Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 12. 12:48

Új Intel szerverprocesszorok 2013-ban

A nagy bejelentések, fontos újdoságok általában az őszi, San Franciscó-i Intel Developer Forumon hangzanak el, de a vállalat idén a tavaszi pekingi rendezvényen is elcsepegtetett néhány információmorzsát - ezúttal a szerverprocesszorok terméktervéről

Minden Intel x86 szerverchip-család megújul 2013-ban, ezzel lehetne a legrövidebben összefoglalni a Pekingben elhangzottakat. A vállalat tavaly vezette be a szerverpiacra az Atom-alapú lapkáit, amelyek Atom S márkanéven futnak - ilyenre épül a hét elején bemutatott HP Moonshot szerver is. A "professzionális" Atomok sora idén összesen három új taggal bővül, amelyek rendre az Avoton, Rangeley és Briarwood kódnevet viselik.

Három új Atom

Ezek közül a Briarwood a jelenlegi is használt 32 nanométeres technológián készül és a most használatban levő mikroarchitektúrára épül - gyakorlatilag egy kibővített Centertonról van szó. A szerverekbe szánt változathoz képest a különbség, hogy ezt a lapkát elsősorban belépőszintű tárolókba szánja az Intel, ennek a feladatnak az ellátásához pedig hardveres RAID-vezérlőt is kap: a Crystal Beach kódnevű vezérlő négycsatornás, RAID 5 és 6 módot is támogat. Emellett 40 csatornás PCI Express 2.0 vezérlő és hardveres QuickAssist kriptográfiai modul is kerül a lapkára, utóbbi az SSL-kapcsolatok felépítését és a TCP/IP csomagok kezelését gyorsítja és először a 2008-as Tolapai rendszerchipben tűnt fel.

Az okostelefonok és tabletek gyors terjedése miatt az Intelnek fel kellett pörgetnie az Atomok fejlesztési ütemtervét, ebből pedig a szerverváltozatok is profitálnak, idén két 22 nanométeres "professzionális" Atom is érkezik a mobil verziók mellé. Ezek közül egyik az Avoton, amelyet az alacsony fogyasztású és kis teljesítményű szerverekbe szán a cég, a másik pedig a Rangeley, amelyet hálózati eszközökhöz fejlesztenek a mérnökök. A Rangeley az Avotontól integrált hardveres I/O gyorsítójában és QuickAssist kriptomotorjában különbözik. Az első Avotonok már az Intel laborjában működnek, megjelenésük a második félévben esedékes.

A 22 nanométeres generáció nem csak a csíkszélesség miatt hoz előrelépést, hanem új mikroarchitektúrát is kapnak a magok, out of order felépítésűek lesznek, ez vélhetően nagyot dob majd a teljesítményükön.A magok száma is nő, a csúcsmodellek négy maggal rendelkeznek, amelyek az elődnél kétszer nagyobb L2 cache-sel gazdálkodhatnak. Iparági becslések szerint a Silvermont azonos órajelen harmadával lehet gyorsabb a jelenlegi Saltwell magnál, de a fejlettebb gyártástechnológia miatt jóval magasabb órajelre lehet képes - pletykák szerint a csúcsmodellek 2,4 GHz-en járnak majd. A lapkák integrált GbE-vezérlőt is kapnak állítólag.

Három új Xeon

A Xeonok is frissülnek 2013-ban - a vállalat nem sieti el a váltást, ami részben érthető, az x86 szerverchipek terén mára totális dominanciát tudott kiépíteni, amelynek okán kényelmes tempóban csorgathatja az újdonságokat. Az egyfoglalatos, belépő szintű szerverekbe szánt Xeon E3 sorozat az idén megkapja azt a Haswell mikroarchitektúrát, amelyre a vállalat új generációs asztali és mobil processzorai is épülni fognak. A Haswell-generációs Xeon E3 chipek lényegében az asztali processzorok "újracsomagolt" verziói Xeon márkanév alatt, legfeljebb négy maggal, 8 megabájt L3 gyorsítótárral, 17-87 watt közötti fogyasztású kivitelekben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az év során a kétfoglalatos kiszolgálókba szánt Xeon E5 család végre megkapja a tavalyi Ivy Bridge mirkroarchitektúrát. Az Ivy Bridge-EP generáció tagjai állítólag 15 (!) processzormagot tartalmaznak 30 megabájt L3 cache társaságában, ezek egy részét azonban letiltja az Intel - egyes hírek szerint az EP sorozatban 10 mag lesz a csúcs. A megjelenést 2013 harmadik negyedévére ígéri az Intel.

Két generációt ugrik előre a 4 vagy annál több foglalatos, igazán nagy szerverekbe való Xeon E7 család, amely kihagyja a Sandy Bridge generációt és a Westmere-EX után rögtön az Ivy Bridge-EX kódnevű verzióra frissül, ahogy azt már tavaly ősszel megírtuk. A Xeon E5 és E7 verziók az Ivy Bridge generációban azonos szilíciumra épülnek, a Xeon E7 esetében azonban kevesebb magot iktat ki az Intel - 10 és 15 mag közötti verziókból lehet választani elvileg. Az új Xeon E7 lapkák nyolcfoglalatos kiépítésben legfeljebb 12 terabájt memóriát támogatnak, ami új lökést adhat az "in-memory" rendszerek terjedésének is. A Xeon E7 sorozat az év utolsó negyedévében frissül majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról