökkentéseknek, a nettó profit pedig 3 milliárd dollárra emelkedett, ez 1 százalékkal kevesebb mint tavaly. A részvényenkénti eredménynek sem örülhettek a befektetők, a 3 dollár alulmúlta az elemzők 3,05 dolláros prognózisát. Az eredmény: az IBM részvényárfolyama a bejelentést követően 4,5 százalékkal estek.

A vállalat eredménybejelentő közleményéből kiderül, a "növekedési" piacok sem hoztak már növekedést, a BRIC országokban (Brazília, Oroszország, India, Kína) 1 százalékkal csökkent a bevétel. Emellett az amerikai és az EMEA régió is egyformán gyengén teljesített, amelynek főképp makrogazdasági okai vannak, illetve az Egyesült Államokban életbe léptetett költségvetési szigor, amelyek miatt a kormányzati szervek a technológiai beruházásaikat is visszafogni kényszerülnek. A bevételcsökkenésben fontos szerepet játszott, hogy a jen az év eleje óta gyengült a dollárral szemben, ami rosszul érintette a Japánból befolyó bevételeket.

Minden részleg rontott

A vállalat árbevételének legnagyobb részét továbbra is szolgáltatások állítják elő, ezért fájó különösen, hogy a technológiai és üzleti szolgáltatások terén is visszaesett az árbevétel - igaz, a szigorú költséggazdálkodásnak köszönhetően mindkét terület nyereségessége nőtt. A szolgáltatás árbevétele összességében 14 milliárd dollár volt, ami a teljes árbevétel 60 százaléka.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szoftverüzletág teljesített a legjobban, itt csak 0,5 százalékos volt a bevétel csökkenése éves szinten. Az IBM tájékoztatása szerint a middleware-bevételek (WebSphere, Tivoli, Information Management, Lotus) összességében 1 százalékkal nőttek, de nem tudták ellensúlyozni az operációs rendszerek értékesítéséből származó forgalom csökkenését, amely szorosan összefügg a gyenge hardvereladásokkal.

A legnagyobb visszaesést a hardvergyártó részleg könyvelte el, ahol 17 százalékkal apadt az árbevétel egy év alatt. A mainframe szerverek (z Series) eladásai 7 százalékkal nőttek az új modell tavalyi érkezésének köszönhetően, az x86-alapú System x gépeké ugyanakkor 9 százalékkal, a POWER-alapú rendszereké pedig 32 százalékkal esett, dacára annak, hogy az IBM elkezdte  POWER7+ processzorokkal frissíteni a rendszereit. A vállalati tárolók területén 11 százalékos volt az eladások csökkenése, és a hardverrészleg összességében veszteséges volt. Nem véletlen, hogy az IBM meg akar szabadulni a legkisebb profitot hozó szerverek gyártásától, amelyet a hírek szerint a Lenovo vesz meg hamarosan.

A viszonylag gyenge eredmények ellenére az IBM kitart éves előrejelzése mellett, Loghridge szerint össze fog jönni a részvényenkénti 16,7 dolláros eredmény.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról