:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 9. 13:05

Bemutatkozott a HP ultrasűrű szervere

Hosszas felvezetés után immár kereskedelmi forgalomban elérhetővé vált a HP Moonshot szerverarchitektúrája. Az ultrasűrű rendszerek Intel Atom alapokon, 4,3 U magas keretben 45 egyedi kiszolgálót integrálnak. Úttörő technológia, lehet mégis későn érkezik?

Bemutatta első, kereskedelmi forgalomban megvásárolható ultrasűrű szervereit a HP.  A Project Moonshot 2011 novemberében mutatkozott be, a fejlesztés akkor a HP a Calxeda ARM processzoraira épített ultrasűrű szervereit takarta. Az utlrasűrű kifejezés nem túlzás, a Redstone kísérleti eszköz egy 4U magas keretben 288 processzort, 1152 processzormagot tartalmazott. Néhány hónapon belül azonban az Intelnek sikerült meggyőznie a gyártót az Atom-alapú szerverprocesszorok adoptálásáról, tavaly júniusban így már Centerton alapokon mutatkozott be újra a Moonshot.

Ilyen lett

Az első Moonshot 1500 keret 4,3 U magas, amelybe egyszerre maximum 45 Moonshot Proliant szerver illeszkedik. A keret emellett tartalmaz két switchet, a megfelelő hűtést és a tápegységeket, valamint a HP saját fejlesztésű, OpenFlow-kompatibilis hálózati rétegét, amely a szervereket egymással és a külvilággal összeköti. A keret legalább két 1200 wattos tápegységet és öt ventilátort tartalmaz, előbbiek redundáns konfigurációra is bővíthetőek.

Az egyes kiszolgálók minimális kiszerelésben tartalmazzák mindazt, ami egy működő számítógéphez kell. Van processzor, memóriafoglalat, merevlemez és hálózati vezérlő, ezen kívül minden egyéb a keretben kapott helyet. A processzor feladatát az Intel Atom S1260 látja el, egy egyszerű, kétmagos, négy programszál futtatására képes 64 bites lapka, 2 GHz-es órajellel. A CPU hőkerete 8,5 watt, a gyártástechnológia 32 nanométeres. A processzor egyenként maximum 8 gigabájt RAM-ot képes kezelni, (ECC) DDR3-1333 technológiával. A hálózati forgalomért egy Broadcom 5720 chip felel. Helyi meghajtóból SATA-szabványú merevlemez és SSD is elérhető, előbbi fél és egy terabájt kapacitással, utóbbi 200 gigabájttal. A részletesebb specifikációk itt érhetőek el.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Moonshot-bejelentés fontos eleme, hogy a kiszolgáló első körben ugyan Intel Centertonnal kerül forgalomba, a jövőben azonban megjelennek más alkalmazásokhoz, más számítási feladatokhoz szabott verziók is, így AMD-processzoros vagy Applied Micro és Texas Instruments gyártmányú gyorsítókkal felszerelt modellek is lesznek, valamint valamikor érkezik egy ARM-os, Calxeda-chipes kiadás is. A HP megemlítette az Altera és a Xilinx lapkáit is, e cégektől származó specializált chipek is helyet kapnak majd a szerverben, de lesznek NVIDIA GPU-t használó modulok is.

A technológia érettségére a HP is fogad, az elmúlt hetekben Moonshot infrastruktúrára költözött át a hp.com weboldal is. A gyártó egyébként szolgáltatásaival is igyekszik alányúlni az új szerverarchitektúrának, a potenciális vásárlók a helyi HP Discovery Labs-ekben ismerkedhetnek meg a rendszerrel és a HP-nál hosztolt egységeket ki is próbálhatják saját fejlesztéseikkel és számítási feladataikkal. Amennyiben megtetszik a termék, a vásárló támogatási és tanácsadási szolgáltatásokat vehet igénybe, amelyek segít az implementáció megtervezésében és kivitelezésében. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Moonshot jelenleg Red Hat Enterprise Linuxot és SUSE Linux Enterprise Servert támogat, a koncepcióból kifolyólag pedig virtualizációs technológiát nem.

Fékezett habzás

A HP elképesztő fanfárral mutatja be a Moonshot kiszolgálót, annyira, hogy találónak látták a termék weboldalát a thedisruption.com cím alatt elhelyezni. Meg Whitman múlt hónapban úgy fogalmazott egy konferenciahíváson, hogy a Moonshot az elmúlt néhány év legfontosabb bejelentése lesz. "Ez nem evolúciós innováció, ez diszruptív innováció. ez valódi forradalmat robbanthat ki" - mondta Whitman.

Hogy mennyire forgatja fel a piacot ez a termék, egyelőre nem látni, tény azonban, hogy számos versenytárs dolgozik ilyen megoldásokkal, egyesek pedig már évek óta a piacon vannak ilyen ultrasűrű szerverekkel (például az AMD által felvásárolt SeaMicro), de a nagy vetélytárs Dell is néhány hónapra lehet a saját, Atom és ARM-alapú mikroszerver széleskörű bevezetésétől.

A Wall Street Journal által gyorsan megkérdezett pénzügyi elemzők is szkeptikusak a Moonshot pozitív hozadékaival kapcsolatban. Az ultrasűrű szerverek legnagyobb felhasználói a nagy elosztott rendszereket üzemeltető webes cégek (Amazon, Google, Facebook, Twitter), ezek a vállalatok azonban egyre inkább saját tervezésű, a Quanta és a Compal által legyártott, egyszerű szervereket, hálózatot és tárolókat használnak adatközpontjaikban, amelyek teljesen saját fejlesztésű szoftvereket futtatnak.

Másik nagy potenciális felhasználói kör lehet a hosting szolgáltatóké, amelyek a saját szervereket hosszútávú bérleti konstrukciókban, jellemzően üzemeltetési és egyéb szolgáltatásokkal együtt kínálják az ügyfeleknek. A jellemző számítási feladat a statikus oldalak kiszolgálása és az egyszerűbb webes alkalmazások, erre pedig kiválóan alkalmasak az ultrasűrű szerverek. Ilyen környezetben jól kijön a Moonshot és társainak nagy előnye, a kompakt kialakítás és alacsony energiafelvétel, ami egyrészt a szolgáltató oldalán jelentkezik megtakarításként, ennek egy részét pedig árcsökkentés formájában a felhasználók felé is átháríthatja. Ezzel együtt az Intel jóslata szerint az ultrasűrű szerverek piaca hosszabb távon sem haladja meg a szerverpiac tíz százalékát, a HP-t tehát valószínűleg nem a Moonshot fogja hosszú távon fenntartható pénzügyi pályára állítani.

A Moonshot 1500 teljes kiszerelésben, egy switch-csel és 45 kiszolgálóval listaáron 62 ezer dollárba kerül, ebből nagy vásárlók számára minden bizonnyal sokat enged a gyártó.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.